Šta je novo u programu Word 2010

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Microsoft Word 2010 olakšava da sarađuju i da se krećete kroz dugačkim dokumentima. Za više uticaj nove funkcije fokusiraju se na poljskom završio dokumenta. Uz ovu novu verziju, možete da pristupite bogatstvo i poznavanje programa Word u pregledaču i na mobilni telefon.

U ovom članku

Rad u programu Word bilo gde

U Word 2010, imate power i poznavanje Word svuda vam je potreban. Možete prikazati, navigacija i uređivanje u Word dokumentima iz pregledača i mobilni telefon bez ugrožavanja bogatstvo dokumenta.

U programu Word Mobile 2010 za Windows Phone 7

Ako imate Windows Phone 7, možete da koristite Microsoft Office Mobile 2010 za rad sa datotekama sa bilo kog mesta – da li ste na poslu, kod kuće ili u pokretu. Word Mobile 2010 je deo sistema Office Mobile i već u operativnom sistemu Windows Phone 7 u Office čvorištu, tako da ne morate da preuzimate ili instalirate ništa da biste počeli.

Word Mobile

Možete da koristite Word Mobile za prikazivanje i uređivanje dokumenata uskladištene na telefonu, poslata vama kao prilozi e-pošte ili koje se nalaze na SharePoint 2010 lokaciju preko SharePoint Workspace Mobile 2010. Kada uređujete dokument putem programa SharePoint Workspace Mobile, možete da sačuvate promene nazad na SharePoint lokaciji kada ste na mreži.

Sa programom Word Mobile, možete da kreirate ili ažuriranje dokumenata pomoću velikog broja iste alatke za oblikovanje koje već poznajete i koristite u verziji programa Word, dodajte komentare i koristite okno za novi prikaz strukture da biste brzo skočili na naslov ili komentar.

Pročitajte više o sistemu Office Mobile 2010 za Windows Phone 7.

Word Web aplikacije

Čak i kada ste odsutni iz programa Word, možete da skladištite dokumente na Veb serveru i da koristite Word Web aplikaciju da biste otvorili dokument u pregledaču. Moći ćete da ga pregledaju i čak i izvršite promene.

Više informacija potražite u članku Uvod u programu Word Web App.

Vrh stranice

Postavi najbolje ideje da život

Word 2010 uparuje njegove funkcionalne funkcije – kao što su tabele, zaglavlja i podnožja i stil skupove – sa primamljive efekata, nove funkcije za tekst i lakše navigacije.

Oblikovanje teksta i slika za besprekorno izgled

Word 2010 obezbeđuje umetnički efekti slike i tekst. A kada primenite efekte teksta, i dalje možete da pokrenete proveru pravopisa.

Tekstualni efekti i efekti slike

1. običnog sliku i oblikovanje teksta

2. slike i tekst sa oblikovanjem senke

Precizno podešavanje tekst sa OpenType funkcije

Word 2010 pruža podršku za napredne funkcije oblikovanje teksta koje uključuju opseg ligaturom postavke i izbora skupovi stilova i oblici brojeva. Možete da koristite ove nove funkcije sa mnogo OpenType fontovima da biste postigli dodatni nivo tipografski poljskom.

Tekst sa ligaturama

1. čisti tekst

2. tekst sa ligaturama primenjuje

Više informacija potražite u članku OpenType opcije u dijalogu "Font".

Drugih novih funkcija sadržaja

Word 2010 nudi nekoliko poboljšanja vam pomoći u dokument za kreiranje.

Novi formati brojeva

Word 2010 uključuje novi fiksne cifru formati numerisanja, kao što su 001, 002, 003... i 0001, 0002, 0003...

Kontrola sadržaja polja za potvrdu

Sada možete brzo dodati Dodavanje polja za potvrdu u obrasce ili lista.

Alternativni tekst u tabelama

U Word 2010, možete da dodate naslov u tabelu i rezime, tako da čitači imaju pristup dodatnim informacijama.

