CONFIDENCE (funkcija CONFIDENCE)

Važno: Ovaj članak je mašinski prevesti potražite u članku Odricanje odgovornosti. O referencu pronaći verzija ovaj članak ovde na engleskom jeziku.

Daje interval pouzdanosti za srednju vrednost populacije sa normalnom raspodelom. Interval pouzdanosti predstavlja opseg sa obe strane uzorka srednje vrednosti. Na primer, ako naručite neki proizvod poštom, možete da utvrdite, sa određenim stepenom pouzdanosti, kada će on najranije, a kada najkasnije stići.

Sintaksa

CONFIDENCE(alpha;standard_dev;size)

Alpha     je nivo važnosti koji se koristi za izračunavanje nivoa pouzdanosti. Stepen pouzdanosti jednak je 100*(1 – alpha)%. Drugim rečima, alpha od 0,05 znači nivo pouzdanosti od 95 procenata.

Standard_dev     je standardna devijacija populacije za opseg podataka i pretpostavlja se da je poznata.

Size     predstavlja uzorak veličine.

Primedbe

  • Ako neki od argumenata nije broj, funkcija CONFIDENCE daje grešku #VALUE!.

  • Ako je alfa ≤ 0 ili alfa ≥ 1, CONFIDENCE daje grešku #NUM!.

  • Ako je standardna_dev ≤ 0, CONFIDENCE daje grešku the #NUM!.

  • Ako argument veličina ima decimale, one se odsecaju.

  • Ako je veličina < 1, CONFIDENCE daje grešku #NUM!.

  • Ako pretpostavimo da je alfa jednako 0,05, treba da izračunamo površinu ispod standardne krive normalne raspodele koja je jednaka (1 – alfa) ili 95 procenata. Ova vrednost je ± 1,96. Dakle, interval pouzdanosti je:

    Jednačina

Primer

Pretpostavimo da je na uzorku od 50 putnika utvrđeno da je prosečna dužina putovanja do posla 30 minuta uz standardna devijacija za populaciju od 2,5. Možemo sa 95 procenata sigurnosti da tvrdimo da se srednja vrednost za populaciju nalazi u intervalu:

Jednačina

Alpha

StdDev

Size

Formula

Opis (rezultat)

0,05

,5

50

=CONFIDENCE([Alpha],[StdDev],[Size])

Interval pouzdanosti za prosek populacije. Drugim reÄŤima, proseÄŤna duĹľina putovanja na posao iznosi 30 ± 0,692951 minuta ili 29,3 do 30,7 minuta. (0,692951)

Napomena: Odricanje odgovornosti mašinskog prevođenja: ovaj članak je preveden sistem računara bez ljudski interventne. Microsoft nudi ove mašinskog prevoda da pomogne koja nije na engleskom govornih korisnicima da uživate u sadržaju za Microsoft proizvode, usluge i tehnologijama. U članku bio mašinskog prevesti, mogu da sadrže greške u rečnik, sintaksa ili gramatiku.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×