Brzi start: aktiviranje i korišćenje programskog dodatka

Važno : Ovaj članak je mašinski prevesti potražite u članku Odricanje odgovornosti. O referencu pronaći verzija ovaj članak ovde na engleskom jeziku.

Programski dodaci predstavljaju funkciju u programu Microsoft Excel koja obezbeđuje dodatne funkcije i komande. Dva popularnija programska dodatka su Analysis ToolPak i Solver, koji obezbeđuju proširenu mogućnost analize podataka za planiranje „šta ako“. Da biste koristili ove programske dodatke, treba da ih instalirate i aktivirate.

Ova tema uključuje procedure koje vam pokazuju kako da instalirate i aktivirate Analysis ToolPak i Solver i kako da počnete da analizirate svoje podatke sa svakim od tih programskih dodataka. Isti opšti proces možete koristiti za instaliranje i aktiviranje mnogih drugih programskih dodataka. Neki drugi programski dodaci, kao što su oni koje su kreirali nezavisni proizvođači, možda imaju sopstveni instalacioni program.

Kako?

Instalirajte i aktivirajte Analysis ToolPak i Solver.

Slika ikone

Instaliranje i aktiviranje programskih dodataka Analysis ToolPak i Solver   

 1. Izaberite karticu Datoteka.

 1. Izaberite stavku Opcije, a zatim kategoriju Programski dodaci.

 2. Uverite se da je pri dnu dijaloga Opcije programa Excel, u okviru Upravljanje izabrana stavka Programski dodaci za Excel i kliknite na dugme Idi.

 3. U dijalogu Programski dodaci potvrdite izbor u poljima za potvrdu Analysis ToolPak i Programski dodatak Solver, a zatim kliknite na dugme U redu.

 4. Ako Excel prikaže poruku u kojoj stoji da ne može pokrenuti ovaj programski dodatak i upita vas da ga instalirate, kliknite na dugme Da da biste instalirali programske dodatke.

  Napomena    U tom slučaju, budući da instalirate dva programska dodatka, Excel će vas upitati da dva puta instalira programski dodatak; jednom za Analysis ToolPak i jednom za Solver.

Primetićete da je na karticu Podaci dodata grupa Analiza. Ova grupa sadrži komandnu dugmad za funkcije Analiza podataka i Solver.

Slika trake u programu Excel

Sada ste spremni za početak korišćenja ovih programskih dodataka.

Slika ikone

Počnite da koristite Analysis ToolPak   

 1. Na radnom listu kliknite na ćeliju.

 2. Na kartici Podaci, u grupi Analiza kliknite na dugme Analiza podataka.

 3. U dijalogu Analiza podataka izaberite alatku koju želite da koristite i kliknite na dugme u redu.

  Dijalog „Analiza podataka“

 4. U dijalogu koji će se pojaviti za odabranu alatku po potrebi unesite parametre i izaberite opcije.

Slika ikone

Počnite da koristite Solver   

 1. Na radni list unesite formulu i uverite se da ćelija koja sadrži tu formulu ostane izabrana.

 2. Na kartici Podaci, u grupi Analiza kliknite na dugme Solver.

 3. U dijalogu Parametri programskog dodatka Solver odaberite stavku Maksimum, Minimum ili Vrednost. Ako izaberete stavku Vrednost, u polje unesite vrednost.

 4. U polju Promenom ćelija promenljivih unesite ćeliju ili opseg ćelija za koje želite da izvršite rešavanje.

 5. Kliknite na dugme Dodaj da biste dodali ograničenje za ćeliju i unesite uslov za tu ćeliju.

 6. Ponovo kliknite na dugme Dodaj da biste dodali još ograničenja za ćelije (za jednu ćeliju može da postoji više ograničenja) i kliknite na dugme U redu kada završite. Nakon toga kliknite na dugme Reši.

  Prikazaće se dijalog Rezultati programskog dodatka Solver sa porukom o uspehu ili neuspehu.

Sledeći koraci

Vrh stranice

Napomena : Odricanje odgovornosti mašinskog prevođenja: ovaj članak je preveden sistem računara bez ljudski interventne. Microsoft nudi ove mašinskog prevoda da pomogne koja nije na engleskom govornih korisnicima da uživate u sadržaju za Microsoft proizvode, usluge i tehnologijama. U članku bio mašinskog prevesti, mogu da sadrže greške u rečnik, sintaksa ili gramatiku.

Deli Facebook Facebook Twitter Twitter E-pošta E-pošta

Da li su vam ove informacije koristile?

Odlično! Imate li još neke povratne informacije?

Kako možemo da je poboljšamo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×