Brzi start: oblikovanje brojeva u radnom listu

Važno : Ovaj članak je mašinski prevesti potražite u članku Odricanje odgovornosti. O referencu pronaći verzija ovaj članak ovde na engleskom jeziku.

Primenom različitih formata brojeva možete da prikažete brojeve u obliku procenata, datuma, valuta i tako dalje. Na primer, ako radite na kvartalnom budžetu, možete da koristite format valute da biste prikazali novčane vrednosti.

Brojevi u formatu valute

Kako?

Slika ikone

Izaberite ćelije koje želite da oblikujete.

Izabrane ćelije

Slika ikone

Na kartici Početak, u grupi Broj kliknite na dugme za pokretanje dijaloga pored grupe Broj (ili samo pritisnite kombinaciju tastera CTRL+1).

Dugme za pokretanje dijaloga u grupi „Broj“

Slika ikone

Na listi Kategorija izaberite format koji želite da koristite i, ako je neophodno, prilagodite postavke. Na primer, ako koristite format valute, možete da izaberete drugi simbol valute, prikažete više ili manje decimalnih mesta ili promenite način na koji se prikazuju negativni brojevi.

Dijalog „Oblikovanje ćelija“

Više informacija o formatima brojeva potražite u članku Dostupni formati brojeva.

Sledeći koraci

  • Ako Microsoft Excel u ćeliji prikazuje grešku ##### pošto ste na nju primenili oblikovanje broja, ćelija verovatno nije dovoljno široka da bi prikazala podatke. Da biste proširili kolonu, kliknite dvaput na desnu ivicu kolone koja sadrži ćelije sa greškom #####. Na ovaj način automatski ćete promeniti veličinu kolone da bi se prilagodila broju. Možete i da prevlačite desnu ivicu sve dok ne dobijete željenu veličinu kolona.

  • U većini slučajeva, brojevi će biti prikazani na planirani način, bez obzira na to da li ih unosite u radni list ili izvozite iz baze podataka ili drugog spoljnog izvora podataka. Međutim, Excel povremeno primenjuje neočekivani format broja i zbog toga ćete možda morati da izvršite neka prilagođavanja. Na primer, ako otkucate broj koji sadrži kosu crtu (/) ili crticu (-), Excel to može da protumači kao datum i konvertuje ga u format datuma. Ako želite da otkucate vrednosti koje se ne mogu izračunati, na primer 10e5, 1 p ili 1-2, a ne želite da Excel konvertuje vrednost u ugrađeni format broja, na ćelije možete da primenite format teksta i da zatim unesete broj.

  • Ako ugrađenom formatu broja ne odgovara vašim potrebama, možete da kreirate sopstveni prilagođeni format broja. S obzirom na kôd koji se koristi za kreiranje formate brojeva može da bude nezgodno iz razloga da biste razumeli u početku, najbolje je da koristite jednu od ugrađenih formata brojeva kao početnu tačku. Zatim možete da promenite bilo koji od kôd odeljke taj format da biste kreirali sopstveni prilagođeni format broja. Da biste videli kôd formata za broj za ugrađenom formatu broja, kliknite na dugme Prilagođena kategorija, a u okviru " tip ". Na primer, kôd [< = 9999999] ### ###; (#) ### ### se koristi za prikazivanje broja telefona (555) 555-1234. Više informacija potražite u članku Kreiranje ili brisanje prilagođenog formata broja.

Napomena : Odricanje odgovornosti mašinskog prevođenja: ovaj članak je preveden sistem računara bez ljudski interventne. Microsoft nudi ove mašinskog prevoda da pomogne koja nije na engleskom govornih korisnicima da uživate u sadržaju za Microsoft proizvode, usluge i tehnologijama. U članku bio mašinskog prevesti, mogu da sadrže greške u rečnik, sintaksa ili gramatiku.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×