Šta je Lync Basic?

Lync Basic 2013 pruža mogućnost razgovora putem trenutnih poruka (IM), audio i video poziva, Lync sastanaka, informacija o dostupnosti (prisutnosti) kao i mogućnost deljenja i to sve pomoću jednog programa jednostavnog za korišenje. Ovaj program je pojednostavljena verzija Lync 2013 klijenta sa svim funkcijama koji omogućava osnovne funkcionalnosti. Međutim, da bi mogle da se koriste sledeće funkcija, preduzeće mora da nadogradi postojeću verziju programa u Lync 2013:

 • Napredne funkcije poziva: timski poziv, prosleđivanje poziva, istovremeno pozivanje, govorna pošta, parkiranje poziva, delegiranje poziva, grupe odgovora i kontrole daljinskog poziva (nedostupno uz sve pretplate na Office 365)

 • Delegiranje kalendara

 • Prikaz galerije video zapisa

 • Deljenje u programu OneNote

 • Snimanje

 • Pretraga veština (nedostupno uz Office 365)

 • Infrastruktura virtuelne radne površine (VDI) (nedostupno uz Office 365)

Da biste saznali da li koristite Lync Basic, uradite nešto od sledećeg:

 • Otvorite program Lync. Ukoliko koristite Lync Basic, u gornjem delu glavnog prozora programa Lync videćete stavku Lync Basic.

 • Izaberite stavke Windows Start > Kontrolna tabla > Programi i funkcije i potražite Microsoft Lync spisak. Ukoliko koristite Lync Basic, videćete stavku Microsoft Lync Basic 2013.

Pročitajte članak da biste saznali više o ključnim funkcijama u programu Lync Basic.

Neke funkcije koje treba da istražite

Sledeće funkcije su novina za ovo izdanje programa Lync.

ČIST IZGLED SA MENIJEM „BRZI LYNC“

Lync Basic 2013 koristi meni „Brzi Lync“ sa spiskovima kontakata da bi obezbedio veću funkcionalnost bez nagomilavanja. Meni „Brzi Lync“ sadrži dugmad koja se otkrivaju kada pauzirate na slici kontakta na spisku kontakata. Jednim klikom možete da započnete ćaskanje, audio ili video poziv ili da prikažete karticu kontakta. Pauzirajte na tri tačke na desnoj strani da biste prikazali više opcija.

Savet: Koristite ikonu Dodaj kontakt Dodavanje kontakta da biste brže napravili spisak kontakata.

ČUVANJE OMILJENIH KONTAKATA U BLIZINI

Grupa Omiljeni kontakti omogućava vam da napravite listu osoba koje najčešće kontaktirate. Samo kliknite desnim tasterom miša na kontakt i izaberite stavku Dodaj u omiljene kontakte sa padajuće liste.

Snimak ekrana izabrane opcije „Dodaj u omiljene“

OPCIJE ZA PRIKAZ

Izbori u prikazu „Kontakti“ pružaju više opcija za prikaz.

Izaberite opciju Grupe da biste videli kontakte i sobe za ćaskanje organizovane po grupama koje ste definisali. Izaberite opciju Status da biste videli kontakte organizovane prema dostupnosti (na mreži, odsutan, nedostupan ili nepoznato). Izaberite opciju Relacije da biste ih videli grupisane prema relacijama privatnosti koje ste definisali za njih ili izaberite opciju Novo da biste videli spisak osoba koje su zatražile da budu uključene na vaš spisak kontakata.

Snimak ekrana sortiranja kontakata po relacijama

Koristite opciju Spisak kontakata da biste podesili način na koji želite da sortirate i prikažete kontakte. Možete da izaberete razvijen prikaz u dva reda koji prikazuje slike kontakata, ili skupljen prikaz u jednom redu. Možete takođe da sortirate kontakte po abecednom redu ili prema dostupnosti.

RAZGOVORI NA KARTICAMA

Pomoću funkcije razgovora na karticama, sve pozive, razmenu trenutnih poruka i sobe za ćaskanje možete da držite u jednom prozoru. Kartice sa leve strane prozora razgovora omogućavaju vam da se lako krećete kroz sve aktivne razgovore. (Naravno, ako više volite da imate jedan prozor za svaki razgovor, možete da izaberete tu opciju na stranici sa opcijama za spisak kontakata.)

Razgovori na karticama

Koristite dugme „Izbaci“ Snimak ekrana iskačućeg dugmeta da biste jedan razgovor izdvojili u zaseban prozor a zatim mu promenite veličinu po želji. Koristite dugme „Ubaci“ Snimak ekrana iskačućeg dugmeta da biste dodali taj prozor glavnom prozoru. Ovu funkciju za ubacivanje i izbacivanje možete da koristite i na sastanku gde je predstavljen video ili sadržaj.

