Ažuriranje podataka u bazi podataka

Važno : Ovaj članak je mašinski preveden, pogledajte odricanje odgovornosti. Pogledajte verziju ovog članka na engleskom jeziku ovde za referencu.

Ovaj članak sadrži objašnjenja o tome kako se ažuriraju postojeći podaci. Microsoft Office Access 2007 obezbeđuje niz alatki za ažuriranje postojećih zapisa, što obuhvata listove sa podacima, obrasce, upite, opciju „pronalaženje i zamena“ i novu opciju „Prikupljanje podataka“.

Imajte u vidu da ažuriranje podataka nije isti proces kao unošenje novih podataka. Informacije o unosu nove podatke u bazi podataka, potražite u članku Dodavanje jednog ili više zapisa u bazu podataka.

U ovom članku

Kako dizajn baze podataka utiče na ažuriranje

Kako tipovi podataka utiču na ažuriranje

Kako svojstva polja utiču na ažuriranje

Koristite obrazac za ažuriranje podataka

Korišćenje lista sa podacima da biste ažurirali podatke

Koristite upit za ažuriranje da biste promenili postojeće podatke

Koristite upit za dodavanje da biste dodali zapise u tabele

Koristite prikupljanje podataka da biste ažurirali zapise

Korišćenje kaskadnog ažuriranja da biste promenili primarnog i sporednog ključa vrednosti

Kako dizajn baze podataka utiče na ažuriranje?

Pročitajte ovaj odeljak ako ste novi korisnik programa Access ili ukoliko niste upoznati sa konceptima relacionih baza podataka. Mnogo je lakše izvršiti masovno ažuriranje ako razumete osnovne principe dizajniranja baze podataka.

Access baza podataka nije datoteka kao Microsoft Office Word 2007 dokument ili Microsoft Office PowerPoint 2007 niz slajdova. Tipična Access baza podataka predstavlja kolekciju tabela, kao i skup objekata izgrađenih oko tih tabela – obrazaca, izveštaja, upita itd.

Osim toga, ti objekti moraju biti u skladu sa skupom principa dizajniranja ili će baza podataka funkcionisati loše ili uopšte neće funkcionisati. Važi i suprotno, ti principi dizajniranja utiču na način unosa podataka. Imajte u vidu ove činjenice o objektima i dizajniranju baza podataka.

 • Uz neke izuzetke (kao što je tip liste koja se naziva lista vrednosti), Access sve podatke skladišti u tabelama. Broj tabela zavisi od dizajna i složenosti baze podataka. Iako podatke možete prikazati ili ažurirati u obrascu, izveštaju ili rezultatima koji su vraćeni nakon upita, Access podatke skladišti samo u tabelama.

 • Svaka tabela bi trebalo da skladišti podatke vezano za određenu temu, kategoriju ili namenu. Na primer, tabela informacija o poslovnim kontaktima ne bi trebalo da sadrži informacije o prodaji. Ako ih sadrži, pronalaženje ispravnih informacija može postati teško ili nemoguće.

 • Svako polje u tabeli trebalo bi da prihvati samo jedan tip podataka. Na primer, beleške ne bi trebalo da skladištite u polje koje je postavljeno tako da prihvata brojeve. Ako pokušate da unesete tekst u takvo polje, Access će prikazati poruku o grešci.

 • Uz jedan izuzetak, polja u zapisu bi trebalo da prihvataju samo jednu vrednost. Na primer, ispravno dizajnirana baza podataka će vas sprečiti da u polje za adresu unesete više od jedne adrese. To predstavlja razliku u odnosu na program Microsoft Office Excel 2007 koji podrazumevano dozvoljava unos neograničenog broja imena, adresa ili slika u jednu ćeliju, osim ako tu ćeliju ne postavite tako da prihvata ograničene tipove podataka.

  Međutim, Office Access 2007 obezbeđuje i novu opciju koja se naziva polje sa više vrednosti. Polja sa više vrednosti koriste se za prilaganje više podataka u jedan zapis, kao i za kreiranje listi koje prihvataju više vrednosti. Na primer, u zapis baze podataka možete da priložite tekstualnu datoteku, Office PowerPoint 2007 niz slajdova i neograničen broj slika. Osim toga, možete da kreirate listu imena i izaberete onoliko imena koliko je potrebno. Možda se čini da korišćenje polja sa više vrednosti krši pravila dizajniranja baze podataka pošto u polje tabele možete da skladištite više podataka, ali u stvari ih ne krši, zato što Access pravila primenjuje u pozadini tako što podatke skladišti u specijalne skrivene tabele.

Sledeće veze će vas odvesti do članaka koji pružaju više informacija o temama i opcijama koje su razmatrane u ovom odeljku.

Vrh stranice

Kako tipovi podataka utiču na ažuriranje?

Pročitajte ovaj odeljak ako ste novi korisnik programa Access ili ukoliko niste upoznati sa konceptima relacionih baza podataka. Mnogo je lakše izvršiti masovno ažuriranje ako razumete osnovne principe dizajniranja baze podataka.

Prilikom dizajniranja tabele baze podataka birate tip podataka za svako polje u toj tabeli, što predstavalja proces koji doprinosi obezbeđivanju tačnijeg unosa podataka. Na primer, pretpostavimo da za neko polje odredite tip podataka „Broj“ zato što je potrebno da izračunate iznose prodaje. Ako neko pokuša da unese tekst u to polje, Access će prikazati poruku o grešci i tom korisniku neće dozvoliti da sačuva promenjeni zapis, što je korak koji pomaže zaštiti iznosa.

Prikaz načina za pregled tipova podataka

Access sada obezbeđuje dva načina za prikaz tipova podataka polja u tabeli. Možete da koristite komande na kartici List sa podacima ili da otvorite tabelu u prikazu dizajna. Sledeće grupe koraka objašnjavaju kako da koristite obe tehnike.

Prikaz tipova podataka pomoću komandi na kartici „List sa podacima“

 1. U oknu za navigaciju dvaput kliknite na tabelu koju želite da koristite.

 2. Kliknite u polje koje želite da istražite.

 3. Na kartici List sa podacima, u grupi Tip podataka i oblikovanje kliknite na strelicu nadole da bi se na listi Tip podataka prikazao tip podataka koji je postavljen za to polje.

Prikaz tipova podataka u prikazu dizajna

 • U oknu za navigaciju kliknite desnim tasterom miša na tabelu, a zatim u priručnom meniju izaberite stavku Prikaz dizajna.

  Access će otvoriti tabelu u koordinatnoj mreži za dizajn, a gornji deo koordinatne mreže prikazivaće ime i tip podataka svakog polja tabele.

  Polja u prikazu dizajna

Skup tipova podataka za svako polje tabele obezbeđuje prvi nivo kontrole nad onim što možete da unesete u polje. U nekim slučajevima, postavka tipa podataka će sprečiti bilo kakav unos informacija. Sledeća tabela sadrži tipove podataka koje obezbeđuje Office Access 2007, kao i opis načina na koji oni utiču na unos podataka.

