Brisanje relacija između tabela u modelu podataka

Brisanje relacija između tabela u modelu podataka

Važno : Ovaj članak je mašinski prevesti potražite u članku Odricanje odgovornosti. O referencu pronaći verzija ovaj članak ovde na engleskom jeziku.

Tabele u modelu podataka mogu imati više relacija. Ovo je verovatno slučaj ako namerno kreirate dodatne relacije između tabela koje su već povezane ili ako uvezete tabele koje već imaju više relacija definisanih u originalnom izvoru podataka.

Dok postoji više relacija, samo jedna relacija služi kao aktivna, trenutna relacija koja obezbeđuje navigaciju kroz podatke i putanju izračunavanja. Sve dodatne relacije između para tabela smatraju se neaktivnim.

Možete izbrisati postojeće relacije između tabela ako ste sigurni da one nisu potrebne, ali imajte u vidu da to može da uzrokuje greške u izvedenim tabelama ili u formulama sa referencama na te tabele. Rezultati izvedene tabele mogu da se promene na neočekivane načine nakon brisanja ili deaktiviranja relacije.

Pokretanje u programu Excel

 1. Izaberite stavke Podaci > Relacije.

 2. U dijalogu Upravljanje relacijama izaberite jednu relaciju sa liste.

 3. Kliknite na dugme Izbriši.

 4. U prozoru upozorenja verifikujte da želite da izbrišete relaciju, a zatim kliknite na dugme U redu.

 5. U dijalogu Upravljanje relacijama kliknite na dugme Zatvori.

Početak u programskom dodatku Power Pivot

 1. Izaberite stavke Početak > Prikaz dijagrama.

 2. Kliknite desnim tasterom miša na red relacije koja povezuje dve tabele, a zatim kliknite na dugme Izbriši. Da biste izabrali više relacija, držite pritisnut taster CTRL dok klikom birate svaku relaciju.

 3. U prozoru upozorenja verifikujte da želite da izbrišete relaciju, a zatim kliknite na dugme U redu.

  Napomene : 

  • Relacije postoje u modelu podataka. Excel takođe kreira model kada uvezete više tabela ili povežete više tabela. Možete namerno kreirati model podataka koji ćete koristiti kao osnovu za izvedene tabele, izvedene grafikone i izveštaje prikaza Power View. Više informacija potražite u članku Kreiranje modela podataka u programu Excel.

  • Možete opozvati brisanje u programu Excel ako zatvorite dijalog Upravljanje relacijama i kliknete na dugme Opozovi radnju. Ako brišete relaciju u programskom dodatku Power Pivot, ne postoji način da se opozove brisanje relacije. Možete ponovo da kreirate relaciju, ali ova akcija zahteva ponovno izračunavanje formula u radnoj svesci. Zbog toga, uvek prvo proverite pre brisanja relacije koja se koristi u formulama. Više detalja potražite u članku Pregled relacija.

  • Funkcija RELATED iz Data Analysis Expression (DAX) jezika koristi relacije između tabela da bi se pronašla povezane vrednosti u drugoj tabeli. Funkcija će vratiti druge rezultate nakon brisanja relacije. Više informacija potražite u članku Funkcija RELATED.

  • Pored promene izvedene tabele i rezultata formule, kreiranje i brisanje relacija uzrokovaće ponovno izračunavanje radne sveske, što može duže da potraje.

Vrh stranice

Napomena : Odricanje odgovornosti mašinskog prevođenja: ovaj članak je preveden sistem računara bez ljudski interventne. Microsoft nudi ove mašinskog prevoda da pomogne koja nije na engleskom govornih korisnicima da uživate u sadržaju za Microsoft proizvode, usluge i tehnologijama. U članku bio mašinskog prevesti, mogu da sadrže greške u rečnik, sintaksa ili gramatiku.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×