Automatsko prosleđivanje i preusmeravanje e-pošte

Automatsko prosleđivanje i preusmeravanje e-pošte

Sve primljene e-poruke koje ispunjavaju uslove navedene u pravilu mogu da se proslede ili preusmere na drugi nalog e-pošte pomoću pravila. Na primer, sve e-poruke nekog pošiljaoca ili sa temom koju navedete mogu da se proslede ili preusmere.

Prosleđivanje i preusmeravanje e-pošte

Glavna razlika između prosleđivanja i preusmeravanja jeste to što primaoci vide da je e-poruka prosleđena, ali u slučaju preusmerene e-poruke ne mogu da utvrde da nije došla direktno od originalnog pošiljaoca. Oprezno koristite ova pravila. Obavezno svedite na najmanji mogući nivo mogućnost da primaoci dobiju e-poruku koji ne treba da vide.

 • Prosleđivanje   

  Kada pravilo automatski prosleđuje poruku koju primite, pravilo dodaje oznaku „FW:“ na početak reda za temu, menja oblikovanje poruke i prosleđuje je nalogu koji određuje pravilo. Primalac vidi da je stigla poruka od vas. Kopija poruke koju ste primili ostavlja se u prijemnom sandučetu, u fascikli u koju je prvobitno isporučena.

 • Preusmeravanje    

  Kada pravilo automatski preusmerava poruku koju primite, ono šalje nepromenjenu poruku na nalog koji navodi pravilo. Poruka primaocu izgleda kao da je stigla direktno od originalnog pošiljaoca. Nema naznake da je poruka isporučena putem vašeg naloga. Kopija poruke koju ste primili ostavlja se u prijemnom sandučetu, u fascikli u koju je prvobitno isporučena. Preusmeravanje zahteva da koristite Microsoft Exchange Server nalog.

  Koristite ovaj metod ako ne želite da primaoci preusmerenih poruka znaju da su poruke isporučene putem vašeg naloga e-pošte.

Kada su u pitanju preusmeravanje i prosleđivanje, samo originalni pošiljalac može da ukloni ograničene dozvole za poruku. Poruke koje se koriste uz Information Rights Management (IRM) kako bi se sprečilo da primaoci dele sadržaj poruke sa drugim osobama jasno su označene porukom na info traci.

Da biste automatski prosleđivali ili preusmeravali e-poštu

Microsoft Exchange Server nalozi (počevši od verzije Exchange Server 2010) podrazumevano ne mogu da koriste pravila za prosleđivanje poruka na e-adrese izvan organizacije. Ova postavka služi za sprečavanje otkrivanja poverljivih i privatnih organizacionih podataka. Ovu postavku može da promeni samo administrator sistema Exchange.

Više informacija potražite u članku Određivanje verzije sistema Microsoft Exchange Server sa kojom se moj nalog povezuje.

 1. Izaberite karticu Datoteka.

 2. Izaberite stavku Upravljaj pravilima i upozorenjima.

 3. U dijalogu Pravila i obaveštenja, na kartici Pravila e-pošte kliknite na dugme Novo pravilo.

 4. U okviru stavke Započni od praznog pravila izaberite stavku Primeni pravilo na poruke koje primam i kliknite na dugme Dalje.

 5. U oknu 1. korak: izbor uslova izaberite uslove koje želite da poruka mora da ispuni da bi se primenilo pravilo.

 6. U oknu 2. korak: uređivanje opisa pravila kliknite na svaki deo podvučenog teksta, navedite vrednosti i kliknite na dugme Dalje.

 7. U okviru 1. koraka: Izaberite radnje, izaberite:

  • prosledi je osobama ili javnoj grupi

  • preusmeri je na osobe ili javnu grupu

 8. U oknu 2. korak: uređivanje opisa pravila kliknite na podvučeni tekst za osobe ili javnu grupu, navedite osobe ili javnu grupu kojima želite da prosleđujete poruke, a zatim kliknite na dugme Dalje.

 9. U oknu 1. korak: izbor izuzetaka (ako je potrebno) izaberite željene izuzetke.

 10. U oknu 2. korak: uređivanje opisa pravila kliknite na svaki deo podvučenog teksta, navedite vrednosti i kliknite na dugme Dalje.

 11. U okno 1. korak: navođenje imena za ovo pravilo unesite ime.

 12. U oknu 2. korak: podešavanje opcija pravila potvrdite izbor u poljima za potvrdu za željene opcije.

  • Ako želite ovo pravilo da primenite na poruke koje se već nalaze u prijemnom poštanskom sandučetu, potvrdite izbor u polju za potvrdu Odmah primeni ovo pravilo na poruke koje se već nalaze u „Prijemnom poštanskom sandučetu“.

  • Novo pravilo se podrazumevano uključuje. Da biste ga isključili, opozovite izbor u polju za potvrdu Uključi ovo pravilo.

  • Da biste ovo pravilo primenili na sve naloge e-pošte u programu Outlook, potvrdite izbor u polju za potvrdu Kreiraj ovo pravilo u svim nalozima.

 13. Kliknite na dugme Završi.

Napomena : Da biste napravili pravilo za javnu fasciklu, morate to da uradite u dijalogu Svojstva fascikle.

 1. Izaberite stavku Pošta u oknu za navigaciju.

 2. U meniju Alatke, izaberite stavku Pravila i obaveštenja.

 3. Ako imate više od jednog naloga e-pošte na profilu e-pošte u programu Outlook, na listi Primeni promene na ovu fasciklu kliknite na prijemno sanduče na koje želite da se primenjuje novo pravilo.

 4. Kliknite na dugme Novo pravilo.

 5. U okviru Započni od praznog pravila izaberite stavku Proveri poruke kada stignu i kliknite na dugme Dalje.

 6. U okviru 1. koraka: Izaberite uslove, potvrdite izbor u polju za potvrdu pored svakog uslova koji želite da ispunjava dolazna poruka.

 7. U okviru 2. koraka: Uredite opis pravila, kliknite na podvučenu vrednost koja odgovara uslovu, a zatim izaberite ili otkucajte neophodne informacije za uslov.

  1. U okviru 1. koraka: Izaberite uslove, potvrdite izbor u polju za potvrdu od osoba ili liste distribucije.

  2. U okviru 2. koraka: Uredite opis pravila izaberite osobu ili listu distribucije.

  3. Na jednom od spiskova adresa kliknite dvaput na ime primaoca, a zatim kliknite na dugme U redu.

 8. Kliknite na dugme Dalje.

 9. U okviru 1. koraka: Izaberite radnje potvrdite izbor u nekom od ovih polja za potvrdu:

  • prosledi je osobama ili javnoj grupi

  • preusmeri je na osobe ili javnu grupu

 10. U okviru 2. koraka: Uredite opis pravila izaberite osobu ili listu distribucije.

 11. Na jednom od spiskova adresa kliknite dvaput na ime ili listu distribucije kojoj želite da prosledite poruke, a zatim kliknite na dugme OK.

 12. Kliknite na dugme Dalje.

 13. U okviru 1. koraka: Navedite ime za ovo pravilo otkucajte ime.

  Da biste ovo pravilo primenili na poruke koje se već nalaze u fasciklama, potvrdite izbor u polju za potvrdu Odmah primeni ovo pravilo na poruke koje se već nalaze u „fascikli“.

  Da biste pravilo primenili na sve naloge e-pošte i prijemne sandučiće, potvrdite izbor u polju za potvrdu Napravi ovo pravilo u svim nalozima. Ta opcija je zasivljena ako imate samo jedan nalog e-pošte ili prijemno sanduče.

 14. Kliknite na dugme Završi.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×