Tip podataka

Uticaj na unos podataka

Tekst

Tekstualna polja prihvataju tekstualne i numeričke znakove, kao i razgraničenu listu stavki. Tekstualno polje prihvata manji broj znakova od memo polja – od 0 do 255 znakova. U nekim slučajevima možete da koristite funkcije za konvertovanje da biste podatke u tekstualnom polju podvrgli računskim operacijama

Memo

U ovaj tip polja možete da unosite velike količine tekstualnih i numeričkih podataka. Osim toga, ako dizajner baze podataka postavi ovo polje za podršku oblikovanja obogaćenog teksta, moći ćete da primenite tipove oblikovanja koje obično možete da pronađete u programima za obradu teksta, kao što je Office Word 2007. Na primer, različite fontove i veličine fontova možete da primenite na određene znakove u tekstu, kao i da ih podebljate ili prebacite u kurziv itd. Podacima možete da dodate i Hypertext Markup Language (HTML) oznake

Više informacija o korišćenju oblikovanje obogaćenog teksta u Memo polja potražite u članku Oblikovanje podataka u redovima i kolonama.

Kao i kod tekstualnih polja, na podatke u memo polju takođe možete da primenite funkcije za konvertovanje

Broj

U ovaj tip polja možete da unesete samo brojeve, a u njemu takođe možete da izračunavate vrednosti

Datum/vreme

U ovaj tip polja možete da unesete samo datum i vreme. U zavisnosti od toga kako je dizajner baze podataka podesio polje, možete naići na sledeće uslove:

 • Ako dizajner baze podataka postavi masku za unos za ovo polje (niz literala i znakova za čuvar mesta koji se pojavljuju kada izaberete polje), moraćete da unesete podatke na onim mestima i u onom formatu koji su predviđeni maskom. Na primer, ako vidite masku kao što je DD_MMM_YYYY, morate da upišete datum u tom formatu na predviđenim mestima – na primer, 11 Okt 2006. Ne možete da upišete celo ime meseca (npr. oktobar) niti samo poslednje dve cifre za godinu

 • Ako dizajner nije kreirao masku za unos koja kontroliše načine unosa datuma ili vremena, vrednost možete da unesete koristeći bilo koji važeći format datuma ili vremena. Na primer, možete da unesete 11. okt. 2006, 11.10.06. ili 11. oktobar 2006.

 • Dizajner baze podataka može da primeni format prikaza na polje. U tom slučaju, ako nema maske za unos, vrednost možete uneti u skoro svim formatima, ali Access će datume prikazati u skladu sa formatom prikaza. Na primer, možete da upišete 11.10.2006, ali format prikaza može biti podešen tako da vrednost prikazuje u formatu 11.okt.2006.

  Više informacija o maskama za unos potražite u članku Oblikovanje podataka u redovima i kolonama.

Valuta

U ovaj tip polja možete da unesete samo vrednosti valuta. Takođe, ne morate ručno da unosite simbol valute. Access podrazumevano primenjuje simbol valute ( ¥, £, din. i tako dalje) određen regionalnim postavkama operativnog sistema Windows

Automatsko numerisanje

U polje ovog tipa nikada ne možete da unosite podatke niti da ih menjate. Access povećava vrednosti u polju tipa „Automatsko numerisanje“ svaki put kada u tabelu dodate novi zapis

Da/Ne

Kada kliknete na polje sa ovim tipom podataka, Access će prikazati polje za potvrdu ili padajuću listu, u zavisnosti od formata polja. Ako polje formatirate tako da prikazuje listu, sa liste možete da izaberete vrednosti Da ili Ne, Tačno ili Netačno, odnosno Uključeno ili Isključeno, opet u zavisnosti od formata primenjenog na polje. Ne možete direktno iz obrasca ili tabele da unosite vrednosti u listu, kao ni da menjate vrednosti u listi

OLE objekat

Ovaj tip polja možete da koristite kada želite da prikažete podatke iz datoteke kreirane u drugom programu. Na primer, možete da prikažete tekstualnu datoteku, Excel grafikon ili PowerPoint niz slajdova u polju tipa „OLE objekat“

Prilozi pružaju brži, jednostavniji i fleksibilniji način za prikaz podataka iz drugih programa. Više informacija možete pronaći pod stavkom „Prilog“ koja se nalazi niže u ovoj tabeli

Hiperveza

Možete uneti podatke u ovaj tip polja, a Access će ga oblikovati Veb adresu. Na primer, ako otkucate vrednost u polje, Access će tekst sa tekstom na Uniform Resource Locator (URL), kao što je prikazano: http://www. your_text.com. Ako unesete važeću Web adresu, veza će funkcionisati – u suprotnom, veza će izazvati poruku o grešci. Takođe, uređivanje postojećih hiperveza može biti teško zato što ćete kliknuti na polje "Hiperveza" uz pomoć miša pokreće Veb pregledač i vodi vas do lokacije navedene u vezu. Da biste uredili polje hiperveze, izaberite susedno polje, koristite tastere TAB ili strelica da biste premestili fokus na polje "Hiperveza" i pritisnite taster F2 da biste omogućili uređivanje.

Prilog

U ovaj tip polja možete da priložite podatke iz drugih programa, ali u njega ne možete da upišete ili na drugi način unesete tekstualne ili numeričke podatke

Informacije o korišćenju polja priloga potražite u članku Prilaganje datoteka i grafike zapisima u bazi podataka.

Čarobnjak za pronalaženje

Čarobnjak za pronalaženje nije tip podataka. Umesto toga, čarobnjak koristite za kreiranje dva tipa padajućih listi: listi vrednosti i polja za pronalaženje. Lista vrednosti koristi razgraničenu listu stavki koje ručno unosite prilikom korišćenja čarobnjaka za pronalaženje. Te vrednosti mogu da budu nezavisne od bilo kojih podataka ili objekta u bazi podataka

Za razliku od čarobnjaka za pronalaženje, polje za pronalaženje koristi upit za preuzimanje podataka iz drugih tabela u bazi podataka ili na drugoj lokaciji, kao što je server na kome je pokrenut sistem Windows SharePoint Services 3.0. Polje za pronalaženje će nakon toga prikazati podatke u padajućoj listi. Čarobnjak za pronalaženje polje tabele podrazumevano postavlja na tip podataka „Broj“

Možete da radite sa poljima za pronalaženje direktno u tabelama, kao i u obrascima i izveštajima. Podrazumevano, vrednosti u polja za pronalaženje se pojavljuju u tipu kontrole liste po imenu kombinovanog okvira – listu koja sadrži padajuću strelicu: Prazna lista za pronalaženje . U zavisnosti od toga kako je dizajner baze podataka postavio polje za pronalaženje i kombinovani okvir, možete da uredite stavke na listi i dodavanje stavki na listi. Da biste to uradili, dizajner baze podataka morate da postavite svojstvo polja za pronalaženje (svojstvo se naziva Ograniči na listui dizajner mora da biste ga isključili).

Ako ne možete direktno urediti vrednosti u listu za pronalaženje, morate da dodate ili promenite podatke u listi unapred definisanih vrednosti ili u tabeli koja služi kao izvor za polje za pronalaženje. Za informacije o tome, pogledajte odeljak pod nazivom „Uređivanje stavki u polje za pronalaženje” u članku Dodavanje jednog ili više zapisa u bazu podataka.

