Brzi start: unos podataka u radni list

Da biste radili sa podacima na radnom listu, prvo morate da unesete podatke u ćelije na radnom listu. Možda ćete nakon toga želeti da prilagodite podatke tako da budu vidljivi i prikažete ih na željeni način.

Kako?

Slika ikone

Unesite podatke

 1. Kliknite na ćeliju i otkucajte podatke u njoj.

 2. Pritisnite taster ENTER ili TAB da biste se premestili u sledeću ćeliju.

  Savet     Da biste podatke uneli u novi red u ćeliji, unesite prelom reda tako što ćete pritisnuti kombinaciju tastera ALT+ENTER.

 3. Da biste uneli niz podataka, kao što su dani, meseci ili progresivni brojevi, otkucajte početnu vrednost u ćeliju, a zatim u sledeću ćeliju otkucajte vrednost da biste ustanovili obrazac.

  Na primer, ako želite niz 1, 2, 3, 4, 5..., otkucajte 1 i 2 u prve dve ćelije.

  Izaberite ćelije koje sadrže početne vrednosti i regulator za popunjavanje Pokazivač za popunjavanje prevucite preko opsega koji želite da popunite.

  Savet    Da biste popunjavanje izvršili rastućim redosledom, prevucite ga nadole ili nadesno. Da biste popunjavanje izvršili opadajućim redosledom, prevucite ga nagore ili nalevo.

Slika ikone

Prilagodite postavke

 1. Da biste prelomili tekst u ćeliji, izaberite ćelije koje želite da oblikujete i na kartici Početak, u grupi Poravnavanje kliknite na dugme Prelomi tekst.

  Grupa „Poravnavanje“ na kartici „Početak“

 2. Da biste prilagodili širinu kolona i visinu redova kako bi se sadržaj ćelije automatski uklopio, izaberite kolone ili redove koje želite da promenite i na kartici Početak, u grupi Ćelije kliknite na dugme Oblikuj.

  Grupa „Ćelije“ na kartici „Početak“

  U odeljku Veličina ćelije izaberite stavku Automatski uklopi širinu kolone ili Automatski uklopi visinu reda.

  Savet    Da biste brzo izvršili automatsko uklapanje za sve kolone ili redove na radnom listu, kliknite na dugme Izaberi sve i dvaput kliknite na neku od granica između dva naslova kolone ili reda.

  Dugme „Izaberi sve“

Slika ikone

Oblikujte podatke

 1. Da biste primenili oblikovanje brojeva, kliknite na ćeliju koja sadrži brojeve koje želite da oblikujete, a zatim na kartici Početak, u grupi Broj kliknite na strelicu pored stavke Opšte i izaberite željeni format.

  Slika trake programa Excel

 2. Da biste promenili font, izaberite ćelije koje sadrže podatke koje želite da oblikujete i na kartici Početak, u grupi Font izaberite željeni format.

  Slika trake programa Excel

Savet    Office.com se neprestano ažurira novim sadržajem, uključujući članke „Kako da...“, video zapise i kurseve. Ako se na dnu prikazivača pomoći nalazi oznaka Van mreže, a povezani ste sa Internetom, izaberite stavku Van mreže i kliknite na dugme Prikaži sadržaj sa lokacije Office.com. Ili posetite matičnu stranicu Excel pomoći i članaka „Kako da...“ na lokaciji Office.com.

Primenjuje se na: Excel 2010Da li su vam ove informacije koristile?

Da Ne

Kako da je poboljšamo?

255 preostalo znakova

Radi zaštite vaše privatnosti, nemojte uključivati kontakt informacije u svoje povratne informacije. Pregledajte naš smernice za privatnost.

Hvala vam na povratnim informacijama!

Promeni jezik