Brojanje jedinstvenih vrednosti među duplikatima

Brojanje jedinstvenih vrednosti među duplikatima

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Recimo da želite da saznate koliko jedinstvenih vrednosti postoji u opsegu koji sadrži duplirane vrednosti. Na primer, ako kolona sadrži:

 • Vrednosti 5, 6, 7 i 6, rezultat iznosi tri jedinstvene vrednosti – 5, 6 i 7.

 • Vrednosti „Bradić”, „Dulić”, „Dulić”, „Dulić”, rezultat iznosi dve jedinstvene vrednosti – „Bradić” i „Dulić”.

Postoji nekoliko načina za brojanje jedinstvenih vrednosti među duplikatima.

Možete da koristite dijalog Napredni Filter da biste izdvojili jedinstvene vrednosti iz kolone podataka i nalepili ih na novu lokaciju. Zatim možete da koristite funkciju ROWS za prebrojavanje stavki u novom opsegu.

 1. Izaberite opseg ćelija ili proverite da li se aktivna ćelija nalazi u tabeli.

  Uverite se da opseg ćelija ima naslov kolone.

 2. Na kartici Podaci, u grupi Sortiranje i filtriranje izaberite stavku Napredno.

  Pojavljuje se dijalog Napredni Filter .

 3. Kliknite na dugme Kopiraj na drugu lokaciju.

 4. U polje Kopiraj u unesite referencu za ćeliju.

  Alternativno, kliknite na dugme Skupi dijalog Slika dugmeta da biste privremeno sakrili dijalog, izaberete ćeliju na radnom listu, a zatim pritisnite Razvij dijalog Slika dugmeta .

 5. Potvrdite izbor u polju za potvrdu samo Jedinstveni zapisi i kliknite na dugme u redu.

  Jedinstvene vrednosti iz izabranog opsega kopiraju se na novu lokaciju počevši od ćelije koju ste naveli u okviru Kopiraj u .

 6. U praznu ćeliju ispod poslednje ćelije u opsegu, unesite funkcije ROWS . Koristite opseg jedinstvenih vrednosti koje ste upravo kopirali kao argument, isključujući naslova kolone. Na primer, ako opseg jedinstvenih vrednosti B2: B45, unesite =ROWS(B2:B45).

Koristite kombinaciju funkcije IF, SUM, FREQUENCY, MATCHi LEN da biste izvršili ovaj zadatak:

 • Svakom tačnom uslovu dodelite vrednost 1 pomoću funkcije IF.

 • Dodajte ukupnu vrednost pomoću funkcije SUM .

 • Brojanje jedinstvenih vrednosti pomoću funkcije FREQUENCY . Funkcija FREQUENCY zanemaruje tekst i nulte vrednosti. Prvo pojavljivanje određenu vrednost, ova funkcija daje da broj jednak broju pojavljivanja te vrednosti. Za svako pojavljivanje iste vrednosti nakon prvog, ova funkcija daje vrednost nula.

 • Dobijete poziciju na tekstualne vrednosti u opsegu pomoću funkcije MATCH . Ova dobijena vrednost se zatim koristi kao argument funkcije FREQUENCY tako da možete da proveravate odgovarajuće tekstualne vrednosti.

 • Pronalaženje praznih ćelija pomoću funkcije LEN . Prazne ćelije imaju vrednost 0.

Primeri ugnežđene funkcije za brojanje jedinstvenih vrednosti među duplikatima

Napomene: 

 • Formule u ovom primeru moraju se uneti kao formule niza. Ako imate trenutnu verziju sistema Office 365, onda možete jednostavno unesite formulu u vrhu-levo-ćeliji izlaz opsega, a zatim pritisnite taster ENTER da biste potvrdili formule kao formule niza dinamičke. U suprotnom, formula moraju da se unesu kao formule niza zastarelog tako što ćete prvo izabrati izlazni opseg unosa formule u vrhu-levo-ćeliji izlaz opsega, a zatim pritisnuti Kombinaciju tastera CTRL + SHIFT + ENTER da biste je potvrdili. Excel umeće vitičasta zagrada na početku i kraju formulu za vas. Dodatne informacije o formulama niza potražite u članku Vodiči i primeri formula niza.

 • Da biste videli proveru funkcije korak po korak, izaberite ćeliju koja sadrži formulu, a zatim na kartici formule , u grupi Nadzor Formula kliknite na dugme Provera formule.

 • Funkcija FREQUENCY izračunava učestalosti pojavljivanja vrednosti u opsegu od vrednosti, a zatim daje vertikalni niz brojeva. Na primer, koristite FREQUENCY da biste izračunali broj testa koji se nalaze u opsegu bodova. Zbog toga što ova funkcija daje niz, moraju da se unesu kao formule niza.

 • Funkcija MATCH pretražuje navedenu stavku u opsegu ćelija, a zatim daje relativni položaj te stavke u opsegu. Na primer, ako opseg A1:A3 sadrži vrednosti 5, 25 i 38, formule =MATCH(25,A1:A3,0) daje broj 2, jer je 25 druga stavka u opsegu.

 • Funkcija LEN vraća broj znakova u tekstualnoj niski.

 • Funkcija SUM sabira sve brojeve koje navedete kao argumente. Svaki argument može biti opsega, referencu ćelije, niz, konstante, formule ili rezultata iz druge funkcije. Na primer, SUM(A1:A5) sabira sve brojeve koji se nalaze u ćelijama od A1 do A5.

 • Funkcija IF daje jednu vrednost ako uslov koji navedete ima vrednost TRUE, a drugu vrednost ako taj uslov ima vrednost FALSE.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u zajednici Excel Tech Community, dobijete podršku u zajednici Answers community ili predložite novu funkciju ili poboljšanje na sajtu Excel User Voice.

Takođe pogledajte

Filtriranje u cilju pronalaženja jedinstvenih vrednosti i uklanjanje dupliranih vrednosti

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×