Brzi početak: kucanje i oblikovanje teksta

Bez obzira da li počinjete dokument iz prazne stranice ili predloška, sopstveni sadržaj dodajete kucanjem teksta i oblikovanjem. Oblikovanje možete primeniti na cele pasuse, kao i na određene reči ili fraze kako biste ih istakli.

Kako?

Slika ikone

Otkucajte tekst.

Pozicija i font teksta zavise od postavki predloška koji koristite. Čak i prazan dokument ima postavke za izgled teksta.

Word Starter podrazumevano prikazuje tekst u praznom dokumentu u fontu od 11 tačaka, Calibri. Pasusi su poravnati na levoj strani, sa praznim redom između pasusa.

Slika ikone

Da bi dokument bio lakši za čitanje, pokušajte da dodate naslove koji označavaju mesta na kojima se prebacujete na novu temu.

 1. Otkucajte naslov i pritisnite taster ENTER.

 2. Kliknite na bilo koje mesto u naslovu koji ste upravo otkucali, a zatim na kartici Početak, u grupi Stilovi postavite pokazivač na stavku (ali nemojte kliknuti na nju) Naslov 1.

  Word Starter vam prikazuje kako bi naslov izgledao ako ste izabrali stavku Naslov 1.

  Stil naslova

 3. Kliknite na padajuću strelicu Još pored galerije stilova i postavite pokazivač na razne stilove.

  Još stilova

  Imajte na umu da se stilovi koji se zovu Naziv, Naslov, Podnaslov, Navođenje, Podebljani navodnici i Pasus sa listom odražavaju na ceo pasus, dok se ostali stilovi odražavaju samo na reč na koju postavite kursor.

  Stilovi su unapred definisani formati, dizajnirani da rade zajedno kako bi vašem dokumentu dali doteran izgled.

 4. Kliknite da biste primenili željeni stil.

Slika ikone

Da biste dopunili oblikovanje koje možete uraditi sa galerijama stilova, možete izabrati tekst koji želite da oblikujete, a zatim odabrati komandu iz grupe Font sa kartice Početak.

Grupa „Font“

Ovde imate mnogo izbora, uključujući:

 • Podebljano

 • Kurziv

 • Podvučeno

 • Precrtani tekst

 • Indeksni tekst

 • Eksponentni tekst

 • Boja

 • Veličina

Sledeći koraci

Komande za oblikovanje teksta i galerija stilova vam pružaju mnogo opcija za davanje dokumentu doteranog i usaglašenog izgleda. Primenom teme možete ujedno osvežiti šemu boja i fontova. Da biste saznali kako, pogledajte članak Primena tema na Word dokumente.

Savet    Office.com se konstantno ažurira novim sadržajem, koji uključuje članke „Kako da...“, video zapise i kurseve za obuku. Ako pri dnu prikazivača za pomoć piše Van mreže i niste povezani sa internetom, izaberite stavku Van mreže, a zatim stavku Pokaži sadržaj izOffice.com.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×