Brzi start: korišćenje funkcije u formuli

Važno : Ovaj članak je mašinski prevesti potražite u članku Odricanje odgovornosti. O referencu pronaći verzija ovaj članak ovde na engleskom jeziku.

Pored unosa formula koje izvršavaju osnovne matematičke operacije – kao što je sabiranje, oduzimanje, množenje i deljenje – u programu Microsoft Excel možete koristiti veoma veliku biblioteku ugrađenih funkcija radnog lista da biste izvršili mnogo više radnji.

Funkcije programa Excel

Ove funkcije možete koristiti da biste dobili informacije, kao na primer:

 • Dobijanje tekućeg datuma.

 • Pronalaženje broja znakova u ćeliji.

 • Manipulisanje tekstom, na primer, pretvaranje reči „zdravo“ u „Zdravo“ ili čak „ZDRAVO“.

 • Izračunavanje otplate kredita.

 • Testiranje sadržaja dve ćelije da biste videli koja je veća ili da li su identične.

Kako?

Slika ikone

Počnite da kucate u ćeliji   

 • U ćeliji otkucajte znak jednakosti (=), a zatim otkucajte slovo, kao što je slovo „a“ da biste pregledali listu dostupnih funkcija.

 • Koristite taster sa strelicom nadole da biste se pomerali kroz listu.

  Dok se pomerate kroz listu, za svaku funkciju ćete videti ekransku napomenu (kratak opis). Na primer, ekranska napomena za funkciju ABS glasi „Daje apsolutnu vrednost broja, broj bez znaka.“

Slika ikone

Odaberite stavku Funkcije i unesite svoje argumente   

 • Na listi, kliknite dvaput na funkciju koju želite da koristite. Excel unosi ime funkcije u ćeliji, praćeno otvorenom zagradom; na primer, =SUM (.

Unesite neke argumente nakon otvaranja zagrade. Argumenti predstavljaju informacije koje funkcija koristi. Excel će vam pokazati koji tip informacija treba da otkucate kao argument. To je ponekad broj, ponekad tekst, a ponekad referenca za drugu ćeliju.

Na primer, funkcija ABS kao argument zahteva broj. Funkcija UPPER (koja tekst sa malim slovima pretvara u tekst sa velikim slovima) kao argument zahteva jednu nisku teksta. Funkcija PI ne zahteva argumente, zato što ona jednostavno daje vrednost broja pi (3,14159...).

Tri tipa funkcija

Slika ikone

Dovršite formulu i videli rezultate   

 • Pritisnite taster ENTER.

Excel će dodati zatvorenu zagradu umesto vas, a u ćeliji će se prikazati rezultat funkcije koju ste koristili u formuli. Izaberite ćeliju i pogledajte polje za formulu da biste prikazali formulu.

Formula je prikazana u polju za formulu

Sledeći koraci

 • Pogledajte video da biste videli kako se koriste funkcije: Video: Korišćenje funkcija u formulama

 • Pokušajte da kreirate formulu koja koristi ugnežđene funkcije, to jest, formulu koja koristi jednu funkciju, a nakon toga njen rezultat koristi u drugoj funkciji.

 • Pokušajte da koristite funkcije koje nikada ranije niste koristili i vidite da li će one vratiti očekivane vrednosti.

Vrh stranice

Napomena : Odricanje odgovornosti mašinskog prevođenja: ovaj članak je preveden sistem računara bez ljudski interventne. Microsoft nudi ove mašinskog prevoda da pomogne koja nije na engleskom govornih korisnicima da uživate u sadržaju za Microsoft proizvode, usluge i tehnologijama. U članku bio mašinskog prevesti, mogu da sadrže greške u rečnik, sintaksa ili gramatiku.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×