Animiranje SmartArt grafike

Važno : Ovaj članak je mašinski preveden, pogledajte odricanje odgovornosti. Pogledajte verziju ovog članka na engleskom jeziku ovde za referencu.

Da biste pružaju dodatne naglašavanja ili prikazali informacije u fazama, možete da dodate animaciju na SmartArt grafiku ili pojedinačne oblik u SmartArt grafici. Na primer, možete da oblika uletati brzo jednoj strani ekrana ili sporo postepeno pojavljivanje.

Dodavanje animacije

Da animirate SmartArt grafiku, idite na SmartArt grafiku koju želite da animirate, izaberite karticu animacijei u grupi animacija kliknite na tip animacije koje želite. Kliknite na dugme još Slika dugmeta da biste videli više opcija. (Da biste uklonili animaciju, samo kliknite na dugme Nijedna.)

Dugme „Više“ na kartici „Animacija“

Kad dodate animaciju, možete da animirate pojedinačne oblike.

 1. Na kartici animacije , u grupi animacija izaberite stavku Opcije efekata, a zatim izaberite stavku Jedan po jedan.

  Dugme „Opcije efekata“ u grupi „Animacije“

 2. U grupi Napredna animacija izaberite stavku Okno za animaciju.

  Okno za animaciju

 3. Na listi Okno za animaciju kliknite na ševron Razvij Ševron za razvijanje da biste prikazali sve oblike u SmartArt grafici.

 4. Izaberite sve oblike koji ne želite da animirate (držite pritisnut taster CTRL i kliknite na svaki oblik naizmenično) i zatim izaberite Nijedno u grupi animacija . (Ovo uklanja efekat animacije iz oblika. IT ne ukloni oblika iz SmartArt grafici.)

  Opcija za oblik bez animacije („Nijedno“) u grupi „Animacije“

 5. Za sve preostale oblike kliknite desnim tasterom miša na oblik u okviru Okno za animaciju, a zatim izaberite željene opcije animacije.

Savet : Koristite četkicu za animaciju (na kartici " animacije " u grupi Napredna animacija ) da biste brzo kopirali animacije iz jedne SmartArt grafike u drugu.

 1. Idite na SmartArt grafiku sa animacijama čiji redosled želite da obrnete.

 2. Na kartici animacije , u grupi animacija kliknite na dugme za pokretanje dijaloga Dugme pokretanja dijaloga na traci .

  Pokretanje dijaloga na kartici „Animacije“

 3. Izaberite karticu SmartArt animacija, a zatim potvrdite izbor Obrnuti redosled.

  Deo kartice „SmartArt animacija“ sa poljem za potvrdu „Obrnuti redosled“

Animaciju možete da podesite pomoću opcija efekata.

Važno : Neki efekti animacije koji nisu dostupni za SmartArt grafiku dostupni su za oblike. Da biste primenili te efekte na SmartArt, kliknite desnim tasterom miša na grafiku i izaberite stavku Konvertuj u oblike.

 1. Idite na SmartArt grafiku sa animacijama koje želite da prilagodite.

 2. Na kartici Animacije, u grupi Napredna animacija kliknite na dugme Okno animacije.

  Okno za animaciju

 3. Na listi Okno za animaciju kliknite na strelicu desno od animacije koju želite da promenite i izaberite stavku Opcije efekata.

  Padajući meni sa prikazanom stavkom „Opcije efekata“

 4. U dijalogu, na kartici SmartArt animacija, sa liste Grupisanje grafike izaberite jednu od sledećih opcija:

  Opcija

  Opis

  Kao jedan objekat

  Animira celu SmartArt grafiku kao jednu veliku sliku ili objekat.

  Sve odjednom

  Animira svaki oblik pojedinačno u istom trenutku. Razlika između ove i animacije Kao jedan objekat najuočljivija je u animacijama u kojima se oblici rotiraju ili povećavaju. Pomoću animacije Sve odjednom svaki oblik pojedinačno rotira se ili povećava. Pomoću animacije Kao jedan objekat cela SmartArt grafika se rotira ili povećava.

  Jedan po jedan

  Animira svaki oblik pojedinačno, jedan po jedan.

