Šta treba da znate o migraciji e-pošte po fazama u Office 365

U sklopu primene usluge Office 365 možete da migrirate sadržaj poštanskih sandučića korisnika iz izvornog sistema za e-poštu u Office 365. Kada to radite tokom nekog vremena, to se zove migracija po fazama. Migracija po fazama se preporučuje u slučajevima:

 • Kada je izvorni sistem e-pošte Microsoft Exchange Server 2003 ili Microsoft Exchange Server 2007.

  Napomena: Ne možete da koristite migraciju po fazama da biste migrirali Exchange 2013 ili Exchange 2010 poštanske sandučiće u Office 365. Razmotrite korišćenje potpune migracije ili hibridne migracije e-pošte umesto toga.

 • Imate više od 2000 poštanskih sandučića.

Ako za vas ne funkcioniše migracija po fazama, druge opcije potražite u članku Načini za migraciju e-pošte u Office 365.

Stvari koje treba uzeti u obzir

Evo nekoliko stavki kojih treba da budete svesni:

 • Morate da sinhronizujete naloge između lokalnog Active Directory domena i usluge Office 365 pomoću usluge Azure Active Directory sinhronizacije kako bi migracija po fazama funkcionisala.

 • Ime primarnog domena koje se koristi za lokalnu Exchange organizaciju mora da bude domen verifikovan za Office 365 organizaciju.

 • Možete da migrirate samo poštanske sandučiće korisnika i resursa. Drugi tipovi primalaca, kao što su grupe za distribuciju, kontakti i korisnici pošte, migriraju se u Office 365 putem procesa sinhronizacije direktorijuma.

 • Poruke u slučaju odsutnosti iz kancelarije ne migriraju se sa poštanskim sandučićima korisnika. Ako korisnik uključi funkciju „Odsutan iz kancelarije“ pre migracije, ona ostaje omogućena u migriranom poštanskom sandučetu, ali je poruka „Odsutan iz kancelarije” prazna. Osobe koje šalju poruke u poštansko sanduče neće primiti obaveštenje o odsutnosti iz kancelarije. Da bi omogućio slanje obaveštenja o odsutnosti iz kancelarije, korisnik treba ponovo da napravi poruku „Odsutan iz kancelarije” posle migriranja poštanskog sandučeta.

 • Ako ste ograničili broj veza sa izvornim sistemom e-pošte, preporučljivo je da ga povećate kako biste poboljšali performanse migracije. Uobičajena ograničenja veza uključuju ukupne veze sa klijentom/serverom, veze po korisniku i veze IP adresa na serveru ili zaštitnom zidu. Ako niste ograničili ove veze, možete da preskočite ovaj zadatak.

Uticaj migracije na korisnike

 • Administratori mogu da pristupe e-pošti    Da biste migrirali e-poštu, potreban vam je pristup poštanskim sandučićima korisnika u izvornom sistemu e-pošte.

 • Korisnici moraju da naprave nove Outlook profile    Kada se poštanski sandučići migriraju i lokalni nalozi konvertuju u poštanske naloge, korisnici moraju da naprave nov Office 365 profil u programu Outlook, a zatim se Outlook automatski povezuje sa uslugom Office 365.

Kako funkcioniše migracija po fazama?

Glavni koraci koje izvršavate za migraciju po fazama i rezultati za korisnike prikazani su na sledećoj slici.

Postupak za obavljanje migracije e-pošte po fazama sa platforme Exchange u Office 365

Evo opisa migracije po fazama prikazane na slici.

 1. Administrator sinhronizuje listu korisnika između lokalnog okruženja i usluge Office 365.

  Pogledajte korake sa uputstvima u članku Priprema za migraciju po fazama.

 2. Administrator pravi datoteku sa vrednostima razdvojenim zarezima (CSV) koja sadrži red za svakog korisnika čije se lokalno poštansko sanduče migrira u paketu za migraciju.

  Pogledajte korake sa uputstvima u članku Pravljenje liste poštanskih sandučića za migriranje.

 3. Administrator pravi i pokreće paket za migraciju po fazama pomoću kontrolne table za migraciju u usluzi Exchange centar administracije.

  Pogledajte korake sa uputstvima u člancima Povezivanje usluge Office 365 sa sistemom za e-poštu, Migracija poštanskih sandučića i Pokretanje paketa za migraciju po fazama.

  Kada administrator pokrene paket za migraciju, Exchange Online radi sledeće:

  • Proverava da li je omogućena sinhronizacija direktorijuma.

  • Proverava da li korisnik pošte postoji u Office 365 organizaciji za svakog korisnika navedenog u CSV datoteci. Korisnici pošte se prave u usluzi Office 365 kao rezultat procesa sinhronizacije direktorijuma.

  • Konvertuje Office 365 korisnika pošte u Exchange Online poštansko sanduče za svakog korisnika u paketu za migraciju.

  • Započinje početnu sinhronizaciju. Exchange Online istovremeno obrađuje najviše N zahteva za migraciju. N predstavlja maksimalni broj istovremenih migracija koji je administrator naveo prilikom pravljenja krajnje tačke migracije koja se koristi za paket za migraciju. Početna sinhronizacija se podrazumevano vrši nad 20 poštanskih sandučića istovremeno dok se ne migriraju svi poštanski sandučići iz paketa za migraciju.

