Brzi start: sortiranje podataka pomoću automatskog filtera

Kada sortirate informacije na radnom listu, možete da vidite podatke na željeni način i da brzo pronađete vrednosti. Možete da sortirate opseg ili tabelu podataka na osnovu nekih kolona podataka. Na primer, možete da sortirate zaposlene prvo po sektoru, a zatim po prezimenu.

Kako?

Slika ikone

Izaberite podatke koje želite da sortirate.    

 • Izaberite opseg podataka, na primer A1:L5 (više redova i kolona) ili C1:C80 (jedna kolona). Opseg može da obuhvati naslove koje ste kreirali da biste identifikovali kolone ili redove.

Izabrani podaci

Slika ikone

Brzo sortiranje    

 1. Izaberite jednu ćeliju u koloni koju želite da sortirate.

 2. Kliknite na dugme Slika dugmeta da biste sortirali podatke rastućim redosledom (od A do Z ili od najmanjeg broja ka najvećem).

  Dugmad za brzo sortiranje u grupi „Sortiranje i filtriranje“ na kartici „Podaci“

 3. Kliknite na dugme Slika dugmeta da biste sortirali podatke opadajućim redosledom (od Z do A ili od najvećeg broja ka najmanjem).

Slika ikone

Sortiranje po navedenim kriterijumima    

Kolone koje ćete sortirati možete da odaberete tako što ćete na kartici Podaci, u grupi Sortiranje i filtriranje kliknuti na komandu Sortiraj.

 1. Izaberite jednu ćeliju bilo gde u opsegu koji želite da sortirate.

 2. Na kartici Podaci, u grupi Sortiranje i filtriranje kliknite na dugme Sortiraj.

  Komanda „Sortiraj“ u grupi „Sortiranje i filtriranje“ na kartici „Podaci“

  Pojaviće se dijalog Sortiranje.

 3. Na listi Sortiraj po izaberite prvu kolonu koju želite da sortirate.

 4. Na listi Sortiraj po izaberite stavku Vrednosti, Boja ćelije, Boja fonta ili Ikona ćelije.

 5. Na listi Redosled izaberite redosled koji želite da primenite na operaciju sortiranja – abecedni ili numerički, rastući ili opadajući (to jest, od A do Z ili od Z do A za tekst odnosno od najmanjeg do najvećeg ili od najvećeg do najmanjeg za brojeve).

Sledeći koraci

 • Pokušajte da rasporedite podatke na željeni način tako što ćete primeniti sortiranje na više nivoa. To jest, sortirajte prvo jednu kolonu, zatim sortirajte te rezultate u drugoj koloni i tako dalje.

Savet    Office.com se neprestano ažurira novim sadržajem, uključujući članke „Kako da...“, video zapise i kurseve. Ako se na dnu prikazivača pomoći nalazi oznaka Van mreže, a povezani ste sa Internetom, izaberite stavku Van mreže i kliknite na dugme Prikaži sadržaj sa lokacije Office.com. Ili posetite matičnu stranicu Excel pomoći i članaka „Kako da...“ na lokaciji Office.com.

Vrh stranice

Primenjuje se na: Excel 2010Da li su vam ove informacije koristile?

Da Ne

Kako da je poboljšamo?

255 preostalo znakova

Radi zaštite vaše privatnosti, nemojte uključivati kontakt informacije u svoje povratne informacije. Pregledajte naš smernice za privatnost.

Hvala vam na povratnim informacijama!

Resursi podrške

Promeni jezik