Šta treba da znate o migraciji IMAP poštanskih sandučića u Office 365

Sadržaj poštanskih sandučića korisnika možete da migrirate iz izvornog sistema za e-poštu u Office 365. Koristite Internet Message Access Protocol (IMAP) za migriranje e-pošte:

 • Kada izvorni sistem e-pošte podržava IMAP.

Ako vam ova opcija ne odgovara, druge opcije potražite u članku Načini migracije e-pošte u Office 365.

Korake za Windows PowerShell potražite u članku Korišćenje alatke PowerShell za IMAP migraciju u Office 365.

Stvari koje treba uzeti u obzir

Evo nekoliko ograničenja kojih treba da budete svesni:

 • Možete da migrirate samo stavke u prijemnom poštanskom sandučetu korisnika ili drugim fasciklama pošte. Ovaj tip migracije ne migrira kontakte, kalendarske stavke ili zadatke.

 • Možete da migrirate najviše 500.000 stavki iz poštanskog sandučeta korisnika (e-poruke se migriraju od najnovijih ka najstarijim).

 • Najveća e-poruka koja se može migrirati je 35 MB.

 • Ako ste ograničili broj veza sa izvornim sistemom e-pošte, preporučljivo je da ga povećate kako biste poboljšali performanse migracije. U uobičajena ograničenja veza spada broj ukupnih veza između klijenata i servera, broj veza po korisniku i broj veza sa IP adresama na serveru ili zaštitnom zidu.

Uticaj migracije na korisnike

Da biste migrirali e-poštu, potreban vam je pristup poštanskim sandučićima korisnika u izvornom sistemu e-pošte. Ako znate lozinke korisnika ili možete da pristupite njihovim poštanskim sandučićima pomoću akreditiva administratora, neće biti nikakvog uticaja na korisnike dok ne isključite izvorni sistem e-pošte.

Ako ne možete da pristupite poštanskim sandučićima korisnika, moraćete da ponovo postavite lozinke. To vam omogućava da pristupite poštanskim sandučićima korisnika pomoću nove lozinke koju znate. Ako korisnici ne znaju nove lozinke, neće moći da pristupe svojim starim poštanskim sandučićima tokom ili posle migracije e-pošte. Nove lozinke možete da distribuirate posle migracije ako želite da korisnicima omogućite da pristupe svojim starim poštanskim sandučićima.

Kako funkcioniše IMAP migracija?

Glavni koraci koje treba da izvršite prilikom IMAP migracije e-pošte prikazani su na sledećoj slici.

Proces za migraciju IMAP e-pošte

Ovi opšti koraci se primenjuju bez obzira na to da li migrirate poštu iz usluge Gmail ili nekog drugog IMAP sistema.

 1. Prvo morate da napravite korisnike u usluzi Office 365 i dodelite im licence. U usluzi Office 365 morate da imate poštanske sandučiće da biste koristili IMAP migraciju.

 2. Pripremite IMAP izvorni sistem e-pošte i nabavite informacije koje treba da migrirate. Ako planirate da migrirate domen u Office 365, potvrdite da posedujete domen kod registra domena.

  U zavisnosti od tipa usluge e-pošte iz koje migrirate, možda ćete morati da konfigurišete neke postavke ili da jednostavno zapišete ime servera ili usluge e-pošte za kasnije korišćenje. Trebalo bi i da potvrdite domen u sistemu registra domena ako imate prilagođeni domen.

 3. Obavestite korisnike o promenama.

  To je dobra ideja je da omogućite korisnicima da se upoznaju sa migracijom e-pošte i načinu na koji ona utiče na njih. Pružite korisnicima informacije o zadacima koje treba uraditi pre, tokom i posle migracije.

 4. Postavite akreditive administratora ili preuzmite ili ponovo postavite korisničke lozinke za e-poštu.

  Da biste izvršili migraciju, potreban vam je administratorski nalog koji ima dozvole ili su vam potrebni korisničko ime i lozinka za svako poštansko sanduče.