  Po nivoima

  Animira sve oblike na istom nivou odjednom. Na primer, ako imate raspored sa tri oblika u kojima se nalazi tekst nivoa 1 i tri oblika u kojima se nalazi tekst nivoa 2, prvo će se zajedno animirati oblici u kojima se nalazi tekst nivoa 1, a zatim zajedno oblici u kojima se nalazi tekst nivoa 2.

  Po nivoima, jedan po jedan

  Animira svaki oblik na svakom nivou jedan po jedan pre nego što pređe na oblike sledećeg nivoa. Na primer, ako imate raspored sa četiri oblika u kojima se nalazi tekst nivoa 1 i tri oblika u kojima se nalazi tekst nivoa 2, svaki od oblika u kojima se nalazi tekst nivoa 1 se animira jedan po jedan, a zatim svaki od tri oblika u kojima se nalazi tekst nivoa 2 jedan po jedan.

Napomene : 

 • Animacija Sve odjednom ponaša se drugačije od animacije Kao jedan objekat. Na primer, ako izaberete opciju Sve odjednom i animaciju Uzlet, oblici koje moraju da lete dalje leteće brže tako da svi oblici istovremeno stižu na odredišta. Ako izaberete istu animaciju i opciju Kao jedan objekat, svi oblici lete istom brzinom.

 • Ako izaberete bilo koju osim animacije Kao jedan objekat, pozadina SmartArt grafike će biti prikazana na slajdu. Pozadinu ne možete da animirate, pa ako vam ona kvari slajd, pokušajte da postavite popunu i linije SmartArt grafike na opciju Nijedno.

 1. Idite na SmartArt grafiku sa animacijama koje želite da uklonite.

 2. Na kartici Animacije, u grupi Napredna animacija kliknite na dugme Okno animacije.

  Okno za animaciju

 3. Na listi Okno za animaciju kliknite na strelicu desno od animacije koju želite da promenite, a zatim kliknite na dugme Ukloni.

Da biste odlučili koja animacija najbolje funkcioniše, pogledajte informacije u oknu SmartArt grafike u vidu teksta, jer većina animacija počinje na vrhu znak za nabrajanje u oknu za tekst i odatle se pomera. Alternativno, možete da reprodukujete animaciju obrnutim redosledom (pogledajte odeljak „Obrnuti redosled animacije” iznad). Ako ne vidite okno za tekst, u grupi Kreiranje grafike na kartici SmartArt Tools Design kliknite na dugme Okno za tekst .

Dostupne animacije zavise od rasporeda SmartArt grafike, ali uvek možete da animirate sve oblike odjednom ili svaki od njih pojedinačno.

Animacije koje primenjujete na SmartArt grafiku razlikuju se od animacija koje primenjujete na oblike, tekst ili WordArt na sledeće načine:

 • Linije za povezivanje između oblika povezuju se uvek sa drugim oblikom, a ne animiraju se pojedinačno.

 • Ako primenite animaciju na oblike u SmartArt grafici, animacija se reprodukuje onim redosledom kojim se oblici pojavljuju. Redosled može da se obrne samo u celini.

  Primer:     Ako imate šest oblika od kojih svaki obuhvata jedno slovo od A do F, animaciju možete reprodukovati od slova A do slova F ili od slova F do slova A. Animaciju ne možete da reprodukujete drugačijim redosledom, na primer od slova A do slova C, a zatim od slova F do slova D, ali možete da kreirate više slajdova da biste podražavali ovaj redosled. Na primer, možete da kreirate jedan slajd koji animira oblike od slova A do slova C i drugi koji animira oblike od slova F do slova D.

 • Kad promenite rasporede SmartArt grafike, sve animacije koje ste dodali prenose se u novi raspored.

Dodavanje animacije

Važno : Dodatne efekte animacije, kao što su Boje kucanje ulazni efekat ili Preokreni izlaznog efekta, dostupni su samo za oblike. Efekti koji nisu dostupni za SmartArt grafika će se zatamnjene. Ako želite da koristite efekte animacije koje nisu dostupne za SmartArt grafiku, konvertujete u SmartArt grafiku u pojedinačne oblike, a zatim dodate efekat animacije.