Snalaženje kroz dugačkim dokumentima sa novo okno za navigaciju dokumenta i pretrage

U Word 2010, možete brzo da pronađete snalazite dugačkim dokumentima. Dokumente možete lako da reorganizovanje prevlačenjem i otpuštanjem naslove umesto kopiranja i lepljenja. I sadržaj možete pronaći pomoću postepenog pretrage, tako da ne morate da znate tačno šta tražite da biste ga pronašli.

document navigation

U Word 2010 možete da uradite sledeće:

 • Premeštanje između naslova u dokumentu tako što ćete kliknuti na delove mapa dokumenta.

 • Skupite nivoe prikaza strukture da biste sakrili ugnežđene naslove, tako da lako možete da radite sa mape čak i u strukturirane i komplikovanu dugačkim dokumentima.

 • Otkucajte tekst u polju za pretragu da biste pronašli svoje mesto odmah.

 • Prevucite i otpustite naslove u dokumentu da biste prerasporedili strukturu. Takođe, možete da izbrišete, isecanje ili kopiranje naslova i njihov sadržaj.

 • Lako podignete ili spustite nivo određenog naslova ili naslov i sve njene ugnežđene naslove, nagore ili nadole u okviru hijerarhije.

 • Dodajte nove naslove u dokumentu da biste napravili osnovni prikaz strukture ili umetanje nove naslove bez potrebe da pomerate okolo u dokumentu.

 • Budite sadržaja uređuje drugi tako što ćete potražiti naslove koji sadrže koautorstva indikator.

 • Pogledajte sličice svih stranica u dokumentu i izaberite stavku da biste se kretali kroz dokument.

Pregledač ne podržava video zapis. Instalirajte Microsoft Silverlight, Adobe Flash Player ili Internet Explorer 9.

Ilustrovanje vaše ideje

Word 2010 donosi mnogo grafike poboljšanja rad, kako biste mogli lako da uticaj koji želite.

Novi rasporedi slika SmartArt grafika

U Word 2010, možete da koristite novi rasporedi SmartArt grafika slika da biste odredili priče sa fotografije ili druge slike. Samo Umetanje slike u SmartArt oblike dijagrama raspored slike. Svaki oblik ima i natpis gde možete da dodate opisni tekst.

Još bolje, ako već imate slike u dokumentu, možete brzo da konvertujete ih u SmartArt grafiku, kao što možete sa tekstom.

Korišćenje ovog rasporeda za kreiranje SmartArt grafike je jednostavno:

 1. Umetnite raspored slika SmartArt grafika.

 2. Dodavanje fotografije.

 3. Napišite opisni tekst.

Word sadrži nekoliko različitih Slika rasporeda možete da odaberete.

Raspored slika SmartArt grafika

Novi umetnički efekti

Sa Word 2010, možete odmah primeniti složene „umetnički” efekti slike da bi ta slika više ličila na skicu, crtež ili umetničku sliku. To je jednostavan način da se poboljša slike bez korišćenja dodatnih programa za uređivanje fotografija.

Neke od 20 novi umetnički efekti uključuju olovke skicu, crtež u obliku linije, vodenim bojama sunрer, mozaik mehurići, staklo, blago bojama, plastične prelomi, fotokopija i Bojanka mastilom.

Ispravke slike

Sada možete da transformišete slike u privlačne, živopisne vizuelnog prikaza tako što ćete finog podeљavanja intenzitet boje (Zasićenje) i ton boje (temperatura) slike. Možete da prilagodite svetlinu, kontrast, oštrina i Zamućenje ili možete ponovno bojenje slike da biste bolje podudara sa sadržajem dokumenta i istaći rad.

Uklanjanje automatskog pozadine slike

Drugi naprednih opcija u Word 2010 za uređivanje slika je mogućnost da se automatski uklonili neželjene delove slike, kao što su pozadinu, da biste markirali temu slike ili uklonili detalje koji vam smetaju.

Bolja komprimovanja slike i izrezivanja

Koristite na nove i poboljšane alatke za uređivanje slika da biste skratili slike i izgledaju koji želite. Sada imate bolju kontrolu nad kvalitet slike i komprimovanje kompromise tako da možete da napravite pravi izbor za medijum (štampanja, ekran ili e-pošte) koja dokumentu se koristi za.