Lync može da zapamti stanje razgovora čak i kada se odjavite i ponovo prijavite.

Ikone na dnu prozora razgovora omogućavaju vam da brzo dodate druge osobe u razgovor putem razmene trenutnih poruka (IM) ili da ga nadogradite u audio poziv, video poziv ili prezentaciju sa deljenjem datoteka i alatkama za veb konferenciju (na primer, bela tabla, beleške sa sastanka i prilozi). Zadržavanjem pokazivača iznad ikone otkriva se režim komunikacije i opcije koje su vam dostupne. Klikom na ikonu, razmena trenutnih poruka konvertuje se u taj režim.

Snimak ekrana sa ikonama na dnu prozora razgovora

SOBE ZA NEPREKIDNO ĆASKANJE I PRAĆENJE TEMA

Lync sadrži sobe za neprekidno ćaskanje gde možete da održavate diskusije sa prijateljima i kolegama koje odaberete. Kliknite na dugme Sobe za ćaskanje u glavnom prozoru programa Lync (iznad polja za pretragu) da biste pretražili sobe za ćaskanje, nadgledali aktivnost sobe i čitali i objavljivali poruke.

Napomena:  Sobe za ćaskanje su nedostupne uz program Lync Basic 2013 za Office 365. Da biste saznali koje su ostale razlike za Office 365 korisnike, pogledajte Najčešća pitanja za korišćenje programa Lync Basic sa sitemom Office 365.

Kada kreirate sobu za ćaskanje, njen nivo privatnosti možete da podesite na:

 • Otvorena, koju bilo ko može da pronađe, da čita i objavljuje poruke u njoj. Članstvo nije potrebno.

 • Zatvorena, koju bilo ko može da pronađe, ali samo članovi mogu da čitaju i objavljuju poruke u njoj. (Podrazumevano)

 • Tajna koju mogu da vide samo članovi.

Kada uđete u sobu za ćaskanje, slike na vrhu prikazuju njene članove i njihov trenutni status prisustva. Možete takođe da prikažete karticu kontakta bilo kog člana zadržavanjem pokazivača na slici i klikom na strelicu nadole.

Snimak ekrana neprekidnog ćaskanja sa 6 učesnika

Možete i da kreirate praćenja tema kako biste bili obavešteni ako u nekoj od vaših soba za ćaskanje neko objavi poruku koja sadrži određene reči.

Na stranici sa opcijama Stalno ćaskanje možete da postavite upozorenja i zvuke za obaveštenja koji se primenjuju kada neko objavi poruke u vašim sobama za ćaskanje.

FUNKCIJE ZA VIDEO

Pomoću menija „Brzi Lync“ možete da započnete video poziv sa kontaktom samo jednim klikom.

Pre nego što postavite ili prihvatite video poziv možete da vidite prikaz svog videa u pozivnici.

Snimak ekrana video pregleda kada je izabrana opcija „Uključi moju kameru“

UGRAĐENA PRISTUPAČNOST

Lync pruža podršku za visoku razmeru TPI, čime vam omogućava da uvećate tekst i grafiku na 125% i 150% tačaka po inču. Podrška za visok kontrast znači da Lync dobro izgleda, čak i kad se koristi sa različitim temama sa visokim kontrastom u operativnom sistemu Windows.

Snimak ekrana prikazuje ekran postavljen na veličinu od 100 procenata

Snimak ekrana prikazuje ekran postavljen na veličinu od 150 procenata

Pored toga, Lync nudi više od 100 tasterskih prečica za važne funkcije, čime vam pruža direktan pristup bez miša. Na primer, možete da pritisnete kombinaciju tastera Alt+C da biste prihvatili poziv ili Alt + I da biste ga zanemarili, bez potrebe da prelazite na karticu ili podešavate fokus. Pomoću tastature možete i da završite poziv koristeći prečicu Alt+Q i otvorite meni „Alatke“ koristeći prečicu Alt+T.

Obimna podrška za čitače ekrana u programu Lync obezbeđuje glasno čitanje svih obaveštenja, dolaznih zahteva i trenutnih poruka kako biste neprekidno bili u toku.

Funkcije sastanka

PRIDRUŽIVANJE LYNC SASTANKU SAMO JEDNIM KLIKOM

Bilo da ste u kancelariji ili na putu, Lync sastanku možete da se pridružite samo jednim klikom. Više ne morate da zapisujete brojeve za pozivanje ili lozinke ili da ih se prisećate. Jednostavno kliknite na stavku Pridruživanje Lync sastanku iz Outlook podsetnika za sastanke.

Pridruživanje Lync sastanku

Ili, u glavnom prozoru programa Lync, pridružite se iz prikaza „Sastanci“ tako što ćete izabrati stavku Pridruži se.

