Automatski poravnali kontrolama na obrascu

Važno : Ovaj članak je mašinski prevesti potražite u članku Odricanje odgovornosti. O referencu pronaći verzija ovaj članak ovde na engleskom jeziku.

Podrazumevano, kada kreirate novi obrazac pomoću jednog od obrasca alatke na kartici Kreiranje , ili kada dodajete polja u obrazac, dok je otvoren u prikazu rasporeda, Access 2007 postavlja okvira za tekst i druge kontrole u vodiči koji se zove rasporedi. Raspored, ukazuje na narandžaste koordinatna mreža oko kontrola, pomaže vam horizontalno poravnavanje kontrola i vertikalno da biste dali obrazac jedinstveni izgled. Ovaj članak vam pokazuje kako da dodate, uklonite ili prerasporedite kontrole u rasporedima.

Ovaj članak sadrži:

O rasporedima

Kreiranje novog rasporeda

Prebacivanje rasporeda sa tabelarnog na naslagani, ili obrnuto

Razdeljivanje rasporeda na dva rasporeda

Promena rasporeda kontrola u rasporedu

Dodavanje kontrola u raspored

Uklanjanje kontrola iz rasporeda

Rasporedi

Rasporedi dolaze postoje dve vrste: tabelarni i naslagani.

 • U tabelarnom rasporede, kontrole su raspoređeni u redove i kolone kao unakrsna tabela, sa oznakama na vrhu. Tabelarni raspored uvek koristi dva odeljka obrasca; onog odeljku nalaze kontrole, oznake su u odeljku iznad.

  Osnovni tabelarni raspored kontrola

 • U naslaganim rasporedima, kontrole su raspoređene vertikalno, kao što možete da vidite na papirnom obrascu, sa oznakom na levoj strani svake kontrole. Naslagani rasporedi se uvek sadrže u jednom odeljku obrasca.

  Osnovni naslagani raspored kontrola

Možete da imate više rasporeda ili tipa na obrascu. Na primer, možda imate tabelarni raspored da biste kreirali red podataka za svaki zapis, a zatim jednu ili više naslaganih rasporeda ispod nje, koja sadrži više podataka iz istog zapisa.

Vrh stranice

Kreiranje novog rasporeda

Access automatski kreira naslagane rasporede u nekoj od sledećih okolnosti:

 • Kreirate novi obrazac klikom na dugme Obrazac u grupi Obrasci, na kartici Kreiranje.

 • Kreirate novi obrazac klikom na dugme Prazan obrazac u grupi Obrasci, na kartici Kreiranje i zatim iz okna Lista polja prevlačite polje u obrazac.

U postojećem obrascu, možete da kreirate novi raspored tako što ćete uraditi sledeće:

 1. Izaberite kontrolu koju želite da dodate u raspored.

 2. Ako želite da dodate druge kontrole u isti raspored, držeći pritisnut taster SHIFT izaberite te kontrole.

 3. Postupite na neki od sledećih načina:

  • Na kartici Raspoređivanje, u grupi Raspored kontrola kliknite na dugme Tabelarno Slika dugmeta ili Naslagano Slika dugmeta .

  • Kliknite desnim tasterom miša na izabranu kontrolu ili kontrole, postavite pokazivač na stavku Raspored, a zatim izaberite stavku Tabelarno Slika dugmeta ili Naslagano Slika dugmeta .

Access kreira raspored i dodaje izabrane kontrole u njega.

Vrh stranice

Prebacivanje rasporeda sa tabelarnog na naslagani, ili obrnuto

Prebacivanje celog rasporeda iz jednog tipa rasporeda u drugi:

 • Izaberite raspored tako što ćete kliknuti na narandžasti birač rasporeda u gornjem levom uglu rasporeda. Biraju se sve ćelije u rasporedu.

 • Uradite sledeće:

  • Na kartici Raspoređivanje, u grupi Raspored kontrola kliknite na dugme za željeni tip rasporeda (Tabelarno Slika dugmeta ili Naslagano Slika dugmeta ).

  • Kliknite desnim tasterom miša na raspored, postavite pokazivač na rasporedi zatim kliknite na željeni tip rasporeda.

Access preraspoređuje kontrole u željeni tip rasporeda.

