Biste brojeve prikazali u naučnom (eksponencijalnom) formatu

Važno : Ovaj članak je mašinski preveden potražite u članku Odricanje odgovornosti. O referencu pronaći verzija ovaj članak ovde na engleskom jeziku.

Naučnog formata prikazuje broj u eksponencijalnom formatu, zamena dela broja E +n, gde E (označava eksponent) množi prethodni broj 10 na stepen n. Na primer, na 2 decimalna Naučni format prikazuje 12345678901 kao 1.23E + 10, što je 1,23 puta 10 na 10.

 1. Izaberite ćelije koje želite da oblikujete.

  Kako izabrati ćelije, opsege, redove ili kolone

  Da biste izabrali

  Uradite sledeće

  Jednu ćeliju

  Kliknite na ćeliju ili pritiskajte tastere sa strelicama da biste se premestili do ćelije.

  Opseg ćelija

  Kliknite na prvu ćeliju u opsegu, a zatim prevucite pokazivač do poslednje ćelije ili držite pritisnut taster SHIFT dok pritiskate tastere sa strelicama da biste proširili selekciju.

  Takođe možete izabrati prvu ćeliju u opsegu i zatim pritisnuti taster F8 da biste proširili selekciju korišćenjem tastera sa strelicama. Za prestanak proširenja selekcije, ponovo pritisnite taster F8.

  Veliki opseg ćelija

  Kliknite na prvu ćeliju u opsegu, a zatim držite pritisnut taster SHIFT i kliknite na poslednju ćeliju u opsegu. Možete pomerati sadržaj da biste učinili poslednju ćeliju vidljivom.

  Sve ćelije u radnom listu

  Kliknite na dugme Izaberi sve.

  Dugme „Izaberi sve”

  Da biste izabrali čitav radni list, takođe možete pritisnuti tastere CTRL+A.

  Napomena : Ako radni list sadrži podatke, tasterima CTRL+A vrši se izbor tekuće oblasti. Još jednim pritiskom tastera CTRL+A vrši se izbor celog radnog lista.

  Nesusedne ćelije ili opsege ćelija

  Izaberite prvu ćeliju ili opseg ćelija, a zatim držite pritisnut taster CTRL dok izaberete ostale ćelije ili opsege.

  Takođe možete izabrati prvu ćeliju ili opseg ćelija i zatim pritisnuti tastere SHIFT+F8 da biste selekciji dodali drugu nesusednu ćeliju ili opseg. Za prestanak dodavanja ćelija ili opsega selekciji, ponovo pritisnite tastere SHIFT+F8.

  Napomena : Ne možete otkazati selekciju ćelije ili opsega ćelija prilikom selekcije nesusednih ćelija, a da pritom ne otkažete čitavu selekciju.

  Ceo red ili kolonu

  Kliknite na naslov reda ili kolone.

  Naslovi radne sveske

  1. Naslov reda

  2. Naslov kolone

  Ćelije u redu ili koloni možete izabrati i tako što ćete izabrati prvu ćeliju i zatim pritisnuti tastere CTRL+SHIFT+TASTER SA STRELICOM (STRELICA NADESNO ili STRELICA ULEVO za redove, STRELICA NAGORE ili STRELICA NADOLE za kolone).

  Napomena : Ako red ili kolona sadrži podatke, pritiskom na tastere CTRL+SHIFT+TASTER SA STRELICOM vrši se izbor reda ili kolone do poslednje upotrebljene ćelije. Pritiskom na tastere CTRL+SHIFT+TASTER SA STRELICOM po drugi put vrši se izbor celog reda ili kolone.

  Susedne redove ili kolone

  Prevucite pokazivač miša preko naslova redova ili kolona ili izaberite prvi red ili kolonu, a zatim izaberite poslednji red ili kolonu držeći pritisnut taster SHIFT.

  Nesusedne redove ili kolone

  Kliknite na naslov kolone ili reda u prvom redu ili koloni u izboru; zatim držite pritisnut taster CTRL dok birate naslove drugih redova ili kolona koje želite da dodate izboru kolone ili reda.

  Prvu ili poslednju ćeliju u redu ili koloni

  Izaberite ćeliju u redu ili koloni, a zatim pritisnite kombinaciju tastera CTRL + taster sa strelicom (strelica nadesno ili strelica nalevo za redove, strelica nagore ili strelica nadole za kolone).

  Prvu ili poslednju ćeliju u Microsoft Office Excel tabeli

  Pritisnite tastere CTRL+HOME da biste izabrali prvu ćeliju u radnom listu ili na Excel listi.

  Pritisnite kombinaciju tastera CTRL + END da biste izabrali poslednju ćeliju na radnom listu ili na Excel listi koja sadrži podatke ili oblikovanje.

  Ćelije do poslednje korišćene ćelije u radnom listu (donji desni ugao)

  Izaberite prvu ćeliju, a zatim pritisnite tastere CTRL+SHIFT+END da biste proširili selekciju ćelija do poslednje korišćene ćelije u radnom listu (donji desni ugao).

  Ćelije do početka radnog lista

  Izaberite prvu ćeliju, a zatim pritisnite tastere CTRL+SHIFT+HOME da biste proširili selekciju ćelija do početka radnog lista.

  Više ili manje ćelija od aktivne selekcije

  Pritisnite i držite taster SHIFT, a zatim izaberite poslednju ćeliju koju želite da obuhvatite novim izborom. Pravougaoni opseg između aktivna ćelija i izabrane ćelije postaje novi izbor.

  Savet : Da biste otkazali selekciju ćelija, kliknite na bilo koju ćeliju u radnom listu.

 2. Na kartici Početak, u grupi Broj kliknite na pokretač dijaloga Slika dugmeta .

  Slika glavne trake programa Excel

 3. Na listi kategorija izaberite stavku Naučni.

 4. U polje Broj decimala unesite broj decimalnih mesta koje želite da prikažete.

  Savet : Broj koji je u aktivnoj ćeliji na radnom listu izbora se pojavljuje u polju " uzorak " tako da možete pregledati opcije oblikovanja broja koji ste izabrali.

Napomena : 

 • Da biste brzo oblikovali broj zapisan na naučni način, kliknite na dugme Naučni u polju " Format broja " (karticaPočetak , grupa broj ). Podrazumevana postavka za naučni način je dva decimalna mesta.

 • Format broja ne utiče na stvarnu vrednost ćelije koja Excel koristi za izračunavanja. Stvarna vrednost se prikazuje u polje za formulu.

 • Maksimalno ograničenje za Zaokruživanje brojeva je 15 cifara, pa stvarna vrednost koja je prikazana u polju za formulu mogu da se promene za veliki broj (više od 15 cifara).

 • Da biste poništili format broja, izaberite stavku Opšte postavke u polju " Format broja " (karticaPočetak , grupa broj ). Ćelije koje su oblikovane u formatu Opšti ne koristite poseban format broja. Međutim, Opšti format koristi eksponencijalnog zapisa za veliki broj (12 ili više cifara). Da biste uklonili eksponencijalnog zapisa lakih, možete da primenite drugačiji oblik broja, kao što su broj.

Napomena : Odricanje odgovornosti mašinsko prevođenje: ovaj članak je preveden sistem računara bez ljudski interventne. Microsoft nudi ove mašinskog prevoda da pomogne koja nije na engleskom govornih korisnicima da uživate u sadržaju za Microsoft proizvode, usluge i tehnologijama. U članku bio mašinskog prevesti, mogu da sadrže greške u rečnik, sintaksa ili gramatiku.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×