Brisanje oblika iz SmartArt grafike

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Možete da izbrišete oblik iz okna za tekst SmartArt grafike ili iz SmartArt grafiku samu.

Ako izbrišete red teksta nivoa 1 kada postoji bilo koji tekst nivoa 2, prvi red teksta nivoa 2 biće podignut na nivo 1 (gornji oblik). Na sledećoj ilustraciji, oblici 1, 2 i 3 sve imaju tekst nivoa 2 koji se sastoji od znakova za nabrajanje i specijalne znakove.

Raspored vertikalne ševron liste koja prikazuje dva nivoa teksta

Kada izbrišete tekst nivoa 1 iz oblika 2, tekst nivoa 2, C, biće podignut na nivo 1.

Raspored vertikalne ševron liste koja prikazuje podignuti tekst nivoa dva

Nije moguće izbrisati oblik ako je deo veći oblik. Na primer, u rasporedu Izuvijana naglašena lista sa slikama u tip liste na sledećoj ilustraciji, ne možete izbrisati mali kružni oblik u nekom od tri veća oblika. Morate da izaberete sve povezane oblike zajedno, a zatim možete da izbrišete veći oblik. (Povezane oblike su oblike koji zajedno čine veći oblik). U sledećem primeru, izabrane povezane oblike.

Bending List 1 SmartArt grafika koja prikazuje izabrane povezane oblike

Takođe nije moguće izbrisati oblike u pozadini, kao što su oblici strelica ili razdelnik u rasporeda Uravnotežene strelice (tipRelacije ).

 1. Izaberite red teksta koji predstavlja oblik koji želite da izbrišete.

 2. Pritisnite taster Delete.

Napomena: Ako imate najvišeg nivoa oblik koji ima i drugih oblika i Pomoćnik za oblik ispod nje, kao što su prikazivanje u oknu za tekst, a zatim izbrišite oblika najvišeg nivoa, Pomoćnik biće automatski podignut na najviši nivo hijerarhije.

 1. Kliknite na ivicu oblika koje želite da izbrišete.

 2. Pritisnite taster Delete.

Napomene: 

 • Da biste izbrisali oblik, morate kliknuti na ivicu. Ako oblik koji želite da izbrišete sadrži tekst, a kliknete unutar oblika pre nego što ćete kliknuti na njegovu ivicu, a zatim neki deo teksta se briše kada pritisnete taster izbrišete, ali oblik samu se ne briše.

 • Ako pokušate da izbrišete oblik koji kombinuje sa drugih oblika da bi veći oblik (povezane oblika), samo tekst unutar izabranog oblika se brišu. Na primer, na slici koja prikazuje izabrane povezane oblike, ako ne izaberete veliki beli oblik koji se nalazi iznad manjih obojenih pravougaonika, a zatim pritisnite taster Delete, tekst u belom obliku brisanja oblika samu ostaje. Međutim, možete da koristite popune boje i stilove linija da biste dali iluziju oblik je izbrisan.

 • Ako ste prilagodili oblik najvišeg nivoa ili tekst, sva prilagođavanja primenjena na njega može se izgubiti kada je unapređene nižem nivou oblika.

 • Ako izaberete oblik za povezivanje (kao što su linije ili strelice) koja povezuje ili spaja oblike jedni drugima, zatim samo tekst unutar njega se briše nije moguće izbrisati povezane oblike. Međutim, možete da koristite popune boje i stilove linija da biste dali iluziju oblik je izbrisan. Za više informacija pogledajte članak Brisanje povezuje linije ili strelice u SmartArt grafici .

 • Kod nekih SmartArt grafika rasporeda, kao što je raspored matrice , broj oblika u SmartArt grafici je fiksno, a ne možete izbrisati oblike. Za više informacija o tome koje SmartArt grafike rasporedi su Fiksni broj oblika, pogledajte članak rasporede koji SmartArt grafike imaju neograničen oblike?.

Nije moguće izbrisati linije ili strelice koje povezuju oblike u SmartArt grafici jer su se smatraju deo oblike koji su povezani sa. Međutim, možete dati izgled imate izbrisane povezuje linije ili strelice time što ćete ga prozirnom.

 1. Izaberite liniju u okviru SmartArt grafike. Da biste promenili više linija, izaberite prvu liniju, pritisnite i držite taster Ctrl dok birate dodatne linije.

 2. U okviru SmartArt alatke, na kartici Oblikovanje, u grupi Stilovi oblika kliknite na strelicu pored dugmeta Prikaz strukture oblika.

  SmartArt Tools - Shape Styles

  Ako ne vidite na kartice SmartArt alatke ili Oblikovanje , uverite se da ste izabrali SmartArt grafiku.

 3. Kliknite na dugme bez obrisa.

Da biste izbrisali celu SmartArt grafiku, kliknite na ivicu SmartArt grafiku koju želite da izbrišete, a zatim pritisnite taster Delete.

Ako ste dodali slike ili clip art u SmartArt grafiku, možete ih ukloniti tako što ćete promeniti postavku popunu za oblik koji sadrži slike ili clip art.

 1. Kliknite desnim tasterom miša na ivicu SmartArt grafike oblik koji želite da uklonite slike ili clip art kolekcije iz. Ako slike ili clip art primeni kao pozadinu cele SmartArt grafike, kliknite desnim tasterom miša na ivicu SmartArt grafike.

 2. Na priručni meni, izaberite stavku Oblikovanje oblika ili Oblikovanje objekta.

 3. Na kartici Popuna , izaberite stavku Bez popune, puna Popunaili popuna prelivom boja, u zavisnosti od toga šta želite da zamenite slike ili clip art kolekcije sa, a zatim odaberite željene opcije popune.

 4. Kliknite na dugme blizu.

Takođe pogledajte

Dodavanje, promena ili brisanje oblika

Dodavanje ili brisanje okvira za tekst

Dodavanje ili uklanjanje brojeva redova

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×