 1. Izaberite SmartArt grafiku koju želite da animirate.

 2. Na kartici Animacije, u grupi Animacije izaberite željenu animaciju sa liste Animiraj.

  Slika kartice „Animacije“

 1. Izaberite SmartArt grafiku koju želite da animirate.

 2. Na kartici animacije , u grupi animacije izaberite po granama, jedna po jedna ili po nivou jedan po jedan.

  Slika kartice „Animacije“

 3. Na kartici Animacije u grupi Animacije izaberite stavku Prilagođena animacija.

  Slika grupe „Animacije“

 4. U lista prilagođenih animacija, kliknite na ševron Razvij Ševron za razvijanje da biste prikazali sve oblike u SmartArt grafici.

 5. Na listi prilagođenih animacija izaberite stavku sve oblike koje ne želite da animirate tako što ćete držati pritisnut taster CTRL i kliknuti na svaki oblik naizmenično.

 6. Kliknite na dugme Ukloni. Ovo uklanja efekat animacije iz oblika. IT ne ukloni oblika samu sa SmartArt grafiku.

 7. Za sve preostale oblike izaberite tačne opcije animacije koje želite tako što ćete na listi „Prilagođena animacija“ izabrati oblik, a zatim kliknuti desnim tasterom miša na oblik ili kliknuti na dugme Promeni.

 8. Kada završite sa izborom opcija animacije koje želite, zatvorite okno "Prilagođena animacija".

Napomena : Efekti koji nisu dostupni za SmartArt grafika će se zatamnjene. Ako želite da koristite efekte animacije koje nisu dostupne za SmartArt grafike, konvertujete u SmartArt grafiku u pojedinačne oblike i zatim dodate efekat animacije.

 1. Izaberite SmartArt grafiku sa animacijom čiji redosled želite da obrnete.

 2. Na kartici Animacije u grupi Animacije izaberite stavku Prilagođena animacija.

  Slika grupe „Animacije“

 3. Kliknite desnim tasterom miša na prilagođenu animaciju na listi Prilagođenih animacija , a zatim izaberite stavku Opcije efekta.

 4. Izaberite karticu SmartArt animacija, a zatim potvrdite izbor Obrnuti redosled.

Kada ste Animiranje SmartArt grafike, u zavisnosti od raspored koji koristite, možete da animaciju pomoću sledećih opcija.

Animacija

Opis

Kao jedan objekat

Animacija se primenjuje kao da je cela SmartArt grafika jedna velika slika ili objekat.

Sve odjednom

Svi oblici u SmartArt grafici istovremeno se animiraju. Razlika između ove i animacije Kao jedan objekat najuočljivija je u animacijama u kojima oblici rotiraju ili se povećavaju. Pomoću animacije Sve odjednom svaki oblik pojedinačno rotira ili se povećava. Pomoću animacije Kao jedan objekat cela SmartArt grafika rotira ili se povećava.

Jedan po jedan

Svaki oblik pojedinačno se animira, jedan po jedan.

Po odeljku jedan po jedan

Svi oblici u istom odeljku istovremeno se animiraju. Ova animacija dobro funkcioniše sa odeljcima organizacionog dijagrama ili rasporeda hijerarhije i slična je animaciji Jedan po jedan.

Po nivou odjednom

Svi oblici na istom nivou istovremeno se animiraju. Na primer, ako imate raspored sa tri oblika u kojima se nalazi tekst nivoa 1 i tri oblika u kojima se nalazi tekst nivoa 2, zajedno će se animirati tri oblika u kojima se nalazi tekst nivoa 1, a zatim zajedno tri oblika u kojima se nalazi tekst nivoa 2.

Slika okna za tekst koja prikazuje tekst nivoa 1 i nivoa 2

Po nivou jedan po jedan

Oblici u SmartArt grafici prvo se animiraju po nivou, a zatim pojedinačno unutar nivoa. Na primer, ako imate raspored sa četiri oblika u kojima se nalazi tekst nivoa 1 i tri oblika u kojima se nalazi tekst nivoa 2, sva četiri oblika u kojima se nalazi tekst nivoa 1 prvo će biti pojedinačno animirana, a zatim će sva tri oblika u kojima se nalazi tekst nivoa 2 biti pojedinačno animirana.

Napomene : 

 • Neke animacije se ponašaju različito nego obično kada primenite animaciju Sve odjednom nego kada primenite animaciju Kao jedan objekat. Na primer, oblici koje moraju dalje leteti lete brže rako da svi oblici istovremeno stižu na odredišta ako primenite opciju Sve odjednom na animaciju Uzlet. Svi delovi SmartArt grafike animiraju se na isti način (na primeru animacije Uzlet, istom brzinom) ako se primeni opcija Kao jedan objekat.

