Brzi start: filtriranje podatka pomoću automatskog filtera

Važno : Ovaj članak je mašinski preveden, pogledajte odricanje odgovornosti. Pogledajte verziju ovog članka na engleskom jeziku ovde za referencu.

Filtriranjem informacija na radnom listu, brzo možete pronaći vrednosti. Možete filtrirati neke kolone sa podacima. Pomoću filtriranja možete kontrolisati ne samo sadržaje koje druge osobe vide, već i sadržaje koje želite da isključite. Filtriranje možete vršiti na osnovu opcija koje birate sa liste ili možete kreirati određene filtere radi usredsređivanja na upravo one podatke koje želite da vidite.

Pri filtriranju možete tražiti tekst i brojeve pomoću polja Pretraga u interfejsu filtera.

Kada filtrirate podatke, celi redovi će biti skriveni ako vrednosti u nekim kolonama ne ispunjavaju kriterijume filtriranja. Filtriranje možete vršiti po numeričkim ili tekstualnim vrednostima ili po boji za ćelije na čiju pozadinu ili tekst je primenjeno oblikovanje pomoću boje.

Kako?

Slika ikone

Izaberite podatke koje želite da filtrirate   

Primer izabranih podataka radi sortiranja u programu Excel

 1. Na kartici Podaci, u grupi Sortiranje i filtriranje kliknite na dugme Filtriraj.

  Grupa „Sortiranje i filtriranje“ na kartici „Podaci“

 2. Kliknite na strelicu Padajuća strelica filtera u zaglavlju kolone da biste prikazali listu u kojoj možete da birate opcije filtriranja.

  Napomena    U zavisnosti od tipa podataka u koloni, Microsoft Excel će na listi prikazati stavke Filteri za brojeve ili Filteri za tekst.

Slika ikone

Filtriranje tako što ćete izabrati vrednosti ili pretraživanje   

Izbor vrednosti sa liste i pretraživanje predstavljaju najbrže načine filtriranja. Kada kliknete na strelicu u koloni u kojoj je omogućeno filtriranje, sve vrednosti iz te kolone pojaviće se na listi.

Filtriranje podataka

1. U polje Pretraga unesite tekst ili brojeve po kojima ćete vršiti pretraživanje

2. Potvrdite ili opozovite izbor u poljima za potvrdu da biste prikazali vrednosti koje se nalaze u koloni sa podacima

3. Koristite napredne kriterijume da biste pronašli vrednosti koje ispunjavaju određene uslove

 1. Da biste izvršili izbor po vrednostima, na listi opozovite izbor u polju za potvrdu (Izaberi sve). Na taj način ćete ukloniti oznake potvrde iz svih polja za potvrdu. Nakon toga izaberite samo vrednosti koje želite da vidite, a zatim kliknite na dugme U redu da biste pregledali rezultate.

 2. Da biste pretraživanje vršili po tekstu u koloni, u polje Pretraga unesite tekst ili brojeve. Opcionalno možete koristiti džoker znakove, kao što su zvezdica (*) ili znak pitanja (?). Pritisnite taster ENTER da biste pregledali rezultate.

Slika ikone

Filtriranje podataka tako što ćete navesti uslova   

Ako navedete uslove, možete kreirati prilagođene filtere koji sužavaju obim podataka na upravo onaj način na koji vi to želite. To ćete uraditi tako što ćete napraviti filter. Ako ste ikada vršili upite nad podacima u bazi podataka, ovo će vam izgledati poznato.

 1. Na listi postavite pokazivač na stavku Filteri za brojeve ili Filteri za tekst. Prikazaće se meni koji će vam omogućiti da filtriranje izvršite uz razne uslove.

 2. Odaberite uslov, a zatim izaberite ili unesite kriterijume. Kliknite na dugme I da biste kombinovali kriterijume (to jest, dva ili više kriterijuma koji moraju biti ispunjeni) i na dugme Ili da biste zahtevali da samo jedan od više uslova bude ispunjen.

 3. Kliknite na dugme U redu da biste primenili filter i dobili očekivane rezultate.

Sledeći koraci

Vrh stranice

Napomena : Odricanje odgovornosti za mašinski prevod: Ovaj članak je preveo računarski sistem bez ljudske intervencije. Microsoft nudi ove mašinske prevode da bi pomogao korisnicima koji ne govore engleski da uživaju u sadržaju o Microsoft proizvodima, uslugama i tehnologijama. Budući da je članak mašinski preveden, može da sadrži greške u rečniku, sintaksi ili gramatici.

Deli Facebook Facebook Twitter Twitter E-pošta E-pošta

Da li su vam ove informacije koristile?

Odlično! Imate li još neke povratne informacije?

Kako možemo da je poboljšamo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×