Brzi start: aktiviranje i korišćenje programskog dodatka

Programski dodaci predstavljaju funkciju u programu Microsoft Excel koja obezbeđuje dodatne funkcije i komande. Dva popularnija programska dodatka su Analysis ToolPak i Solver, koji obezbeđuju proširenu mogućnost analize podataka za planiranje „šta ako“. Da biste koristili ove programske dodatke, treba da ih instalirate i aktivirate.

Ova tema uključuje procedure koje vam pokazuju kako da instalirate i aktivirate Analysis ToolPak i Solver i kako da počnete da analizirate svoje podatke sa svakim od tih programskih dodataka. Isti opšti proces možete koristiti za instaliranje i aktiviranje mnogih drugih programskih dodataka. Neki drugi programski dodaci, kao što su oni koje su kreirali nezavisni proizvođači, možda imaju sopstveni instalacioni program.

Kako?

Instalirajte i aktivirajte Analysis ToolPak i Solver.

Slika ikone

Instaliranje i aktiviranje programskih dodataka Analysis ToolPak i Solver    

 1. Izaberite karticu Datoteka.

 2. Izaberite stavku Opcije, a zatim kategoriju Programski dodaci.

 3. Uverite se da je pri dnu dijaloga Opcije programa Excel, u okviru Upravljanje izabrana stavka Programski dodaci za Excel i kliknite na dugme Idi.

 4. U dijalogu Programski dodaci potvrdite izbor u poljima za potvrdu Analysis ToolPak i Programski dodatak Solver, a zatim kliknite na dugme U redu.

 5. Ako Excel prikaže poruku u kojoj stoji da ne može pokrenuti ovaj programski dodatak i upita vas da ga instalirate, kliknite na dugme Da da biste instalirali programske dodatke.

  Napomena    U tom slučaju, budući da instalirate dva programska dodatka, Excel će vas upitati da dva puta instalira programski dodatak; jednom za Analysis ToolPak i jednom za Solver.

Primetićete da je na karticu Podaci dodata grupa Analiza. Ova grupa sadrži komandnu dugmad za funkcije Analiza podataka i Solver.

Grupa „Analiza“ na kartici „Podaci“

Sada ste spremni za početak korišćenja ovih programskih dodataka.

Slika ikone

Počnite da koristite Analysis ToolPak    

 1. Na radnom listu kliknite na ćeliju.

 2. Na kartici Podaci, u grupi Analiza kliknite na dugme Analiza podataka.

 3. U dijalogu Analiza podataka izaberite alatku koju želite da koristite i kliknite na dugme U redu.

  Dijalog „Analiza podataka“

 4. U dijalogu koji će se pojaviti za odabranu alatku po potrebi unesite parametre i izaberite opcije.

Slika ikone

Počnite da koristite Solver    

 1. Na radni list unesite formulu i uverite se da ćelija koja sadrži tu formulu ostane izabrana.

 2. Na kartici Podaci, u grupi Analiza kliknite na dugme Solver.

 3. U dijalogu Parametri programskog dodatka Solver odaberite stavku Maksimum, Minimum ili Vrednost. Ako izaberete stavku Vrednost, u polje unesite vrednost.

 4. U polju Promenom ćelija promenljivih unesite ćeliju ili opseg ćelija za koje želite da izvršite rešavanje.

 5. Kliknite na dugme Dodaj da biste dodali ograničenje za ćeliju i unesite uslov za tu ćeliju.

 6. Ponovo kliknite na dugme Dodaj da biste dodali još ograničenja za ćelije (za jednu ćeliju može da postoji više ograničenja) i kliknite na dugme U redu kada završite. Nakon toga kliknite na dugme Reši.

  Prikazaće se dijalog Rezultati programskog dodatka Solver sa porukom o uspehu ili neuspehu.

Sledeći koraci

Savet    Office.com se neprestano ažurira novim sadržajem, uključujući članke „Kako da...“, video zapise i kurseve. Ako se na dnu prikazivača pomoći nalazi oznaka Van mreže, a povezani ste sa Internetom, izaberite stavku Van mreže i kliknite na dugme Prikaži sadržaj sa lokacije Office.com. Ili posetite matičnu stranicu Excel pomoći i članaka „Kako da...“ na lokaciji Office.com.

Vrh stranice

Primenjuje se na: Excel 2010Da li su vam ove informacije koristile?

Da Ne

Kako da je poboljšamo?

255 preostalo znakova

Radi zaštite vaše privatnosti, nemojte uključivati kontakt informacije u svoje povratne informacije. Pregledajte naš smernice za privatnost.

Hvala vam na povratnim informacijama!

Resursi podrške

Promeni jezik