Brzi start: unos podataka u radni list u programu Excel Starter

Važno : Ovaj članak je mašinski preveden, pogledajte odricanje odgovornosti. Pogledajte verziju ovog članka na engleskom jeziku ovde za referencu.

Da biste radili sa podacima na radnom listu, prvo morate da unesete podatke u ćelije na radnom listu. Možda ćete nakon toga želeti da prilagodite podatke tako da budu vidljivi i prikažete ih na željeni način.

Kako?

Slika ikone

Unesite podatke

 1. Kliknite na ćeliju i otkucajte podatke u njoj.

 2. Pritisnite taster ENTER ili TAB da biste se premestili u sledeću ćeliju.

  Savet     Da biste podatke uneli u novi red u ćeliji, unesite prelom reda tako što ćete pritisnuti kombinaciju tastera ALT+ENTER.

 3. Da biste uneli niz podataka, kao što su dani, meseci ili progresivni brojevi, otkucajte početnu vrednost u ćeliju, a zatim u sledeću ćeliju otkucajte vrednost da biste ustanovili obrazac.

  Na primer, ako želite niz 1, 2, 3, 4, 5..., otkucajte 1 i 2 u prve dve ćelije.

  Izaberite ćelije koje sadrže početne vrednosti, a zatim prevucite regulator za popunjavanje Pokazivač za popunjavanje preko opsega koji želite da popunite.

  Savet    Da biste popunjavanje izvršili rastućim redosledom, prevucite ga nadole ili nadesno. Da biste popunjavanje izvršili opadajućim redosledom, prevucite ga nagore ili nalevo.

Slika ikone

Prilagodite postavke

 1. Da biste prelomili tekst u ćeliji, izaberite ćelije koje želite da oblikujete i na kartici Početak, u grupi Poravnavanje kliknite na dugme Prelomi tekst.

  Prelomi tekst

 2. Da biste prilagodili širinu kolona i visinu redova kako bi se sadržaj ćelije automatski uklopio, izaberite kolone ili redove koje želite da promenite i na kartici Početak, u grupi Ćelije kliknite na dugme Oblikuj.

  Grupa ćelija

  U odeljku Veličina ćelije izaberite stavku Automatski uklopi širinu kolone ili Automatski uklopi visinu reda.

  Savet    Da biste brzo izvršili automatsko uklapanje za sve kolone ili redove na radnom listu, kliknite na dugme Izaberi sve i dvaput kliknite na neku od granica između dva naslova kolone ili reda.

  Dugme „Izaberi sve“

Slika ikone

Oblikujte podatke

 1. Da biste primenili oblikovanje brojeva, kliknite na ćeliju koja sadrži brojeve koje želite da oblikujete, a zatim na kartici Početak, u grupi Broj postavite pokazivač na stavku Opšti format i izaberite željeni format.

  Slika trake u programu Excel

 2. Da biste promenili font, izaberite ćelije koje sadrže podatke koje želite da oblikujete i na kartici Početak, u grupi Font izaberite željeni format.

  Slika trake u programu Excel

Sledeći koraci

Važno je da znate kako da unesete podatke tako što ćete je otkucati u radnom listu, ali takođe važno je da znate kako da više ili kopiranje podataka sa jednog mesta na drugu i kako da umetnete ili uklonite redove i kolone i kako da kretanje podataka. Da biste saznali kako, pogledajte odeljak Premeštanje ili kopiranje ćelija i sadržaja ćelija i Umetanje ili brisanje ćelija, redova i kolona.

Savet   Office.com stalno ažuriraju novim sadržajima, uključujući članci, video zapisi i kursevi za obuku. Ako na dnu prikazivača pomoći kaže van mreže i koji su povezani sa Internetom, kliknite na dugme van mreže, a zatim izaberite stavku Prikaži sadržaj sa Office.com

Napomena : Odricanje odgovornosti za mašinski prevod: Ovaj članak je preveo računarski sistem bez ljudske intervencije. Microsoft nudi ove mašinske prevode da bi pomogao korisnicima koji ne govore engleski da uživaju u sadržaju o Microsoft proizvodima, uslugama i tehnologijama. Budući da je članak mašinski preveden, može da sadrži greške u rečniku, sintaksi ili gramatici.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×