Šta uraditi kada pronađete zlonamernu datoteku u uslugama SharePoint Online, OneDrive i Microsoft Teams

Šta uraditi kada pronađete zlonamernu datoteku u uslugama SharePoint Online, OneDrive i Microsoft Teams

Naiљli ste na datoteku u SharePoint Online, OneDrive for Business ili Microsoft Teams, ali ne možete da je otvorite ili podelite. Možete da vidite da je datoteka tamo, ali je blokirana i da datoteka sadrži ikonu upozorenja:

Snimak ekrana datoteka u usluzi OneDrive for Business sa jednim otkrivenim kao zlonamernim

Izbriši datoteku (preporučuje se)

Da biste zaštitili sebe, računar i organizaciju, najbolja opcija je da izbrišete datoteku. Vaša jedina opcija je da izbrišete datoteku iz aplikacije za mobilne uređaje OneDrive.

 1. Izaberite datoteku koju želite da izbrišete (u aplikaciji za mobilne uređaje pritisnite i držite da biste je izabrali).

 2. Izaberite stavku Izbriši.

  Snimak ekrana brisanja blokirane datoteke iz usluge OneDrive for Business iz OneDrive aplikacije za mobilne uređaje

  Brisanje u OneDrive aplikaciji za mobilne uređaje

Preuzmite datoteku (ako je vaša organizacija to dozvolila)

Ako vam organizacija dozvoli, možete da preuzmete datoteku tako što ćete prikazati OneDrive u Veb pregledaču. Možete da očistite datoteku na osnovu onoga što preporučuje organizacija.

 1. Idite na: https://www.Office.com/Signini prijavite se pomoću korisničkog imena i lozinke koje koristite sa poslovnim ili školskim nalogom.

  Napomene: 

 2. Izaberite stavku OneDrive.

 3. Izaberite datoteku koju želite da preuzmete, a zatim izaberite stavku Preuzmi.

  Snimak ekrana preuzimanja blokirane datoteke u usluzi OneDrive for Business

Zašto je datoteka u SharePoint, OneDrive ili Microsoft Teams blokirana?

Datoteka je blokirana da biste zaštitili vas, računar i organizaciju iz zlonamernog softvera.

Određene bezbednosne funkcije su u Office 365 tako da se zlonamerna datoteka može identifikovati u SharePoint Online, OneDrive for Business ili Microsoft Teams. Ako se datoteka u SharePoint, OneDrive ili Microsoft Teams smatra zlonamernom, ta datoteka je blokirana kako niko ne bi mogao da je otvori. Blokirana datoteka ima marker posle imena datoteke, na sledeći način:

Snimak ekrana datoteke u usluzi OneDrive for Business otkriven kao zlonamerni

Iako može da bude nepristupačnije da datoteka bude blokirana, biti zaražen malverom je još gore. Sajber kriminalci koriste ransomver, prevare tehničke podrškeili neželjeni softver da bi ugrozili korisnike i računare. Kada sajber zločinci dobiju pristup korisničkim akreditivima ili osetljivim informacijama, oni mogu da koriste te informacije da bi dobili pristup većem iznosu informacija ili drugim korisnicima ili čak naplaćuju lažne takse. Da biste saznali više, pogledajte članak razumevanje različitih tipova malvera.

Šta da uradim da bi se izbeglo pokretanje zlonamernih datoteka u budućnosti?

Iako cyberkriminalci i dalje pronađu nove načine za prevarom osobe sa malverom, postoje koraci koje možete preduzeti da biste zaštitili vas i računar.

Da biste saznali više o tome kako radi malver i kako da sprečite infekciju zlonamernog softvera, pogledajte članak pomoć oko sprečavanja infekcije zlonamernog softvera na računaru.

Šta da radim ako pomislim da je sistem pogrešio?

Ako organizacija koristi Office 365 naprednu zaštitu od pretnje i blokiranu datoteku za koju mislite da ne bi trebalo da bude, potrebna vam je pomoć administratora Office 365 koji može da istražuje problem i, potencijalno, deblokira datoteku. Da biste saznali više o tome šta Office 365 administratori da rade, pogledajte članak o ulogama Office 365.

Saznajte više

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×