 5. Ako primenjujete korake opisane u članku Migracija Google Apps poštanskih sandučića u Office 365 ili Migracija drugih tipova IMAP poštanskih sandučića u Office 365, kreiraćete listu poštanskih sandučića za migriranje (CSV datoteke). Ova uputstva za migraciju počinju od lokacije Exchange centar administracije i biće potrebno da napravite CSV datoteku u kojoj su navedene adrese e-pošte, korisnička imena i lozinke za poštanske sandučiće koje želite da migrirate.

  Možete da koristite i stranicu za migracije ili uputstva za podešavanje iz pregleda centra administracije da biste izvršili migraciju iz IMAP sistema kao što su Gmail, Hotmail.com ili Outlook.com. Ovi koraci su najbolji ako planirate da migrirate poštu za samo nekoliko korisnika (manje od 50). Ako migrirate poštu za više korisnika, lakše je da pomoću CSV datoteke unesete sve informacije o nalozima.

 6. Povežite Office 365 sa sistemom za e-poštu.

  Da bi uspešno migrirao e-poštu, Office 365 treba da se poveže i uspostavi komunikaciju sa izvornim sistemom za e-poštu. Kako bi to uradio, Office 365 koristi krajnju tačku migracije, postavke koje se koriste za uspostavljanje veze.

 7. Migrirajte poštanske sandučiće, a zatim potvrdite migraciju.

  Da biste migrirali poštanske sandučiće, napravite paket za migraciju, a zatim pokrenite migraciju. Kada se pokrene paket za migraciju, potvrdite da je e-pošta uspešno migrirana.

 8. Optimizujte postavke e-pošte (opcionalno).

  Neke postavke možete da konfigurišete kako bi e-pošta brže počela da se pojavljuje u novim Office 365 poštanskim sandučićima. Pogledajte članak Saveti za optimizaciju IMAP migracija.

 9. Počnite da usmeravate e-poštu na Office 365.

  Treba da promenite DNS zapis pod imenom MX zapis kako bi sistem za e-poštu počeo da usmerava poštu na Office 365.

 10. Potvrdite usmeravanje, a zatim zaustavite sinhronizaciju e-pošte.

  Kada potvrdite da se e-pošta usmerava na Office 365, možete da izbrišete paket za migraciju kako biste zaustavili sinhronizaciju između izvornog sistema za e-poštu i usluge Office 365.

 11. Pošaljite korisnicima pismo dobrodošlice.

  Obavestite korisnike o usluzi Office 365 i o tome kako da se prijave u nove poštanske sandučiće.

Spremni ste da počnete?

Preporučljivo je da budete upoznati sa ovim zadacima da biste uspešno dovršili migraciju e-pošte:

 • Pravite listu poštanskih sandučića za migriranje u Excel. Dodajete adrese e-pošte, korisnička imena i lozinke korisnika u ovu datoteku.

 • Koristite detaljne čarobnjake u usluzi Office 365 da biste konfigurisali i pokrenuli proces migracije.

 • Kad se pošta migrira, MX zapis organizacije možete da promenite tako da upućuje na Office 365 kad se migracija završi. Drugi sistemi e-pošte pronalaze lokaciju vašeg sistema e-pošte pomoću MX zapisa. Promena MX zapisa omogućava drugim sistemima e-pošte da počnu da šalju e-poštu direktno u nove poštanske sandučiće u usluzi Office 365. Da biste saznali kako da ažurirate MX zapis, pogledajte i članak Kreiranje DNS zapisa kod bilo kog dobavljača DNS hostinga za Office 365.

Ako ste upoznati sa postupkom migriranja poštanskih sandučića u Office 365, spremni ste da počnete. Prvi korak je da odredite iz kog izvornog sistema e-pošte migrirate:

Takođe pogledajte

Saveti za optimizaciju IMAP migracija

Saznajte više o podešavanju veze sa IMAP serverom

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×