Na kraju, kada kreirate polje za pronalaženje, opcionalno možete da ga postavite da podržava više vrednosti. Kada to uradite, rezultujuća lista će prikazati polje za potvrdu pored svake stavke na listi, tako da možete da potvrdite ili opozovete izbor onoliko stavki koliko je potrebno. Ova slika ilustruje tipičnu listu sa više vrednosti:

Lista sa poljima za potvrdu

Informacije o kreiranju polja za pronalaženje sa više vrednosti i korišćenju rezultujuće liste, potražite u člancima Korišćenje liste koja skladišti više vrednosti i Vodič za polja sa više vrednosti.

Vrh stranice

Kako svojstva polja tabele utiču na ažuriranje?

Pročitajte ovaj odeljak ako ste novi korisnik programa Access ili ukoliko niste upoznati sa konceptima relacionih baza podataka. Masovno ažuriranje ne možete uspešno da izvršite ako ne razumete način na koji svojstva postavljena za polja tabela utiču na ažuriranje.

Kada dizajnirate bazu podataka, obično počinjete dizajniranjem jedne ili više tabela. Odlučujete koje tipove podataka će sadržati svaka tabela, postavljate primarne ključeve – polje koje jedinstveno identifikuje svaki zapis (red) – za svaku tabelu i kreirate relacije između tabela.

Kao deo tog procesa, postavljate svojstva za polja u svakoj tabeli. Na primer, možete da postavite polje tipa „Tekst“ koje će prihvatati najviše 50 znakova, kao i polje tipa „Broj“ koje će prihvatati samo vrednosti valuta.

Možete da postavite većinu svojstava polja u prikazu dizajna. Međutim, neka svojstva možete da postavite pomoću komandi u grupama na traci, deo Korisnički interfejs Microsoft Office Fluent. Na primer, možete da postavite vizuelnim formatima za tekst "i" Memo polja tako što ćete koristiti komande u grupi " Font " na kartici " Početak ". Više informacija o korišćenju tih komandi potražite u članku Oblikovanje podataka u redovima i kolonama.

Prikaz načina za postavljanje ili menjanje svojstava za polje tabele.

Access sada obezbeđuje dva načina za prikaz svojstava za polje tabele – možete da koristite komande na kartici List sa podacima ili možete da otvorite tabelu u prikazu dizajna. Sledeće grupe koraka objašnjavaju kako da koristite obe tehnike.

Prikaz svojstava tabele pomoću komandi na kartici „List sa podacima“

 1. U oknu za navigaciju dvaput kliknite na tabelu koju želite da koristite.

 2. Izaberite karticu List sa podacima i koristite komande u grupi Tip podataka i oblikovanje da biste prikazali svojstva za svako polje tabele.

Prikaz svojstava tabele u prikazu dizajna

 1. U oknu za navigaciju kliknite desnim tasterom miša na tabelu, a zatim izaberite stavku Prikaz dizajna.

  Access će otvoriti tabelu u koordinatnoj mreži za dizajn.

 2. U donjem delu koordinatne mreže, u odeljku Svojstva polja izaberite karticu Opšte postavke, ako već nije izabrana.

  –ili–

  Izaberite karticu Pronalaženje da biste videli svojstva polja za pronalaženje.

  Polje za pronalaženje predstavlja polje tabele koje koristi fiksno kodiranu listu vrednosti ili upit koji preuzima vrednosti iz jedne ili više tabela u bazi podataka. Polje za pronalaženje vam podrazumevano predstavlja te vrednosti u vidu liste. U zavisnosti od toga na koji način dizajner baze podataka postavi polje za pronalaženje, moći ćete da izaberete neke stavke sa te liste.

  Polja za pronalaženje često zbunjuju nove korisnike programa Access zato što se lista stavki pojavljuje na jednoj lokaciji (lista koju Access kreira na osnovu podataka u polju za pronalaženje), ali podaci se mogu nalaziti i na drugoj lokaciji (tabela koja sadrži podatke). Imajte u vidu da prilikom ažuriranja podataka u polju za pronalaženje morate da ažurirate i izvornu tabelu (drugu lokaciju). Polje za pronalaženje ne možete da ažurirate sa liste.

Sledeća tabela sadrži svojstva tabele koja najviše utiču na unos podataka, kao i objašnjenja njihovog uticaja.

Svojstvo

Lokacija na koordinatnoj mreži za dizajn tabele

Moguće vrednosti

Ponašanje prilikom pokušaja unosa podataka

Veličina polja

Kartica Opšte postavke

0-255

Ograničenje znakova se primenjuje samo na polja koja su postavljena na tip podataka „Tekst“. Ako pokušate da unesete više znakova od broja koji je naveden, polje će ih odseći

Potrebno

Kartica Opšte postavke

Da/Ne

Kada je ovo svojstvo uključeno, biće neophodno da unesete vrednost u polje, a Access neće dozvoliti da sačuvate nove podatke dok ne dovršite polje. Kada je ovo svojstvo isključeno, polje će moći da ostane bez vrednosti, tj. prazno

Napomena : Bez vrednosti nije isto što i nula. Nula je cifra i Access je može koristiti u izračunavanjima. Bez vrednosti predstavlja izostavljenu, nedefinisanu ili nepoznatu vrednost

Dozvoli niske nulte dužine

Kartica Opšte postavke

Da/Ne

Kada je uključeno, možete da unesete niske nulte dužine – niske bez znakova. Upišite par duplih navodnika bez razmaka ("") i pritisnite taster ENTER da biste kreirali nisku nulte dužine

Indeksirano

Kartica Opšte postavke

Da/Ne

Kada indeksirate polje tabele, Access sprečava dodavanje dupliranih vrednosti

Maska za unos

Kartica Opšte postavke

Unapred definisani ili prilagođeni skupovi literala i znakova za čuvar mesta

Maska za unos utiče na to da podatke morate uneti u unapred definisanom formatu. Maske se pojavljuju kada izaberete polje u tabeli ili kontrolu u obrascu. Na primer, pretpostavimo da kliknete na polje tipa „Datum“ i vidite ovaj skup znakova: DD-MMM-YYYY. Taj skup znakova je poznat kao maska za unos i ukazuje na to da morate uneti vrednosti za mesec u vidu skraćenice od tri slova, kao što je OKT, a vrednost za godinu u vidu četiri cifre, umesto dve. Ako vidite ovakvu masku, unesite datum u formatu 15-OKT-2006.

Napomena : Imajte na umu da maske za unos kontrolišu samo način na koji unosite podatke, a ne način na koji Access prikazuje te podatke. Na primer, možete da unesete datum OKT-15-2006, ali Access može da uskladišti vrednost kao 15102006 – to jest, bez znakova za oblikovanje. Kada prikažete te podatke u tabeli, obrascu ili izveštaju, Access može biti postavljen da ih prikazuje u formatu 15.10.2006

Više informacija o kreiranju i korišćenju maski za unos potražite u članku Oblikovanje podataka u redovima i kolonama.