Umetanje slike ekrana

Brzo dodavanje snimaka ekrana da biste uhvatili i da uključite vizuelna ilustracije u radu u Word 2010. Kada dodate snimak ekrana, možete da koristite alatke na kartici Alatke za slike da biste uredili i poboljšali snimak. Kada ponovo vaše snimke ekrana preko dokumenata, iskoristite funkcije "Pregled pre lepljenja" da biste videli kako će izgledati vaš dodavanja pre nego što ih bacite u.

Clip Art kolekcije opcije programa Clip Organizer

Sada, možete da koristite, prosledite i pronađite hiljade novih delova zajednice clip art kolekcije, pored slike, video zapise i druge medije možete dodati u dokument. Možete da vidite ko prosleđen delove koje su prosledili clip art kolekcije i izveštaj ako su slike neprikladnog ili nebezbedne.

Zapis perom

Poboljšane funkcije pisanja perom u Word 2010 vam omogućava da napravite beleške napisane perom u dokumentu na Tablet Računaru i sačuvate te beleške napisane perom zajedno sa dokumentom.

Vrh stranice

Lakše raditi

U Word 2010, možete da prilagodite radni prostor tako da su komande koju često koristite zajedno. Možete da pristupite i starijim verzijama dokumenta, a možete lakše da radite sa tekstom koji je na drugim jezicima.

Prilagođavanje trake

Prilagođavanja možete da koristite da biste prilagodili na traci koja je deo sistema Microsoft Office Fluent korisničkog interfejsa, da bude na način na koji želite. Možete da kreirate prilagođene kartice i prilagođene grupe koje sadrže komande koje najčešće koristite.

Pregledač ne podržava video zapis. Instalirajte Microsoft Silverlight, Adobe Flash Player ili Internet Explorer 9.

Microsoft Office Backstage prikaz

U prikazu "Microsoft Office Backstage", sve radite u datoteci koja ne uradite u datoteci. Najnovija inovacija u Microsoft Office Fluent korisnički interfejs i pratilac funkciju na traci, u prikaz Backstage je gde upravljate datotekama – kreiranje, čuvanje, ispitivanja za skriveni metapodaci ili lične informacije i Podešavanje opcija.

Komande koje su dostupne nakon izbora kartice „Datoteka“ u programu Word

Office nalazi pretrage komande

Oporavak nije sačuvano

Sada je lakše da biste oporavili Word dokumenta, ako je zatvorite datoteku bez čuvanja, ili ako želite da pregledate ili povratak na prethodnu verziju datoteke već radite. Kao i sa prethodnim verzijama programa Word, što omogućava automatsko spasavanje će sačuvati verzije dok radite u datoteci u intervalu koji ste izabrali.

Sada možete da zadržite poslednju automatski sačuvanu verziju datoteke u slučaju da slučajno zatvorite tu datoteku bez čuvanja, tako da možete da ga vratite sledeći put kada otvorite datoteku. Takođe, dok radite u datoteci, možete da pristupite listu automatski sačuvanu datoteka iz prikaza Microsoft Office Backstage.

Postavite pokazivač na tekst da biste videli prevoda

Kada uključite mini-prevodilac, možete da postavite pokazivač na reč ili izabranu frazu uz pomoć miša i da vidite prevoda u malom prozoru. Mini-prevodilac je uključuje dugme Reprodukuj tako da možete čuti zvuk arapskim reč ili frazu i na dugme " Kopiraj " tako da možete da nalepite prevod u drugom dokumentu.

Ne treba jezik paket, jezički interfejs paket ili instalirane na računaru da biste videli Prevod na tom jeziku alatke za proveru.

Za više informacija pogledajte Prikaz prevoda pomoću mini-prevodioca.

Pojednostavljene jezičke postavke željena opcija

Višejezičkim korisnici lako mogli da pristupite jedan dijalog gde možete da dodate jezike i podesite ekran, Ekranska napomena, i pomoć jezike. Ako nemate softver ili rasporeda tastera na tastaturi instaliran treba, dobijate upozorenje i veze su obezbeđene da biste lakše rešili problem.

Više informacija potražite u članku Dodavanje jezik ili podešavanje željenih opcija jezika u sistemu Office.

Vrh stranice

Radite bolje zajedno

Word 2010 vam pomaže da efikasnije rade sa kolegama. Word 2010 uključuje funkcije da biste zadržali svoje informacije sigurniji kada delite rad i da vaš računar dodatno obezbedite iz datoteke koje možda nije bezbedan.

