Access SQL: ODREDBU WHERE

Važno : Ovaj članak je mašinski prevesti potražite u članku Odricanje odgovornosti. O referencu pronaći verzija ovaj članak ovde na engleskom jeziku.

Ovo je jedan od skupa članci o Access SQL. Ovaj članak opisuje kako da biste napisali odredbu WHERE i koristi primere za ilustraciju različite tehnike koje možete da koristite u odredbi WHERE.

U SQL instrukciji odredbe WHERE navodi kriterijume koje vrednosti polja mora da ispuni za zapise koji sadrže vrednosti koje će biti uključeni u rezultate upita.

Pregled Access SQL potražite u članku Access SQL: Osnovni koncepti, rečnik i sintaksa.

U ovom članku

Ograničite rezultate pomoću kriterijuma

Sintaksa odredba WHERE

Upotrebite odrednicu WHERE da biste kombinovali izvora podataka

Ograničite rezultate pomoću kriterijuma

Kada želite da koristite podatke da ograničite broj zapisa koji se vraćaju u upitu, možete da koristite kriterijum. Kriterijum upita je slično formule – to je niska koja može da se sastoji od polja reference, operatore i konstante. Kriterijumi upita su tip izraz.

Sledeća tabela prikazuje neke uzorke kriterijuma i objašnjava kako rade.

Kriterijumi

Opis

>25 i <50

Ovaj kriterijum se primenjuje na polje "broj", kao što su cena ili "JediniceNaLageru". Da sadrži samo one zapise kojima polje cena ili "JediniceNaLageru" sadrži vrednost veću od 25 i manji od 50.

DateDiff ("yyyy", [DatumRođenja], Datum()) > 30

Ovaj kriterijum se primenjuje na polje Datum/vreme, kao što su datum rođenja. Samo zapise gde je broj godina između datum rođenja neke osobe i današnjeg datuma veći od 30 su uključeni u rezultat upita.

Bez vrednosti

Ovaj kriterijum se mogu primeniti na bilo koju vrstu polje da biste prikazali zapise gde je vrednost "null".

Kao na prethodnu tabelu ilustruje, kriterijuma može da izgleda veoma razlikuju u zavisnosti od tipa podataka polja za koje se primenjuju kriterijumi i vaše posebne zahteve. Neki kriterijumi su jednostavni i koriste osnovne operatore i konstante. Drugi složeni, koristite funkcije i specijalne operatore i sadrže reference na polja.

Važno : Ako polje se koristi sa agregatne funkcije, ne možete da navedete kriterijume za to polje u odredbi WHERE. Umesto toga koristite ODREDNICA HAVING da biste naveli kriterijume za ukupnu polja. Više informacija potražite u člancima Access SQL: Osnovni koncepti, rečnik i sintaksa i HAVING odredba.

Sintaksa odredba WHERE

Koristite kriterijume upita u odredbi WHERE od instrukcije za IZDVAJANJE.

Odredba WHERE ima sledeće osnovnu sintaksu:

WHERE field = criterion

Na primer, pretpostavimo da želite broj telefona klijenta, ali samo te zapamtite da klijenta prezime Bagić. Umesto da gleda sve telefonske brojeve u bazi podataka, možete da koristite odredbi WHERE da biste ograničili rezultate i olakšati pronalaženje telefonskog broja koji želite. Pod pretpostavkom da se prezimena su uskladišteni u polju koje se zove "Prezime", u ODREDBU WHERE pojavljuje se na sledeći način:

WHERE [LastName]='Bagel'

Napomena : Ne morate da zasnujete kriterijume u odredbi WHERE spojenih vrednosti. Možete da koristite druge operatori za poređenje, kao što je veći od (>) ili manje od (<). Na primer, GDE [Cena] > 100.

Upotrebite odrednicu WHERE da biste kombinovali izvora podataka

Ponekad možda želite da kombinujete izvore podataka na osnovu polja koja sadrže podatke koji se podudaraju, ali sadrže različite tipove podataka. Na primer, polje u jednoj tabeli možda ima brojčani tip podataka i želite da uporedite to polje u polje u drugoj tabeli koja sadrži tekstualni tip podataka.

Ne možete da kreirate spoj između polja koja sadrže različite tipove podataka. Da biste kombinovali podatke iz dva izvora podataka na osnovu vrednosti u polja koja sadrže različite tipove podataka, možete da kreirate odredbu WHERE koja koristi jedno polje kao kriterijuma za polje, tako što ćete koristiti KAO ključne reči.

Na primer, pretpostavimo da želite da koristite podatke iz tabela1 i tabela2, ali samo kada su podaci u polje1 (tekstualno polje u parametru table1) podudara sa podacima u polje2 (broj polja u tabela2). Odredbi WHERE da podseća na sledeći način:

WHERE field1 LIKE field2

Više informacija o načinu kreiranja kriterijuma da koristite u odredbi WHERE, potražite u članku Primeri kriterijuma upita.

Vrh stranice

Napomena : Odricanje odgovornosti mašinskog prevođenja: ovaj članak je preveden sistem računara bez ljudski interventne. Microsoft nudi ove mašinskog prevoda da pomogne koja nije na engleskom govornih korisnicima da uživate u sadržaju za Microsoft proizvode, usluge i tehnologijama. U članku bio mašinskog prevede, mogu da sadrže greške u rečnik, sintaksa ili gramatiku.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×