Prikaži kontrolu

Kartica Pronalaženje

Vrednosti zavise od tipa podataka postavljenog za polje

Za polja tipa „Tekst“ i „Broj“, možete da odaberete kontrolu okvira za tekst, okvira sa listom opcija ili kombinovanog okvira. Za polja tipa „Da/Ne“, možete da odaberete kontrolu polja za potvrdu, okvira za tekst ili kombinovanog okvira

Napomena : Ako ne izaberete okvir sa listom opcija ili kombinovani okvir, Access će sakriti ostala svojstva na kartici Pronalaženje

Tip izvora reda

Kartica Pronalaženje

Tabela/upit
Lista vrednosti
Lista polja

Ako postavite okvir sa svojstvom Kontrola prikaza na Okvir sa listom opcija ili Kombinovani okvir, ovo svojstvo ćete moći da postavite na Tabela/upit, Lista vrednosti ili Lista polja. Time će ono kontrolisati tip vrednosti koji možete da koristite u svojstvu Izvor reda. Pogledajte sledeću stavku

Izvor reda

Kartica Pronalaženje

Zavisi od svojstva Tip izvora reda

Ako svojstvo Tip izvora reda postavite na Tabela/Upit, ovo polje svojstva će moći da sadrži ime tabele ili upita. Ako svojstvo postavite na Lista vrednosti, ono će sadržati listu vrednosti odvojenu znakovima tačka i zarez (;). Ukoliko svojstvo Tip izvora reda postavite na Lista polja, ono će sadržati ime tabele, upita ili Structured Query Language (SQL) naredbe

Ograniči na listu

Kartica Pronalaženje

Da/Ne

Kada je podešeno na da, Access pronađe vrednosti koje se podudaraju dok korisnici unose tekst u kontrolu kombinovanog okvira. Drugim rečima, postavka da omogućava kucanje unapred. Postavka da takođe sprečava korisnike da uređuju stavke na listi direktno sa listom ili kombinovani okvir. Umesto toga, korisnici moraju uređivanje stavki u polju za svojstvo Izvor reda ili u slučaju polja za pronalaženje, uređivanje stavki u tabeli koja sadrži izvorne podatke za polje za pronalaženje. Više informacija o korišćenju polja za pronalaženje, pogledajte odeljak pod nazivom „Uređivanje stavki u polje za pronalaženje” u članku Dodavanje jednog ili više zapisa u bazu podataka.

Dozvoli uređivanje liste sa vrednostima

Kartica Pronalaženje

Da/Ne

Omogućava ili onemogućava komandu Uredi stavke sa liste za liste vrednosti, ali ne i za polja za pronalaženje. Unesite važeće ime obrasca u svojstvo Obrazac za uređivanje stavki u listi da biste omogućili ovu komandu za polja za pronalaženje. Komanda „Dozvoli uređivanje liste sa vrednostima“ će se pojaviti u priručnom meniju koji ćete otvoriti ako kliknete desnim tasterom miša na kontrolu okvira sa listom opcija ili kombinovanog okvira. Kada pokrenete komandu, pojaviće se dijalog Uređivanje stavki sa liste. S druge strane, ako odredite ime obrasca u okviru sa svojstvom Obrazac za uređivanje stavki u listi, Access će pokrenuti taj obrazac umesto dijaloga

Komandu Uredi stavke sa liste možete da pokrenete iz okvira sa listom opcija i kombinovanih okvira koji se nalaze u obrascima, kao i iz kontrola kombinovanih okvira koji se nalaze u tabelama i skupovima rezultata upita. Obrasci moraju da budu otvoreni u prikazu dizajna ili u prikazu pregledanja, a tabele i skupovi rezultata upita moraju da budu otvoreni u prikazu lista sa podacima

Obrazac za uređivanje stavki u listi

Kartica Pronalaženje

Ime obrasca za unos podataka

Ako odredite ime obrasca za unos podataka u ovom svojstvu tabele, taj obrazac će se otvoriti kada korisnik pokrene komandu Uredi stavke sa liste. U suprotnom, pojaviće se dijalog Uređivanje stavki sa liste nakon što korisnici pokrenu komandu

Više informacija o dizajniranju tabela baze podataka i postavljanju svojstava potražite u sledećim člancima.

 • Osnove dizajniranja baze podataka sadrži objašnjenja osnovnih koncepata kao što je planiranje baze podataka, dizajniranje podataka i normalizovanje – proces deljenja podataka u srodnim tabelama i eliminisanju suvišnih podataka.

 • Kreiranje tabela u bazi podataka sadrži objašnjenja o tome kako da kreirate tabele, dodajte primarni ključevi (polja koja jedinstveno identifikuje svaki red ili zapis u tabeli) i kako da postavite tipove podataka i svojstva tabele.

Vrh stranice

Korišćenje obrasca za ažuriranje podataka

Obrazac se koristi za ažuriranje malih količina podataka. U tom slučaju, „malih“ označava bilo koji broj zapisa koje želite ručno da ažurirate. Obrasci mogu da obezbede jednostavnije, brže i preciznije uređivanje i ažuriranje malih količina podataka.

Kako koristiti obrazac za uređivanje podataka zavisi od dizajna obrasca. Obrasci mogu da sadrže bilo koji broj kontrola kao što su liste, okviri za tekst, dugmad i listovima sa podacima – koordinatne mreže koje izgledaju kao Excel radni listovi. Naizmenično, svaka kontrola u obrascu čita podatke iz ili upisuje podatke za osnovno polje tabele. Šta da radite sa datom kontrolom zavisi od tipa podataka za polje osnovne tabele, svojstava postavljenih za to polje i možda od nekoliko svojstava koje je dizajner baze podataka za svaku kontrolu. Više informacija o tome kako tipovi podataka i svojstva polja utiču na unos podataka potražite u članku Kako tipovi podataka utiču na način da unesete podatke i Kako svojstva polja utiču na način da unesete podatke, ranije u ovom članku.

Sledeći odeljci sadrže objašnjenja o načinu korišćenja uobičajenih kontrola za unos podataka. Ako imate pitanja u vezi sa određenom bazom podataka, obratite se administratoru sistema ili dizajneru baze podataka.

Dodavanje ili uređivanje teksta u okviru za tekst

Access obezbeđuje jednu kontrolu teksta koja se koristi sa poljima tipa „Tekst“ i „Memo“. Najčešće možete da procenite da li je osnovno polje tekst ili memo po veličini kontrole koja obično odražava veličinu osnovnog polja tabele. Na primer, ako povežete kontrolu sa tekstualnim poljem koje ne prihvata više od 50 znakova, shodno tome ćete promeniti veličinu kontrole. Za razliku od toga, ako povežete kontrolu sa memo poljem, možete da promenite veličinu kontrole u cilju prikazivanja jednog ili dva pasusa teksta bez potrebe za pomeranjem.

Pored toga, polje tipa „Memo“ možete da postavite tako da podržava oblikovanje obogaćenog teksta. Nakon toga, na tekst ćete moći da primenite različite fontove, veličine, stilove i boje.

Uređivanje teksta u okviru za tekst

 • Postavite kursor u okvir za tekst i promenite podatke. Imajte u vidu da u poljima tipa „Tekst“ i „Memo“ ne možete da izvršavate računske operacije nad brojevima.

