Šta se dogodilo sa bezbednošću na korisničkom nivou?

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Bezbednosne funkcije na nivou korisnika nisu dostupne u Access veb aplikacijama, veb bazama podataka ili bazama podataka koje koriste jedan od novih formata datotaka (.accdb, .accde, .accdc i .accdr).

Bezbednošću na nivou korisnika možete nastaviti da upravljate u datotekama Access baze podataka na radnoj površini koje koriste stariji format Access datoteke (na primer, .mdb ili .ade datoteke). Ovo preporučujemo samo ako već imate rešenje za bezbednost na nivou korisnika koje želite i dalje da koristite.

Napomena: Trenutne verzije programa Access, ako koristite čarobnjak za bezbednost na korisničkom nivou za navođenje podrazumevane radne grupe informacije datoteke, morate takođe da koristite prekidač /WRKGP da postavite pokazivač na stavku radna grupa informacija datoteke pri pokretanju programa Access. Više informacija o korišćenju prekidač komandne linije za u programu Access potražite u članku prekidači u komandnoj liniji za Microsoft Office proizvode.

Upravljanje bezbednošću na korisničkom nivou za datoteku baze podataka starijeg formata

Napomena: Nemojte konvertovati bazu podataka u neki od novih formata datoteke ako i dalje želite da koristite bezbednost na korisničkom nivou. Funkcije bezbednosti na korisničkom nivou rade samo u bazama podataka koje koriste stariji format Access datoteke, na primer .mdb datoteke.

 1. Otvorite bazu podataka sa postavkama bezbednosti na korisničkom nivou kojima želite da upravljate.

 2. Na kartici Alatke baze podataka, u grupi Administriranje kliknite na dugme Korisnici i dozvole.

 3. Izaberite jednu od sledećih komandi:

  • Dozvole za korisnike i grupe    Ovo koristite da biste dodelili ili opozvali dozvole za korisnike ili grupe ili da biste promenili vlasnika objekata baze podataka.

  • Korisnički i grupni nalozi    Ovo koristite da biste kreirali ili izbrisali korisnika ili grupu, promenili lozinku ili članstvo korisnika u grupi ili da biste promenili lozinku za prijavljivanje u bazu podataka.

  • Čarobnjak za bezbednost na korisničkom nivou    Ovo koristite za pokretanje čarobnjaka za bezbednost na korisničkom nivou koji kreira neobezbeđenu rezervnu kopiju baze podataka i vodi vas kroz proces primene funkcija bezbednosti na korisničkom nivou.

   Napomena: Ove komande nisu dostupne u bazama podataka koje koriste neki od novih formata datoteke.

Druge bezbednosne funkcije

Radi bolje bezbednosti uzmite u obzir korišćenje nekih od sledećih funkcija:

 • Šifrovanje    Primenom alatke za šifrovanje vaši podaci postaju nečitljivi za druge programe ili alatke, što primorava korisnike da unesu lozinku kako bi mogli da koriste bazu podataka. Alatka za šifrovanje je dostupna samo u bazama podataka koje koriste nove formate datoteke. U programu Access izaberite stavke Datoteka > Šifruj pomoću lozinke.

 • Server baze podataka    Uskladištite podatke na serveru baze podataka koji upravlja bezbednošću korisnika kao što je Microsoft SQL Server. Zatim koristite Access za izradu upita, obrazaca i izveštaja povezivanjem sa podacima na serveru. Ovu tehniku možete koristiti na bazama podataka sačuvanim u bilo kojem formatu Access datoteke.

 • SharePoint lokacija    SharePoint pruža bezbednost korisnika i druge korisne funkcije, na primer rad van mreže. Opcije primene su različite u zavisnosti od SharePoint proizvoda koji koristite. Neke funkcije SharePoint integracije dostupne su samo u bazama podataka koje koriste neki od novih formata datoteke.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×