Brisanje korisnika iz organizacije

Saradnici: Nada Stojadinović Bratislav Tomić
Poslednji put ažurirano 31. oktobra 2017.

Pre nego što izbrišete korisnika iz pretplate na Office 365 za preduzeća, preporučujemo vam da sačuvate e-poštu i OneDrive podatke korisnika, kao i da preduzmete druge korake da biste zaštitili svoje preduzeće. Da biste saznali više, pročitajte odeljak Uklanjanje bivšeg zaposlenog iz usluge Office 365.

Želite da saznate kako da izbrišete sopstveni poslovni ili školski O365 korisnički nalog? Obratite se tehničkoj podršci na poslu ili fakultetu da bi vam izvršili ove korake.

Brisanje jednog ili više korisnika iz usluge Office 365

VAŽNO: Nemojte da brišete nalog korisnika ako ste ga konvertovali u deljeno poštansko sanduče ili ako ste podesili prosleđivanje e-pošte za nalog. Tim funkcijama je potreban postojeći nalog. Ako ste ga pretvorili u deljeno poštansko sanduče, možete da uklonite licencu iz njega kako ne biste plaćali. Ako ste podesili prosleđivanje e-pošte, ne možete da uklonite licencu. Na taj način ćete zaustaviti prosleđivanje e-pošte i deaktivirati poštansko sanduče.

 1. Idite na sajt Kliknite ovde da biste otišli u Office 365 centar administracije. .

  Idite u Office 365 centar administracije.

  Idite u Office 365 centar administracije.

 2. U centru administracije, izaberite stavku Korisnici.

  Kliknite na opciju „Korisnik“.
 3. Na stranici Aktivni korisnici odaberite imena korisnika koje želite da izbrišete, a zatim izaberite stavku Izbriši korisnika.

  Ekran može da izgleda kao neki od sledećih:

  Brisanje korisnika u usluzi Office 365.

  Brisanje korisnika u usluzi Office 365.

  Iako ste izbrisali nalog korisnika, i dalje plaćate licencu. Pogledajte sledeću proceduru za prekid plaćanja licence.

  Odnosno možete da dodelite licencu drugom korisniku. Ona se neće nikom dodeliti automatski.

Prestanak plaćanja licence

Da biste smanjili broj licenci koje plaćate dok ne zaposlite drugu osobu, uradite sledeće:

 1. U Office 365 administrativni centar, izaberite stavke Naplata > Pretplate.

 2. Odaberite Dodaj/ukloni licence da izbrišete licencu tako da ne plaćate za nju dok ne zaposlite drugu osobu.

  Koristite strelice za brisanje licenci iz pretplate.

  Kada kasnije prođete kroz korake za dodavanje druge osobe u preduzeće, istovremeno se traži da kupite licencu, samo jednim klikom!

Šta treba da znate o brisanju korisnika

 • Samo osobe koje imaju dozvole globalnog administratora za Office 365 ili Upravljanje korisnicima za preduzeće ili školu mogu da brišu korisničke naloge.

 • Kada izbrišete korisnika, još uvek plaćate licencu koja mu je dodeljena. Morate da uklonite licencu iz pretplate da biste prestali da je plaćate.

 • Imate 30 dana da vratite nalog u prethodno stanje pre nego što se podaci korisnika trajno izbrišu.

 • Ako želite da zadržite OneDrive podatke korisnika, premestite ih na drugu lokaciju. To možete da uradite i do 30 dana nakon brisanja naloga. Pogledajte odeljak Pristupite podacima bivšeg korisnika i napravite rezervnu kopiju. Ne morate da premeštate njihove SharePoint datoteke ; i dalje ćete imati pristup njima.

 • Ako želite da zadržite e-poštu korisnika, PRE brisanja naloga premestite e-poštu na drugu lokaciju. Ako ste već izbrisali nalog, u roku od 30 dana ga vratite u prethodno stanje, premestite podatke e-pošte, a zatim izbrišite nalog. Pogledajte članak Dobijanje pristupa podacima bivšeg korisnika i pravljenje rezervne kopije.

 • Ako imate Enterprise pretplatu, na primer Office 365 Enterprise E3, možete da sačuvate podatke iz poštanskog sandučeta izbrisanog Office 365 korisničkog naloga tako što ćete ga pretvoriti u neaktivno poštansko sanduče. Da biste saznali više, pogledajte članak Upravljanje neaktivnim poštanskim sandučićima u sistemu Exchange Online.

 • Ako preduzeće koristi Active Directory koji se sinhronizuje sa Azure AD, morate da izbrišete korisnički nalog iz usluge Active Directory. To ne možete da uradite u usluzi Office 365. Uputstva potražite u ovom TechNet članku: Brisanje korisničkog naloga.

 • Da biste izbrisali više naloga istovremeno, pogledajte odeljak Uklanjanje-MsolUser PowerShell cmdlet komande.

Rešavanje problema sa brisanjem korisnika

Evo problema na koje ljudi najčešće nailaze:

 • Dobijate poruku o grešci zajedno sa redovima „Nije moguće izbrisati korisnika. Pokušajte ponovo kasnije.“ Dodatno proverite da li nalog ima podešeno prosleđivanje e-pošte ili je konvertovan u deljeno poštansko sanduče. Obe situacije će izazvati tu grešku. Ne treba da izbrišete nalog ako ima prosleđivanje e-pošte ili ako je konvertovan u deljeno poštansko sanduče.

 • Nemate odgovarajuće dozvole za brisanje korisnika. Samo osobe koje su globalni administratori za Office 365 mogu da brišu korisnike. To je najčešće tehnička podrška u vašoj školi ili preduzeću.

 • Izbrisali ste korisnika, ali njegovo ime se i dalje pojavljuje u globalnom adresaru. Do toga dolazi kada preduzeće koristi Active Directory. Morate da izbrišete korisnički nalog iz usluge Active Directory. Uputstva potražite u ovom TechNet članku: Brisanje korisničkog naloga.

Želite da izbrišete Office 365 sa svog računara? Izaberite stavku Otkažite pretplatu.

Povezani članci

Vraćanje korisnika u prethodno stanje

Trajno brisanje poštanskog sandučeta

Brisanje korisničkognaloga: Ako preduzeće koristi Active Directory koji se sinhronizuje sa Azure AD, koristite ova uputstva. To ne možete da uradite u usluzi Office 365.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×