Brzi start: kreiranje formule

Formule su jednačine koje mogu da izvršavaju izračunavanja, vraćaju informacije, manipulišu sadržajem drugih ćelija, proveravaju uslove i još mnogo toga. Formula uvek počinje znakom jednakosti (=).

Sledeća tabela prikazuje neke primere formula i njihove opise.

Formula

Opis

=5+2*3    

Dodaje 5 proizvodu brojeva 2 i 3.

=SQRT(A1)    

Koristi funkciju SQRT za vraćanje kvadratnog korena vrednosti u ćeliji A1.

=TODAY()    

Daje tekući datum.

=IF(A1>0,"Plus","Minus")    

Proverava ćeliju A1 da bi utvrdila da li sadrži vrednost veću od 0. Ako je rezultat testa tačan, u ćeliji se prikazuje tekst "Plus"; ako je rezultat netačan, prikazuje se tekst "Minus".

Kako?

Icon image

Izaberite ćeliju i počnite da kucate    

U ćeliji otkucajte znak jednakosti (=) da biste započeli formulu.

Icon image

Popunite preostali deo formule    

Uradite nešto od sledećeg:

  • Otkucajte kombinaciju brojeva i operatora; na primer, 3+7.

  • Pomoću miša izaberite druge ćelije (umećući operator između njih). Na primer, izaberite ćeliju B1 i otkucajte znak plus (+), izaberite ćeliju C1 i otkucajte +, a zatim izaberite ćeliju D1.

  • Otkucajte slovo da biste izvršili izbor sa liste funkcija radne sveske. Na primer, ako otkucate slovo „a“, prikazaće se sve dostupne funkcije koje počinju slovom „a“.

    Kreiranje formula na različite načine

Icon image

Dovršite formulu    

  • Da biste dovršili formulu koja koristi kombinaciju brojeva, referenci ćelija i operatora, pritisnite taster ENTER.

  • Da biste dovršili formulu koja koristi funkciju, popunite obavezne informacije u vezi sa funkcijom i pritisnite taster ENTER. Na primer, funkcija ABS zahteva jednu numeričku vrednost – to može biti broj koji ćete otkucati ili ćelija koju ćete izabrati, a koja sadrži broj.

Dovršene formule možda izgledaju kao sledeći primeri:

Formula

Opis

=3+7

Sabira dva broja

=B1+C1+D1

Sabira vrednosti u tri ćelije

=ABS(-3)

Konvertuje broj u njegovu pozitivnu vrednost

Sledeći koraci

  • Eksperimentišite sa formulama koristeći različite metode izbora ćelija ili unosa podataka i isprobajte neke funkcije radnog lista.

Savet    Office.com se neprestano ažurira novim sadržajem, uključujući članke „Kako da...“, video zapise i kurseve. Ako se na dnu prikazivača pomoći nalazi oznaka Van mreže, a povezani ste sa Internetom, izaberite stavku Van mreže i kliknite na dugme Prikaži sadržaj sa lokacije Office.com. Ili posetite matičnu stranicu Excel pomoći i članaka „Kako da...“ na lokaciji Office.com. Za Microsoft Excel Starter 2010 posetite stranicu Office Starter pomoći i članaka „Kako da...“.

Vrh stranice

Da li su vam ove informacije koristile?

Kako da je poboljšamo?

Kako da je poboljšamo?

Radi zaštite vaše privatnosti, nemojte uključivati kontakt informacije u svoje povratne informacije. Pregledajte naš smernice za privatnost.

Hvala vam na povratnim informacijama!