Rad na istom dokumentu u isto vreme

U Word 2010, možete da radite zajedno nadesno u programu Word. Ne morate da šaljete sa priloge e-pošte ili čuvanje radne verzije dokumenata sa imenima kao što su TSP_final_2_FINAL.docx. Umesto toga, otvorite dokument, i počnu da rade. Možete da vidite ko još radi sa vama, a koje su uređuju.

Kada otvorite deljeni dokument, Word automatski kešira ga tako da možete da menjate je van mreže, a zatim Word automatski sinhronizuje promene kada se vratite na mrežu. Kada morate da radite odsutni iz kancelarije, više ne morate da brinete o čuvanju lokalne kopije ili ručno da objedinite promene dokumenta na serveru kada se vratite na office.

Pregledač ne podržava video zapis. Instalirajte Microsoft Silverlight, Adobe Flash Player ili Internet Explorer 9.

Više autora može da uređuje pojedinačni dokument u isto vreme i ostanite sinhronizovani sa promenama drugih osoba. Autori možete da blokirate pristup dokumentu regione dok oni rade na njima.

Budete bezbedniji sa zaštićenog prikaza

U zaštićenom prikazu datoteke su otvorene sa uređujete funkcije onemogućene. Datoteke sa potencijalno nebezbedne lokacije, kao što su Internet ili prilog e-pošte ili da sadrže aktivni sadržaj, kao što su makroa, podataka za povezivanje ili ActiveX kontrole potvrdili da su i može da otvori u zaštićenom prikazu. Datoteke iz pouzdanog izvora mogu da se omoguće tako što ćete kliknuti na dugme Omogući uređivanjeili podatke o datoteci možete istražiti u prikazu Microsoft Office Backstage.

Pronalaženje i uklanjanje skrivenih metapodataka i ličnih informacija iz datoteke

Pre deljenja dokumenta sa drugim osobama, možete da koristite funkciju "nadzor dokumenta" da biste proverili dokument za skriveni metapodaci, lične informacije ili sadržaj koji se mogu uskladištiti u dokumentu.

Nadzor dokumenta da pronađete i uklonite informacije kao što su sledeće:

 • Komentari

 • Verzije

 • Praćene promene

 • Beleške napisane perom

 • Skriveni tekst

 • Svojstva dokumenta

 • Prilagođeni XML podaci

 • Informacije u zaglavljima i podnožjima

"Nadzor dokumenta" može pomoći da biste se uverili da dokumenti koje delite sa drugim osobama ne sadrže skrivene lične informacije ili skriveni sadržaj koji je vaša organizacija ne želi da distribuira. Pored toga, vaša organizacija može da prilagodi "nadzor dokumenta" da biste dodali provere za dodatne tipove skrivenog sadržaja.

Sprečavanje promena u konačnoj verziji dokumenta

Pre nego što delite u konačnoj verziji dokumenta, možete da koristite komande " Označi kao dovršeno " da bi dokument bio samo za čitanje i omogućite ljudima da znaju da delite u konačnoj verziji dokumenta. Kada dokument je označena kao konačna, kucanja komande za uređivanje i oznake za proveru su onemogućene i osobe koje pregledaju dokument slučajno ne mogu da promenim dokument.

Komande " Označi kao dovršeno " nije bezbednosna funkcija. Svako može da uređuje dokument koji je označen kao dovršen tako što ćete isključiti funkcije " Označi kao dovršeno ".

Kontrolor pristupačnosti

Kontrolor pristupačnosti pomaže da identifikujete i otklanjanje problema sa pristupačnošću u dokumentima, tako da biste mogli da otklonite potencijalne probleme koji možda neke osobe sa umanjenim sposobnostima da pristupaju sadržaju.

Ako dokument ima probleme pristupačnosti, Microsoft Office Backstage prikaz prikazuje obaveštenja koja vam omogućava da pregledate i popravili probleme u dokumentu, ako je potrebno. Možete da vidite obaveštenje tako što ćete kliknuti na karticu datoteka . U okviru pripremi za deljenje, izaberite da li postoje problemi, a zatim kliknite na dugme Proveri pristupačnost.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×