  • Konfiguriše prosleđivanje e-pošte. Svojstvo TargetAddress za lokalno poštansko sanduče konfiguriše se e-adresom Exchange Online poštanskog sandučeta. To znači da se pošta poslata lokalnom poštanskom sandučetu prosleđuje odgovarajućem Exchange Online poštanskom sandučetu.

 4. Pošto napravi Exchange Online poštansko sanduče i konfiguriše prosleđivanje e-pošte za svakog korisnika u CSV datoteci, Exchange Online administratoru šalje e-poruku o statusu. Ta statusna poruka navodi broj poštanskih sandučića koji su uspešno migrirani i koliko njih nije bilo moguće migrirati. Poruka uključuje i veze ka statistici migracije i izveštaje o greškama koji sadrže detaljnije informacije. U ovom trenutku korisnici mogu da počnu da koriste Exchange Online poštanske sandučiće.

 5. U sklopu početne sinhronizacije, Exchange Online zatim migrira sve e-poruke, kontakte i kalendarske stavke iz lokalnih poštanskih sandučića u Exchange Online poštanske sandučiće. Exchange Online šalje konačan izveštaj o migraciji kada se završi migracija podataka.

 6. Kada se završi paket za migraciju i administrator potvrdi da su svi poštanski sandučići iz paketa uspešno migrirani, administrator može da konvertuje lokalne poštanske sandučiće u korisnike pošte.

  Pogledajte korake sa uputstvima u članku Konvertovanje lokalnih poštanskih sandučića u korisnike pošte.

 7. Ako korisnik poštansko sanduče otvara pomoću usluge Outlook, usluga automatskog otkrivanja pokušava da se poveže sa lokalnim poštanskim sandučetom. Pošto konvertujete lokalne poštanske sandučiće u korisnike pošte, usluga automatskog otkrivanja koristi korisnika pošte kako bi povezala Outlook sa Exchange Online poštanskim sandučetom kada korisnik napravi novi Outlook profil.

 8. Administrator pravi dodatne pakete za migraciju i za svaki prosleđuje CSV datoteku.

 9. Administrator pokreće dodatne pakete za migraciju.

 10. Administrator rešava sve probleme. Kada se uspešno migriraju svi lokalni poštanski sandučići iz paketa, administrator briše paket za migraciju.

  Pogledajte korake sa uputstvima u članku Brisanje paketa za migraciju po fazama.

 11. Korisnici mogu da koriste Exchange Online poštanske sandučiće.

 12. Administrator izvršava zadatke posle konfiguracije kako bi završio prelaz u Exchange Online i Office 365, na primer:

  • Dodelu licenci Office 365 korisnicima.

  • Konfigurisanje MX zapisa tako da upućuje na Office 365 organizaciju kako bi se e-pošta isporučivala direktno u Exchange Online poštanske sandučiće.

  • Pravljenje zapisa automatskog otkrivanja usluge Domain Name System (DNS) za Office 365 organizaciju.

  Korake sa uputstvima pogledajte u člancima Usmeravanje e-pošte direktno u Office 365 i Završavanje zadataka posle migracije.

  Administrator može da otkaže lokalne sisteme Exchange Server (opcionalno).

  Napomena: Ako primenite rešenje jedinstvenog prijavljivanja, preporučujemo da održavate barem jedan Exchange Server da biste mogli da pristupite upravljaču sistemom Exchange (Exchange 2003) ili usluzi Exchange Management Console/Exchange Management Shell (Exchange 2007) kako biste upravljali atributima povezanim sa poštom za lokalne korisnike pošte. Za Exchange 2007, Exchange Server koji održavate treba da ima instalirane uloge servera „Centralizovani prenos“, „Klijentski pristup“ i „Poštansko sanduče“.

Spremni ste da počnete?

Ako ste upoznati sa podešavanjem migracije u Office 365, evo zadataka koji treba da se obave.

 • Pomoću Microsoft Azure Active Directory alatke za sinhronizaciju ili Microsoft Azure Active Directory usluga sinhronizacije (AAD Sync) sinhronizujte i napravite lokalne korisnike u usluzi Office 365.

 • Konfigurisanje usluge Exchange Server uz Exchange centar administracije.

 • Promena MX zapisa organizacije tako da upućuje na Office 365 kada se migracija završi. Drugi sistemi e-pošte pronalaze lokaciju vašeg sistema e-pošte pomoću MX zapisa. Promena MX zapisa omogućava drugim sistemima e-pošte da počnu da šalju e-poštu direktno u nove poštanske sandučiće u usluzi Office 365.

Preporučljivo je da budete upoznati sa ovim zadacima da biste uspešno dovršili migraciju e-pošte po fazama:

 • Konfigurisanje sinhronizacije direktorijuma ili provera da li ona funkcioniše.

 • Konfigurisanje usluge Outlook Anywhere ili provera da li ona funkcioniše.

 • Pravljenje lista poštanskih sandučića za migraciju u programu Excel.

 • Upotreba čarobnjaka tipa „korak po korak“ u usluzi Office 365 da biste konfigurisali i pokrenuli proces migracije.

 • Dodavanje ili menjanje DNS zapisa organizacije kao što su automatsko otkrivanje i MX zapisi.

 • Omogućavanje e-pošte na lokalnim poštanskim sandučićima.

Ako ste spremni da pokrenete migraciju e-pošte po fazama, možete da koristite korake navedene u članku Izvršavanje migracije e-pošte po fazama u Office 365.

Takođe pogledajte

Načini migriranja e-pošte u Office 365

Korišćenje alatke PowerShell za postepenu migraciju u Office 365

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×