Vrh stranice

Razdeljivanje rasporeda na dva rasporeda

Raspored možete da razdelite u dva rasporeda tako što ćete uraditi sledeće:

 1. Držite pritisnut taster SHIFT i kliknite na kontrole za koju želite da premestite u novi raspored.

 2. Uradite sledeće:

  • Na kartici Raspoređivanje, u grupi Raspored kontrola izaberite tip rasporeda koji želite da primenite (Tabelarno Slika dugmeta ili Naslagano Slika dugmeta ).

  • Kliknite desnim tasterom miša na izabrane kontrole, postavite pokazivač na stavku Raspored, a zatim izaberite tip rasporeda koji želite za novi raspored.

Access će kreirati novi raspored i na njega dodati izabrane kontrole.

Vrh stranice

Promena rasporeda kontrola u rasporedu

 • Možete da premestite kontrole u okviru raspored tako što ćete ga prevući na željenu lokaciju. Dok prevlačite polja, horizontalnih ili vertikalnih traka ukazuje na kojoj će biti postavljena kada otpustite taster miša.

 • Kontrole mogu da pređem sa jednog rasporeda u drugi raspored istog tipa. Na primer, možete da prevučete kontrolu iz jednog naslaganog rasporeda u drugi naslagani raspored, ali ne i u tabelarni raspored.

Vrh stranice

Dodavanje kontrola u raspored

Da biste dodali novo polje iz okna Lista polja u postojeći raspored   

 • Prevucite polje iz okna Lista polja u raspored. Horizontalna ili vertikalna traka označava mesto gde će polje biti smešteno kada pustite taster miša.

Dodavanje postojećih kontrola u postojeći raspored   

 1. Izaberite prvu kontrolu koju želite da dodate u raspored.

 2. Ako želite da dodate druge kontrole u isti raspored, držite pritisnut taster SHIFT i izaberite te kontrole. Možete da izaberete kontrole u drugim rasporedima.

 3. Postupite na neki od sledećih načina:

  • Prevucite izabrana polja u raspored ako je obrazac otvoren u prikazu dizajna. Horizontalna ili vertikalna traka označava mesto gde će polja biti postavljena kada pustite taster miša.

  • Ako je obrazac otvoren u prikazu rasporeda:

   1. Na kartici raspored , u grupi Raspored kontrola izaberite tip rasporeda u koji dodajete kontrole. Ako dodajete kontrole u tabelarni raspored, kliknite na dugme Tabelarno Slika dugmeta . Ako želite da dodate kontrole u naslaganom rasporedu, kliknite na dugme Naslagani Slika dugmeta .

    Access će kreirati novi raspored i na njega dodati izabrane kontrole.

   2. Prevucite novi raspored u postojeći raspored. Horizontalna ili vertikalna traka označava mesto na kom će polja biti smeštena kada otpustite taster miša.

Vrh stranice

Uklanjanje kontrola iz rasporeda

Uklanjanje kontrole iz rasporeda vam omogućava da postavite ga bilo gde na obrascu bez uticaja na postavljanje drugih kontrola.

 • Izaberite kontrolu koju želite da uklonite iz rasporeda. Da biste izabrali više kontrola, istovremeno pritisnite taster SHIFT i kliknite na kontrole koje želite da uklonite. Da biste izabrali sve kontrole u rasporedu, kliknite na polje birača rasporeda u gornjem levom uglu rasporeda.

 • Postupite na neki od sledećih načina:

  • Na kartici Raspoređivanje, u grupi Raspored kontrola kliknite na dugme Ukloni Slika dugmeta .

  • Kliknite desnim tasterom miša na izabrane kontrole, postavite pokazivač na rasporedi zatim kliknite na dugme Ukloni Slika dugmeta .

   Access će ukloniti izabrane kontrole iz rasporeda.

Vrh stranice

Napomena : Odricanje odgovornosti mašinskog prevođenja: ovaj članak je preveden sistem računara bez ljudski interventne. Microsoft nudi ove mašinskog prevoda da pomogne koja nije na engleskom govornih korisnicima da uživate u sadržaju za Microsoft proizvode, usluge i tehnologijama. U članku bio mašinskog prevesti, mogu da sadrže greške u rečnik, sintaksa ili gramatiku.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×