Access SQL baze Podataka: Odredba SELECT

Važno : Ovaj članak je mašinski prevesti potražite u članku Odricanje odgovornosti. O referencu pronaći verzija ovaj članak ovde na engleskom jeziku.

Ovo je jedan od skupa članci o Access SQL. Ovaj članak opisuje kako da biste napisali odredba SELECT i koristi primere za ilustraciju različite tehnike koje možete da koristite kada ih pišete.

Pregled Access SQL potražite u članku Access SQL: Osnovni koncepti, rečnik i sintaksa.

U ovom članku

Izaberite polja: odredbe SELECT

Izbor svih polja

Izbor različitih vrednosti

Korišćenje zamenite imena polja ili izraza: na KAO ključnu reč

Izaberite pomoću izraza

Izaberite polja: odredbe SELECT

Naredba SELECT obično počinje odredba SELECT. Odredba SELECT koristite da biste naveli imena polja koja sadrže podatke koje želite da koristite u upitu. Takođe možete da koristite izraze umesto ili pored polja. Možete da koristite drugi SELECT izraz kao polja – ovo je poznato kao podupita.

Pretpostavimo da želite da saznate brojeve telefona korisnika. Pod pretpostavkom da se polja koje skladišti brojeve telefona kupca se zove txtCustPhone, odredbe SELECT pojavljuje se na sledeći način:

SELECT [txtCustomerPhone]

Možete da koristite uglaste zagrade da stavite ime. Ako ime ne sadrži sve razmaka ili specijalnih znakova (kao što su znakovi interpunkcije), uglastih zagrada su opcionalni. Ako ime sadrži razmake ili specijalne znakove, morate da koristite zagrade.

Savet : Ime koje sadrži razmake lakša za čitanje i možete uštedeti vreme kada dizajnirate obrasce i izveštaje, ali možda na kraju te otkucajte više prilikom pisanja SQL instrukcije. Ova činjenica trebalo bi da razmotrite prilikom imenovanja objekata u Access bazi podataka.

Ako vaš SQL instrukciju ima dva ili više polja koja imaju isto ime, morate dodati ime izvora podataka za svako polje ime polja u odredbi SELECT. Koristite isto ime za izvor podataka koje koristite u odredbi FROM.

Izbor svih polja

Kada želite da uključite sva polja iz izvora podataka, ili mogu da navedem sva polja pojedinačno u odredbi SELECT ili možete koristiti džoker znak zvezdice (*). Kada koristite zvezdicu, Access određuje kada se upit pokrene koja polja u izvoru podataka sadrži i uključuje sve one polja u upitu. Ovo vam pomaže da ostane upit ažuriran ako nova polja se dodaju u izvoru podataka.

Možete da koristite zvezdicu sa jednog ili više izvora podataka u SQL izrazu. Ako koristite zvezdicu i postoji više izvora podataka, morate da uključite ime izvora podataka zajedno sa zvezdice, tako da Access možete utvrditi da uključite sva polja iz izvora koji podataka.

Na primer, pretpostavimo da želite da biste izabrali sva polja iz tabela "porudžbine", ali samo e-adresu iz tabele kontakti. Odredbi SELECT mogu izgledati kao ovo:

SELECT Orders.*, Contacts.[E-mail Address]

Napomena : Prate i kada koristite zvezdicu. Ako kasnije nova polja dodaju se u izvoru podataka, a ne planirate za njih, rezultatima upita možda nije ispalo onako kako želite.

Izbor različitih vrednosti

Ako znate da izjavu će izabrati suvišnih podataka i želite da vidite samo različite vrednosti, možete da koristite ključnu reč DISTINCT u odredbi SELECT. Na primer, pretpostavimo da klijenti svaki predstavljaju nekoliko različitih interesovanja, neke od njih koriste isti broj telefona. Ako želite da biste se uverili da samo vidite svaki broj puta, odredbi SELECT pojavljuje se na sledeći način:

SELECT DISTINCT [txtCustomerPhone]

Korišćenje zamenite imena polja ili izraza: na KAO ključnu reč

Možete da promenite oznaku koji se prikazuje za bilo koje polje u prikazu lista sa podacima pomoću ključna reč AS i pseudonim polja u odredbi SELECT. Pseudonim polja je ime koje dodelite polja u upitu da biste olakšali čitanje rezultate. Na primer, ako želite da izaberete podatke iz polja koja se zove txtCustPhone, a polje sadrži brojeve telefona klijenta, bi poboljšali čitljivost rezultate pomoću pseudonim polja u instrukciji SELECT na sledeći način:

SELECT [txtCustPhone] AS [Customer Phone]

Napomena : Kada koristite izraz u odredba SELECT, morate da koristite pseudonim polja.

Izaberite pomoću izraza

Ponekad želite da pogledate izračunavanja na osnovu podataka ili preuzeli samo deo polja podataka. Na primer, pretpostavimo da koje želite da vratite u godini koja klijenti rodili, na osnovu podataka u polju "rođendan" u bazi podataka. Odredbi SELECT mogu izgledati kao na sledeći način:

SELECT DatePart("yyyy",[BirthDate]) AS [Birth Year]

Ovaj izraz se sastoji od na funkcija " DatePart" i dva argumenta – "yyyy" (konstante), a [BirthDate] (identifikator).

Možete da koristite sve važeće izraze kao polja, ako izraz pravi jednu vrednost kada jednom unosa vrednosti.

Vrh stranice

Napomena : Odricanje odgovornosti mašinsko prevođenje: ovaj članak ima prevedene sistem računara bez ljudski interventne. Microsoft nudi ove mašinskog prevoda da pomogne koja nije na engleskom govornih korisnicima da uživate u sadržaju za Microsoft proizvode, usluge i tehnologijama. U članku bio mašinskog prevesti, mogu da sadrže greške u rečnik, sintaksa ili gramatike.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×