Primenjivanje oblikovanja obogaćenog teksta

Napomena : Možete da pratite ove korake samo kada okvir za tekst povezan sa Memo polja. Pogledajte korake u odeljku Prikaz svojstava za polje tabele, ranije u ovom članku.

 1. Izaberite polje tipa „Memo“ u tabeli otvorenoj u prikazu lista sa podacima. Obično je to polje nazvano „Komentari“, „Beleške“ ili „Opis“.

 2. Na kartici Početak , u grupi Font koristiti dugmad i meniji da biste oblikovali tekst.

  Možete da primenite razne fontove i veličine fontova, podebljate tekst ili ga prebacite u kurziv, promenite boje, itd.

Vrh stranice

Korišćenje lista sa podacima za ažuriranje podataka

Podatke možete da promenite direktno iz prikaza lista sa podacima (koordinatna mreža redova i kolona slična Excel radnom listu). Možete da promenite podatke u tabelama, skupove rezultata upita i obrasce koji prikazuju listove sa podacima.

Listove sa podacima obično koristite kada je potrebno da promenite samo mali broj zapisa ili delove jednog zapisa. Ako dobro poznajete Excel, to bi trebalo u priličnoj meri da olakša vaše razumevanje listova sa podacima zbog čega promene možete da napravite bez boljeg poznavanja programa Access, kao što je znanje koje omogućava kreiranje i pokretanje upita.

Zapamtite ove činjenice u daljem radu.

 • Ne morate da eksplicitno sačuvate promene. Access će ih primeniti u tabeli kada premestite kursor u novo polje u istom redu ili kada premestite pokazivač na drugi red.

 • Polja u Access bazi podataka treba podrazumevano da budu postavljena da prihvataju određeni tip podataka, na primer tekst ili brojeve. Neophodno je da unesete onaj tip podataka za čije je prihvatanje polje postavljeno. Ako to ne uradite, Access će prikazati poruku o grešci.

 • Možda je maska za unos primenjena na polje. Maska za unos predstavlja skup literala i znakova za čuvar mesta koji ukazuju na to da morate da unesete podatke u određenom formatu. Na primer, maska za unos za poštanski broj može zahtevati podatke koji odgovaraju francuskom formatu, dok maska za unos za telefonski broj može da zahteva unos brojeva u nemačkom formatu.

  Više informacija o maskama za unos potražite u članku Oblikovanje podataka u redovima i kolonama.

 • Osim priloga i listi sa više vrednosti, u većinu polja možete da unesete samo jednu vrednost. Ako ne znate da li polje prihvata priloge, obratite se dizajneru baze podataka ili administratoru sistema. Listu sa više vrednosti možete uvek da prepoznate zato što Access prikazuje polje za potvrdu pored svake stavke liste.

Menjanje podataka u listu sa podacima

 1. U oknu za navigaciju dvaput kliknite na tabelu ili upit koji sadrži podatke koje želite da promenite.

  Access će podrazumevano otvoriti tabelu ili upit u prikazu lista sa podacima – u koordinatnoj mreži koja podseća na Excel radni list.

 2. Kliknite ili na drugi način postavite fokus na prvo polje koje želite da promenite, a zatim uredite podatke.

 3. Pritisnite tabulator, koristite tastere sa strelicom ili kliknite na sledeće polje kako biste se premestili u sledeće polje.

  Kada pritisnete tabulator, Access će podrazumevano koristiti Windows regionalne postavke za određivanje smera kretanja kursora – nalevo ili nadesno. Ako je računar postavljen da koristi jezik koji se čita sleva nadesno, kursor će se premestiti nadesno kada pritisnete tabulator. Ako je računar postavljen da koristi jezik koji se čita zdesna nalevo, kursor će se premestiti nalevo.

Primenjivanje obogaćenog teksta na podatke u polju tipa „Memo“

 1. Izaberite polje tipa „Memo“ u tabeli ili rezultatu upita otvorenom u prikazu lista sa podacima.

  Obično možete da potražite polje pod imenom „Komentari”, „Beleške” ili „Opis”. Ako i dalje ne možete da pronađete Memo polja, pogledajte korake u odeljku Prikaz svojstava za polje tabele, ranije u ovom članku.

 2. Na kartici Početak , u grupi Font koristiti dugmad i meniji da biste oblikovali tekst.

  Možete da primenite razne fontove i veličine fontova, podebljate tekst ili ga prebacite u kurziv, promenite boje, itd.

Vrh stranice

Korišćenje upita za ažuriranje u cilju menjanja postojećih podataka

Upite za ažuriranje koristite za dodavanje, menjanje ili brisanje delova (ali ne celih) postojećih zapisa. Upite za ažuriranje možete da shvatite kao moćni oblik dijaloga Pronalaženje i zamena. Unosite kriterijum selekcije (grubi ekvivalent niske za pretraživanje) i kriterijum za ažuriranja (grubi ekvivalent niske za zamenu). Za razliku od dijaloga, upiti za ažuriranje mogu da prihvate više kriterijuma, dozvoljavaju ažuriranje većeg broja zapisa odjednom i dozvoljavaju promenu zapisa u više tabela.

Imajte na umu da upite za ažuriranje ne možete da koristite kako biste dodali cele zapise. Koristite upit za dodavanje da biste to uradili.

Više informacija potražite u članku Dodavanje zapisa u tabelu pomoću upita za dodavanje.

Napomena : Najbezbedniji način za korišćenje upita za ažuriranje jeste da prvo kreirate upit za izdvajanje koji proverava kriterijume selekcije. Na primer, pretpostavimo da želite da ažurirate niz polja tipa „Da/Ne“ menjajući Ne u Da za datog kupca. Da biste to uradili, dodajete kriterijume u upit za izdvajanje dok ne vrati sve željene zapise Ne za tog kupca. Kada se uverite da imate ispravne zapise, konvertujte upit za izdvajanje u upit za ažuriranje, unesite kriterijume za ažuriranje, a zatim pokrenite upit da biste ažurirali izabrane vrednosti. Koraci u ovom odeljku objašnjavaju kako se kreira upit za izdvajanje, a zatim konvertuje u upit za ažuriranje.

Kreiranje upita za izdvajanje

 1. Otvorite bazu podataka koja sadrži zapise koje želite da ažurirate.

 2. Na kartici Pravljenje, u grupi Ostalo kliknite na dugme Dizajn upita.

  Otvoriće se dizajner upita, pojaviće se kartica Dizajn i dijalog Prikazivanje tabele.

 3. Izaberite tabele koje sadrže zapise koje želite da ažurirate, kliknite na dugme Dodaj, a zatim kliknite na dugme Zatvori.

  Tabele će se pojaviti u vidu prozora u gornjem delu koordinatne mreže za dizajn upita i u prozorima će biti navedena sva polja tabela. Sledeća slika prikazuje dizajner upita sa tipičnom tabelom.

  Tabela u dizajneru upita

 4. Dvaput kliknite na polja koja želite da ažurirate. Izabrana polja će se pojaviti u redu Polje u delu ispod dizajnera upita.

