Brzi start: kreiranje makroa

Važno : Ovaj članak je mašinski preveden, pogledajte odricanje odgovornosti. Pogledajte verziju ovog članka na engleskom jeziku ovde za referencu.

Ako ponavljate izvršavanje nekih zadataka u programu Microsoft Excel, možete zapisati makro da biste te zadatke automatizovali. Makro je skup radnji koje možete pokrenuti neograničen broj puta. Pri kreiranju makroa, zapisujete klikove mišem i pritiske na tastere. Nakon što kreirate makro, možete ga urediti da biste uneli manje promene u načinu njegovog funkcionisanja.

Pretpostavimo da svakog meseca kreirate izveštaj za računovodstvenog menadžera. Imena kupaca sa neplaćenim računima želite da oblikujete crvenom bojom i takođe da primenite oblikovanje sa podebljanim slovima. Možete kreirati, a nakon toga i pokrenuti makro da biste brzo primenili ove promene u oblikovanju na ćelije koje izaberete.

Kako?

Slika ikone

Pre zapisivanja makroa   

Uverite se da je na traci vidljiva kartica Projektovanje. Kartica Projektovanje podrazumevano nije vidljiva, tako da treba da izvršite sledeće radnje:

  1. Izaberite karticu Datoteka, izaberite stavku Opcije, a zatim izaberite kategoriju Prilagođavanje trake.

  2. U okviru Prilagođavanje trake, sa liste Glavne kartice izaberite stavku Projektovanje i kliknite na dugme U redu.

Slika ikone

Zapisivanje makroa   

  1. Na kartici Projektovanje, u grupi Kôd kliknite na dugme Zapiši makro.

  2. Druga mogućnost je da unesete ime za makro u polje Ime makroa, unesete tastersku prečicu u polje Tasterska prečica i opis u polje Opis, a zatim kliknite na dugme U redu da biste započeli zapisivanje.

    Komanda „Zapiši makro“ u grupi „Kôd“ na kartici „Projektovanje“

  3. Izvršite radnje koje želite da automatizujete, na primer unos standardnog teksta ili popunjavanje kolone podataka.

  4. Na kartici Projektovanje, u grupi Kôd kliknite na dugme Zaustavi zapisivanje.

    Komanda „Zaustavi zapisivanje“ u grupi „Kôd“ na kartici „Projektovanje“

Slika ikone

Detaljniji pogled na makro   

Možete naučiti ponešto o programskom jeziku Visual Basic tako što ćete urediti makro.

Da biste uredili makro, na kartici Projektovanje, u grupi Kôd kliknite na dugme Makroi, izaberite ime makroa i izaberite stavku Uredi. Na taj način će se pokrenuti Visual Basic Editor.

Pregledajte kôd i pogledajte kako radnje koje ste zapisali izgledaju u vidu koda. Neki delovi koda će vam verovatno biti jasni, dok neki delovi mogu biti pomalo nepoznati.

Eksperimentišite sa kodom, zatvorite Visual Basic Editor i ponovo pokrenite makro. Ovog puta pogledajte da li će se desiti nešto drugo.

Sledeći koraci

Vrh stranice

Napomena : Odricanje odgovornosti za mašinski prevod: Ovaj članak je preveo računarski sistem bez ljudske intervencije. Microsoft nudi ove mašinske prevode da bi pomogao korisnicima koji ne govore engleski da uživaju u sadržaju o Microsoft proizvodima, uslugama i tehnologijama. Budući da je članak mašinski preveden, može da sadrži greške u rečniku, sintaksi ili gramatici.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×