Brzi start: oblikovanje radnog lista

Čitljivost radnog lista možete poboljšati tako što ćete primenjivati različite tipove oblikovanja. Na primer, možete primeniti ivice i senčenje da biste definisali ćelije na radnom listu.

Kako?

Slika ikone

Primena ivica ćelije

 1. Izaberite ćeliju ili opseg ćelija na koji želite da dodate ivice.

  Savet    Da biste brzo izabrali ceo radni list, kliknite na dugme Izaberi sve.

  Dugme „Izaberi sve“

 2. Na kartici Početak, u grupi Font kliknite na strelicu pored dugmeta Ivice Slika dugmeta i izaberite željeni stil ivica.

  Slika trake programa Excel

Savet    Dugme Ivice prikazuje poslednji korišćeni stil ivice. Da biste primenili taj stil, kliknite na dugme Ivice umesto na strelicu pored njega.

Slika ikone

Promena boje teksta i poravnavanja

 1. Izaberite ćeliju ili opseg ćelija koji sadrži (ili će sadržati) tekst koji želite da oblikujete. Takođe možete da izaberete neke delove teksta u okviru ćelije i primenite različite boje teksta na te odeljke.

 2. Da biste promenili boju teksta u izabranim ćelijama, na kartici Početak, u grupi Font kliknite na strelicu pored dugmeta Boja fonta Slika dugmeta, a zatim u okviru Boje teme ili Standardne boje izaberite boju koju želite da koristite.

  Napomena    Da biste primenili boju različitu od dostupnih boja teme i standardnih boja, izaberite stavku Još boja, a zatim definišite boju koju želite da koristite na kartici Standardne ili Prilagođene u dijalogu Boje.

 3. Da biste primenili poravnavanje teksta u izabranim ćelijama, na kartici Početak, u grupi Poravnavanje izaberite željenu opciju poravnavanja.

  Grupa „Poravnavanje“ na kartici „Početak“

  Na primer, da biste promenili horizontalno poravnavanje sadržaja ćelije, kliknite na dugme Poravnaj tekst levo Slika dugmeta, Centriraj Slika dugmeta ili Poravnaj tekst desno Slika dugmeta.

Slika ikone

Primena senčenja ćelije

 1. Izaberite ćeliju ili opseg ćelija na koje želite da primenite senčenje.

 2. Na kartici Početak, u grupi Font kliknite na strelicu pored dugmeta Boja za popunjavanje Slika dugmeta, a zatim u okviru Boje teme ili Standardne boje izaberite željenu boju.

Sledeći koraci

Više informacija i detaljna uputstva o oblikovanju radnog lista potražite u sledećim temama:

Savet    Office.com se neprestano ažurira novim sadržajem, uključujući članke „Kako da...“, video zapise i kurseve. Ako se na dnu prikazivača pomoći nalazi oznaka Van mreže, a povezani ste sa Internetom, izaberite stavku Van mreže i kliknite na dugme Prikaži sadržaj sa lokacije Office.com. Ili posetite matičnu stranicu Excel pomoći i članaka „Kako da...“ na lokaciji Office.com.

Vrh stranice

Primenjuje se na: Excel 2010Da li su vam ove informacije koristile?

Da Ne

Kako da je poboljšamo?

255 preostalo znakova

Radi zaštite vaše privatnosti, nemojte uključivati kontakt informacije u svoje povratne informacije. Pregledajte naš smernice za privatnost.

Hvala vam na povratnim informacijama!

Resursi podrške

Promeni jezik