  U donjem delu u tabelu možete da dodate jedno polje po koloni ili u tabelu možete brzo dodati sva polja tako što ćete dvaput kliknuti na zvezdicu (*) na vrhu liste sa poljima tabele. Sledeća slika prikazuje dizajner upita sa svim dodatim poljima:

  Upit sa svim dodatim poljima tabele

 5. Opcionalno, možete da unesete jedan ili više kriterijuma u red Kriterijumi u koordinatnoj mreži za dizajn. U sledećoj tabeli su prikazani neki primeri kriterijuma i objašnjen je efekat koji oni imaju na upit.

Kriterijumi

Efekat

> 234

Vraća sve brojeve veće od 234. Koristite < 234 da biste pronašli sve brojeve manje od 234

>= "Kalinović"

Daje sve zapise od Kalinović do kraja abecede

Between #2.2.2006# And #1.12.2006#

Vraća datume od 2.2.2006. do 1.12.2006. (ANSI-89). Ako baza podataka koristi ANSI-92 džoker znakove, upotrebite jednostruke navodnike (') umesto znakova za broj. Primer: Between '2.2.2006' And '1.12.2006'

Not "Nemačka"

Pronalazi sve zapise u kojima tačan sadržaj polja nije u potpunosti jednak terminu „Nemačka“. Kriterijum vraća zapise koji osim termina „Nemačka“ sadrže i druge znakove, na primer, „Nemačka (evro)“ ili „Evropa (Nemačka)

Not "T*"

Pronalazi sve zapise osim onih koji počinju slovom T. Ako baza podataka koristi ANSI-92 skup džoker znakova, upotrebite znak za procenat (%) umesto zvezdice

Not "*t"

Pronalazi sve zapise koji se ne završavaju slovom t. Ako baza podataka koristi ANSI-92 skup džoker znakova, upotrebite znak za procenat (%) umesto zvezdice

In(Kanada;SAD)

Pronalazi sve zapise na listi koji sadrže termine „Kanada“ ili „SAD“

Like "[A-D]*"

U tekstualnom polju pronalazi sve zapise koji počinju slovima od A do D. Ako baza podataka koristi ANSI-92 skup džoker znakova, upotrebite znak za procenat (%) umesto zvezdice

Like "*ar*"

Pronalazi sve zapise koji uključuju niz slova „ar“. Ako baza podataka koristi ANSI-92 skup džoker znakova, upotrebite znak za procenat (%) umesto zvezdice

Like "Maison Dewe?"

Pronalazi sve zapise koji počinju sa „Maison“ i sadrže drugu nisku od 5 slova u kojoj su prva 4 slova „Dewe“, a poslednje slovo je nepoznato. Ako baza podataka koristi ANSI-92 skup džoker znakova, upotrebite donju crtu (_) umesto znaka pitanja

#02.02.2006#

Pronalazi sve zapise za 2. februar 2006. Ako baza podataka koristi ANSI-92 skup džoker znakova, datum stavite između jednostrukih znakova navoda umesto između znakova za broj ('02.02.2006')

< Date() - 30

Vraća sve datume koji su stariji od 30 dana

Date()

Vraća sve zapise koji sadrže današnji datum

Between Date() And DateAdd("M"; 3; Date())

Vraća sve zapise za period između današnjeg datuma i tri meseca od današnjeg datuma

Je bez vrednosti

Vraća sve zapise koji sadrže polje bez vrednosti (praznu ili nedefinisanu vrednost)

Nije bez vrednosti

Vraća sve zapise koji sadrže vrednost

""

Daje sve zapise koji sadrže nisku nulte dužine. Nisku nulte dužine koristite kada je potrebno da u obavezno polje dodate vrednost, ali još uvek ne znate koja je to vrednost. Na primer, polje možda zahteva broj faksa, ali neki klijenti možda nemaju faks mašine. U tom slučaju, umesto broja unesite znake navoda bez razmaka ("").

 1. Na kartici Dizajn, u grupi Rezultati kliknite na dugme Pokreni.

  Proverite da li je upit vratio samo zapise koje želite da ažurirate. Ako je potrebno, možete da izaberete neželjena polja i pritisnete taster DELETE da biste ih uklonili, možete da prevučete dodatna polja u koordinatnu mrežu za dizajn, kao i da menjate kriterijume dok ne budete zadovoljni rezultatima upita.

 2. Pređite na sledeće korake.

Ažuriranje zapisa

 1. Na kartici Dizajn u grupi Tip upita izaberite stavku Ažuriraj.

  Menja upit za izdvajanje u upit za ažuriranje. Access dodaje red Ažuriraj u u donji deo dizajnera upita.

  Upit za ažuriranje sa jednim kriterijumom za ažuriranje

 2. Pronađite polje koje sadrži podatke koje želite da promenite i za to polje u red Ažuriraj u unesite izraz (koji će promeniti podatke).

  U ovoj tabeli prikazani su neki primeri izraza, kao i objašnjenja načina na koji oni menjaju podatke.

Izraz

Rezultat

"Prodavac"

U polju tipa „Tekst“ menja vrednost teksta u „Prodavac“

#10.08.2006#

U polju tipa „Datum/vreme“ menja vrednost datuma u „10. avgust 2006“

Da

U polju tipa „Da/Ne“ menja vrednost Ne u vrednost Da

"BD" & [BrojDela]

Dodaje „BD“ na početak svakog navedenog broja dela

[CenaPoJedinici] * [Količina]

Množi vrednosti u poljima koja su nazvana „CenaPoJedinici“ i „Količina“

[Tovar] * 1,5

Povećava vrednosti u polju koje je nazvano „Tovar“ za 50 procenata

DSum("[Količina] * [CenaPoJedinici]";
"Detalji porudžbine"; "[ID proizvoda]=" & [ID proizvoda])

Tamo gde se vrednosti „ID proizvoda“ u ovoj tabeli podudaraju sa vrednostima „ID proizvoda“ iz tabele koja je nazvana „Detalji porudžbine“, izraz će ažurirati ukupnu prodaju množenjem vrednosti polja koje je nazvano „Količina“ sa vrednostima polja koje je nazvano „CenaPoJedinici“

Right([PoštanskiBrojOtpreme]; 5)

Skraćuje krajnje leve znakove u tekstu ili numeričkoj niski i ostavlja pet krajnjih desnih znakova

IIf(IsNull([CenaPoJedinici]); 0; [CenaPoJedinici])

Menja vrednost „bez vrednosti“ (nepoznatu ili neodređenu vrednost) u nulu (0) u polju koje je nazvano „CenaPoJedinici“

 1. Na kartici Dizajn, u grupi Rezultati kliknite na dugme Pokreni.

  Pojaviće se poruka obaveštenja. Na sledećoj slici je prikazana poruka:

  Poruka obaveštenja upita za ažuriranje

 2. Kliknite na dugme Da da biste pokrenuli upit.

  Napomena : Možete da isključite poruke obaveštenja. Da biste to uradili, kliknite na Dugme Microsoft Office Slika Office dugmeta , izaberite stavku Access opcije, izaberite stavku Više opcijai u okviru Potvrdi, opozovite izbor u polju za potvrdu radni upiti .

 3. Da biste videli rezultate upita za ažuriranje, na kartici Početak ili na kartici Dizajn, u grupi Prikazi kliknite na dugme Prikaz, a zatim izaberite stavku Prikaz lista sa podacima. Možete da kliknete i na dugme Prikaz lista sa podacima koje se nalazi na statusnoj traci programa Access.