 • Sve druge animacije koje primenite na istu SmartArt grafiku neće biti animacija tipa Kao jedan objekat ako primenite animaciju na SmartArt grafiku koja nije animacija Kao jedan objekat. Više animacija primenjenih na SmartArt grafike moraju sve biti animacije Kao jedan objekat ili nijedna ne sme biti animacija Kao jedan objekat.

 • Pozadina SmartArt grafike uvek je vidljiva sa strane ako primenite neku animaciju (osim animacije Kao jedan objekat) na SmartArt grafiku. Nije moguće animirati pozadinu iako pozadina može biti vidljiva ako nema primenjenu popunu ili linije.

 • Ako na SmartArt grafiku primenite animaciju kao što je Uzlet, a zatim izbrišete animaciju određenog oblika, oblik iz kog ste izbrisali animaciju biće vidljiv na slajdu.

 • I animacija će biti iskopirana ako iskopirate SmartArt grafiku koja ima primenjenu animaciju na drugom slajdu.

 1. Izaberite SmartArt grafiku sa animacijom koju želite da uklonite.

 2. Na kartici Animacije, u grupi Animacije, sa liste Animiraj izaberite stavku Bez animacije.

  Slika grupe „Animacije“

Da biste odlučili koja animacija najbolje funkcioniše sa rasporedom za SmartArt grafiku, prikaz informacija u SmartArt grafike u vidu okna za tekst, pošto većina animacije pokreće na vrhu okna za tekst i premešta nadole. Alternativno, možete da reprodukujete animaciju obrnutim redosledom (pogledajte odeljak „Obrnuti redosled animacije” iznad). Ako okno za tekst nije vidljivo, možete da biste ga prikazali.

Raspoložive animacije zavise od rasporeda koji izaberete za SmartArt grafiku, ali uvek možete da dodate animaciju u sve oblike odjednom ili u svaki od njih ponaosob.

Najbolji način da animirate SmartArt grafiku je da koristite izbore sa liste Animiraj. Ako je neophodno animaciju možete da prilagodite u okno zadatakaPrilagođena animacija.

Animirane stavke su navedene na slajdu tako što ćete koji neće biti odštampani oznaka. Sledeće oznake odgovaraju animacijama na listi Prilagođenih animacija se prikazuju sa strane SmartArt grafike i pojavljuju se samo u normalnom prikazu sa prikazanim oknom zadataka Prilagođenih animacija .

Animacije koje primenjujete na SmartArt grafiku razlikuju se od animacija koje primenjujete na oblike, tekst ili WordArt na sledeće načine:

 • Linije za povezivanje između oblika povezuju se uvek sa drugim oblikom, a ne animiraju se pojedinačno.

 • Animacija će se reprodukovati po redosledu prikazivanja oblika ako animaciju primenite na oblike u SmartArt grafici. Redosled se može obrnuti samo u celini. Na primer, animaciju možete reprodukovati od slova A do F ili od slova F do A ako imate šest oblika od kojih svaki obuhvata jedno slovo od A do F. Animaciju ne možete da reprodukujete poremećenim redosledom, na primer od slova A do C, a zatim od slova F do D. Međutim, više slajdova možete da kreirate da biste podražavali ovaj redosled. Na primer, u mogućnosti ste da kreirate jedan slajd koji animira oblike od slova A do C i drugi koji animira oblike od slova F do D.

 • Kada se prebacite na drugi raspored, sve animacije koje ste dodali prenose se u novi raspored.

Napomena : Umereno primenjujte animaciju da ne biste poruku učinili nerazumljivom ili zbunili grupu korisnika.

Takođe pogledajte

Kreiranje SmartArt grafike

Napomena : Odricanje odgovornosti za mašinski prevod: Ovaj članak je preveo računarski sistem bez ljudske intervencije. Microsoft nudi ove mašinske prevode da bi pomogao korisnicima koji ne govore engleski da uživaju u sadržaju o Microsoft proizvodima, uslugama i tehnologijama. Budući da je članak mašinski preveden, može da sadrži greške u rečniku, sintaksi ili gramatici.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×