  Napomena : Kada pokrenete upit, možete da primetite da se neka polja ne nalaze u skupu rezultata. Ako upit sadrži polja koja ne ažurirate, Access će ta polja podrazumevano ukloniti. Na primer, možete da uključite ID polja iz dve tabele da biste se uverili da upit vraća i radi sa ispravnim zapisima. Ako ne ažurirate ta ID polja, Access će ih ukloniti.

Vrh stranice

Korišćenje upita za dodavanje u cilju dodavanja zapisa u tabele

Jedna od najčešćih primena upita za dodavanje odnosi se na dodavanje grupe zapisa iz tabela u izvornoj bazi podataka u tabele u odredišnoj bazi podataka. Na primer, pretpostavimo da ste stekli nove kupce i imate bazu podataka koja sadrži tabelu sa informacijama o njima. Možete je dodati u odgovarajuću tabelu ili tabele u bazi podataka kako biste izbegli ručno unošenje novih podataka. Upite za dodavanje možete da koristite i za:

 • Dodavanje zapisa na osnovu kriterijuma. Na primer, možda ćete želeti da dodate samo imena i adrese kupaca sa otvorenim porudžbinama.

 • Dodavanje zapisa kada neka polja iz jedne tabele ne postoje u drugoj tabeli. Na primer, pretpostavimo da tabela „Kupci“ ima 11 polja i da se 9 polja iz tabele „Kupci“ u drugoj bazi podudara sa poljima u vašoj bazi. Upit za dodavanje možete da upotrebite kako biste dodali samo podatke iz polja koja se podudaraju, a ostala polja zanemarili.

Proces kreiranja upita za dodavanje u cilju dodavanja podataka iz jedne baze podataka u drugu bazu podataka prati ove osnovne korake:

 • Otvorite izvornu bazu podataka (bazu podataka koja sadrži zapise koje želite da dodate) i kreirajte upit za izdvajanje koji vraća samo zapise koje želite da dodate.

 • Konvertujte taj upit za izdvajanje u upit za dodavanje.

 • Dodajte odredišne tabele i polja u upit za dodavanje. Ako zapise dodajete u drugu bazu podataka, prvo otvorite tu bazu podataka i izaberite tabele.

 • Pokrenite upit da biste dodali zapise.

Napomena : Napravite rezervnu kopiju podataka pre nego što počnete. Ako pogrešite, možete da izbrišete dodate zapise iz odredišne tabele, ali ručno brisanje velikog broja zapisa može oduzeti dosta vremena. Ukoliko imate rezervnu kopiju, to vam može pomoći da za manje vremena ispravite greške.

Kreiranje upita za izdvajanje

 1. Otvorite izvornu bazu podataka – bazu podataka koja sadrži zapise koje želite da dodate.

 2. Na kartici Kreiranje, u grupi Ostalo kliknite na dugme Dizajn upita.

  Pojaviće se koordinatna mreža za dizajn upita i dijalog Prikazivanje tabele.

 3. Izaberite tabelu koja sadrži zapise koje želite da dodate, kliknite na dugme Dodaj, a zatim na dugme Zatvori.

  Tabela se pojavljuje kao prozor u gornjem delu koordinatne mreže za dizajn upita. U prozoru su navedena sva polja u tabeli. Na ovoj slici je prikazana tipična tabela u dizajneru upita.

  Tabela u dizajneru upita

 4. Prevucite polja koja želite da dodate iz tabele u red Polje u donjem delu koordinatne mreže za dizajn upita.

  U donjem delu možete da dodate jedno polje tabele po koloni. Kliknite na zvezdicu (*) na vrhu liste sa poljima tabele kako biste brzo dodali sva polja. Ova slika prikazuje dizajner upita sa nekoliko dodatih polja tabele:

  Upit sa tri polja u koordinatnoj mreži dizajna

  Ova slika prikazuje dizajner sa svim dodatim poljima:

  Upit sa svim poljima tabele

 5. Na kartici Dizajn, u grupi Rezultati kliknite na dugme Pokreni.

  Proverite da li je upit vratio zapise koje želite da dodate. Po potrebi možete da opozovete izbor Prikaži ili da pritisnete taster DELETE kako biste uklonili neželjena polja. Takođe, u koordinatnu mrežu za dizajn možete da prevučete dodatna polja dok ne budete zadovoljni rezultatima upita.

 6. Nastavite sa daljim koracima.

Konvertovanje upita u upit za dodavanje

 1. Na kartici Dizajn, u grupi Tip upita kliknite na dugme Dodavanje.

  Pojaviće se dijalog Dodavanje.

 2. Sada možete da dodajete zapise iz jedne tabele u drugu u istoj bazi podataka ili da dodajete zapise u tabelu u drugoj bazi podataka.

  • Dodavanje zapisa u tabelu u istoj bazi podataka

   1. U dijalogu Dodavanje izaberite stavku Aktuelna baza podataka (ako nije već izabrana), a zatim sa liste Ime tabele izaberite odredišnu tabelu.

   2. Kliknite na dugme U redu.

    U koraku 4 prethodnog odeljka, dodali ste deo ili sva polja izvorne tabele u koordinatnu mrežu za dizajn upita. Ako ste dodali celu tabelu u toku tog koraka, Access će dodati celu odredišnu tabelu u red Dodaj u, kao što je ovde prikazano:

    Upit za dodavanje koji obuhvata sva polja iz dve tabele

    –ili–

    Ako ste u toku koraka 4 prethodnog odeljka dodali pojedinačna polja, a imena polja izvorne i odredišne tabele se podudaraju, Access će automatski dodati imena odredišnog polja u red Dodaj u, kao što je ovde prikazano:

    Upit za dodavanje sa poljima koja se podudaraju

    –ili–

    Ako ste dodali pojedinačna polja i ako se nijedno ime ili neka imena u izvornim i odredišnim tabelama ne podudaraju, Access će ta polja ostaviti prazna u redu Dodaj u. Kliknite na svako prazno polje i iz liste rezultata izaberite željeno izvorno polje, kao što je ovde prikazano.

    Odabir odredišnih polja za upit za dodavanje

   3. Kliknite na dugme Prikaži da biste pregledali promene.

   4. Vratite se u prikaz dizajna, a zatim kliknite na dugme Pokreni da biste dodali zapise.

  • Dodavanje zapisa u tabelu u drugoj bazi podataka

   1. U dijalogu Dodavanje izaberite opciju Druga baza podataka.

   2. U polje Ime datoteke upišite lokaciju i ime datoteke za odredišnu bazu podataka.

   3. U polje Ime tabele upišite ime odredišne tabele, a zatim kliknite na dugme U redu.

    –ili–

    Kliknite na dugme Potraži i upotrebite drugi dijalog Dodavanje da biste pronašli odredišnu bazu podataka. Kliknite na dugme U redu nakon što nađete i izaberete odredišnu bazu podataka. Tada će se zatvoriti drugi dijalog. U prvom dijalogu, u polje Ime tabele unesite ime odredišne tabele, a zatim kliknite na dugme U redu.

    Upišite ime odredišne tabele, a zatim kliknite na dugme U redu da biste zatvorili prvi dijalog Dodavanje.

    U koraku 4 prethodnog odeljka, dodali ste deo ili sva polja izvorne tabele u red Polje koordinatne mreže za dizajn upita. Ako ste dodali celu tabelu u toku tog koraka, Access će dodati celu odredišnu tabelu u red Dodaj u, kao što je ovde prikazano:

    Upit za dodavanje koji obuhvata sva polja iz dve tabele

    –ili–

    Ako ste dodali pojedinačna polja u toku koraka 4, a imena polja izvorne i odredišne tabele se podudaraju, Access će automatski dodati imena odredišnog polja u red Dodaj u, kao što je ovde prikazano:

    Upit za dodavanje sa poljima koja se podudaraju

    –ili–

    Ako ste dodali pojedinačna polja i ako se nijedno ime ili neka imena u izvornim i odredišnim tabelama ne podudaraju, Access će ta polja ostaviti prazna u redu Dodaj u. Kliknite na svako prazno polje i iz liste rezultata izaberite оdredište polja, kao što je ovde prikazano:

    Odabir odredišnih polja za upit za dodavanje

   4. Kliknite na dugme Prikaži da biste pregledali promene.

   5. Prebacite se u prikaz dizajna, a zatim kliknite na dugme Pokreni da biste dodali zapise.

Vrh stranice

Korišćenje opcije „Prikupljanje podataka“ za ažuriranje zapisa

Office Access 2007 obezbeđuje novu opciju koja se naziva „Prikupljanje podataka“. Možete podesiti obrazac unosa podataka u programu Microsoft Office Outlook 2007, prikupiti informacije i uskladištiti podatke u Access bazi podataka. Ovaj članak ne sadrži objašnjenja o načinu korišćenja opcije „Prikupljanje podataka“.

Za informacije o korišćenju prikupljanje podataka, potražite u članku pod nazivom Prikupljanje podataka putem e-poruke.

Vrh stranice

Korišćenje dijaloga „Pronalaženje i zamena“ za menjanje podataka

Dijalog Pronalaženje i zamena obezbeđuje drugu mogućnost menjanja male količine podataka za kraće vreme i sa manje truda. Ovaj članak ne sadrži objašnjenja o načinu korišćenja tog dijaloga.

Za informacije o korišćenju dijaloga "", potražite u članku koristite pronalaženje i zamena dijalog da biste promenili podatke.

Vrh stranice

Korišćenje kaskadnog ažuriranja za menjanje vrednosti primarnog i sporednog ključa

Ponekad će biti potrebno da ažurirate vrednost primarnog ključa. Ako primarni ključ koristite kao sporedni, automatski možete da ažurirate promene pomoću svih podređenih instanci sporednog ključa.

Imajte na umu da je primarni ključ vrednost koja jedinstveno identifikuje svaki red (zapis) u tabeli baze podataka. Sporedni ključ je kolona koja se podudara sa primarnim ključem. Sporedni ključevi se obično nalaze u drugim tabelama i omogućavaju da kreirate relaciju (vezu) između podataka u tabelama.

Na primer, pretpostavimo da koristite ID broj proizvoda kao primarni ključ. Jedan ID broj jedinstveno identifikuje jedan proizvod. Možete da koristite taj ID broj i kao sporedni ključ u tabeli sa podacima o porudžbinama. Na taj način, možete da pronađete sve porudžbine koje sadrže bilo koji proizvod zato što ID broj proizvoda postaje deo porudžbine svaki put kada neko poruči taj proizvod.

Ponekad se ID brojevi (ili drugi tipovi primarnih ključeva) menjaju. Kada se promene, možete izmeniti vrednost primarnog ključa i promene će biti automatski kaskadno unete u sve podređene zapise u relaciji. Ovo ponašanje možete da omogućite uključivanjem referencijalnog integriteta i kaskadnog ažuriranja između dve tabele.

Zapamtite ova pravila u daljem radu:

 • Kaskadno ažuriranje možete da omogućite samo za polja primarnog ključa postavljena na tipove podataka „Tekst“ ili „Broj“. Kaskadno ažuriranje ne možete da koristite za polja postavljena na tip podataka „Automatsko numerisanje“.

 • Kaskadno ažuriranje možete da omogućite samo između tabela u relaciji „jedan-prema-više“.

Sledeći koraci objašnjavaju način kreiranja relacije i omogućavanje kaskadnog ažuriranja za tu relaciju.

Kreiranje relacije

 1. Na kartici Alatke baze podataka, u grupi Prikazivanje/skrivanje kliknite na dugme Relacije.

 2. Na kartici Dizajn, u grupi Relacije kliknite na dugme Prikaži tabelu.

  Pojaviće se dijalog Prikazivanje tabele.

 3. Izaberite karticu Tabele ako već nije izabrana, izaberite tabele koje želite da promenite, zatim kliknite na dugme Dodaj, a potom na dugme Zatvori.

  Taster SHIFT možete da pritisnete da biste izabrali više tabela ili možete da dodate svaku tabelu pojedinačno. Izaberite samo one tabele koje se nalaze na strani relacije „jedan“ i „više“.

 4. U prozoru Relacije prevucite primarni ključ iz tabele na strani relacije „jedan“ i otpustite ga u polje sporednog ključa tabele na strani relacije „više“.

  Pojaviće se dijalog Uređivanje relacija. Na sledećoj slici je prikazan dijalog:

  Dijalog „Uređivanje relacija“

 5. Potvrdite izbor Primeni referencijalni integritet i kliknite na dugme Kreiraj.

 6. Pređite na sledeći skup koraka.

Omogućavanje kaskadnog ažuriranja u primarnim ključevima

 1. Ako niste pratili ove korake u prethodnom odeljku, otvorite bazu podataka koja sadrži relaciju koju želite da promenite.

 2. Na kartici Alatke baze podataka, u grupi Prikazivanje/skrivanje kliknite na dugme Relacije.

  Pojaviće se prozor Relacije i prikazati spojeve (prikazane kao linije spajanja) između tabela u bazi podataka. Sledeća slika prikazuje tipičnu relaciju:

  Relacija između dve tabele

 3. Kliknite desnim tasterom miša na spoj između nadređene i podređene tabele i izaberite stavku Uredi relaciju.

  Pojaviće se dijalog Uređivanje relacija. Na sledećoj slici je prikazan dijalog:

  Dijalog „Uređivanje relacija“ u postojećoj relaciji

 4. Potvrdite izbor Kaskadno ažuriraj povezana polja, uverite se da ste potvrdili izbor Primeni referencijalni integritet, a zatim kliknite na dugme U redu.

Više informacija o kreiranju relacija potražite u sledećim člancima:

Vrh stranice

Napomena : Odricanje odgovornosti za mašinski prevod: Ovaj članak je preveo računarski sistem bez ljudske intervencije. Microsoft nudi ove mašinske prevode da bi pomogao korisnicima koji ne govore engleski da uživaju u sadržaju o Microsoft proizvodima, uslugama i tehnologijama. Budući da je članak mašinski preveden, može da sadrži greške u rečniku, sintaksi ili gramatici.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×