Prikaz „Sastanci“ u glavnom programu Lync

Čak i ako nemate instaliran program Lync, pridružite se Lync sastancima pomoću programa Lync Web App. Više informacije potražite pod podnaslovom Lync Web App ovog odeljka.

Ako ne vidite prikaz „Sastanci“, potrebne su vam najnovije ispravke za Lync. Idite na Windows Update i instalirajte ih odatle ili se obratite tehnička podrška na radnom mestu da biste saznali kada će se ažuriranje izvršiti.

OPCIJE PROSTORA ZA SASTANKE

Pri zakazivanju sastanka možete da izaberete sopstveni prostor posvećen sastanku ili da kreirate novu sobu za sastanke sa novim ID-om i lozinkom. Ovo vam omogućava da prilagodite opcije sastanka kako bi odgovarale vašim potrebama, tipu sastanka ili učesnicima. S toga, ako imate spoljne učesnike, posebne izlagače ili poverljive informacije za diskusiju, možda ćete želeti da kreirate prostor za sastanke sa većom mogućnošću kontrolisanja.

Napomena: Prostor namenjen sastanku je nedostupan uz Lync Basic 2013 za Office 365.

U zavisnosti od tipa sastanka, možete da odlučite da li želite da onemogućite trenutne poruke, utišate publiku i da dozvolite ili blokirate deljenje video zapisa pri zakazivanju sastanka pri zakazivanju sastanka pomoću programa Outlook. Ove opcije su dostupne na stranici „Opcije sastanka” i preporučuju se kada imate više od 20 učesnika na sastanku.

Savet: Ukoliko ne koristite program Outlook, Lync sastanke možete podesiti pomoću programa Lync Web Scheduler dostupnog na lokaciji https://sched.lync.com.

Napomena: Ako ne vidite opciju da onemogućite trenutne poruke, potrebne su vam najnovije ispravke za Lync. Idite na Windows Update i instalirajte ih odatle ili se obratite tehnička podrška na radnom mestu da biste saznali kada će se ažuriranje izvršiti.

KONTROLE SASTANKA

Kontrole zvuka koje su jednostavne za korišćenje u sali za sastanke omogućavaju da utišate ili uključite zvuk, promenite audio uređaje i čak da se bez teškoća prebacite na drugi broj.

Meni Predstavljanje pruža pristup svom sadržaju za prezentovanje na jednom mestu, kao što je radna površina, PowerPoint prezentacije, anketa i bela tabla.

Svaki put kada delite sadržaj o tome ste obavešteni u toku sastanka uz pomoć iskačućeg prozora koji je lak za prikazivanje.

Snimak ekrana prezentovanja radne površine

Možete i da izaberete više programa za deljenje ako je potrebno da radite u više programa.

Sada možete i da otpremite prezentacije koje sadrže video klipove. Jednostavno otpremite PowerPoint prezentaciju i postavite pokazivač miša preko klizača da biste otkrili kontrole videa za reprodukovanje, pauziranje i prilagođavanje zvuka.

Dok drugi učesnik predstavlja svoj PowerPoint špil, vi možete da pregledate svoje slajdove privatno, vratite se na prikaz izlagača ili da preuzmete prezentaciju ako je potrebno da zajedno prezentujete.

Snimak ekrana privatnog pregledanja

Kao izlagač na sastanku, možete da koristite opciju Nema trenutnih poruka tokom sastanka da biste onemogućili trenutne poruke da bi ljudi mogli da ostanu usredsređeni na sastanak. Možete takođe da dozvolite ili blokirate slanje videa. Opcija Bez videa učesnika omogućava da ograničite deljenje videa samo na izlagače. Ova opcija je korisna ako imate veliki sastanak i potrebno je da ograničite pristup samo na izlagače.

Opcije na kartici „Radnje“

Sakrijte imena osoba ispod njihovih slika ili video zapisa u galeriji pomoću opcije Sakrij imena.

Izaberite stavku Svi prisustvuju da biste odmah promenili sve izlagače u prisutne.

Napomena: Ako ne vidite opciju da onemogućite trenutne poruke, potrebne su vam najnovije ispravke za Lync. Idite na Windows Update i instalirajte ih odatle ili se obratite tehnička podrška na radnom mestu da biste saznali kada će se ažuriranje izvršiti.

IZBOR RASPOREDA

U zavisnosti od tipa sastanka, možete da izaberete određeni prikaz sadržaja, izlagača ili učesnika na sastanku korišćenjem dugmeta Izaberi raspored.

Prikaz izlagača prikazuje sadržaj sastanka sa videom ili slikom izlagača u donjem desnom uglu prozora sastanka. Prikaz sadržaja prikazuje samo sadržaj sastanka. Dobijate potpun prikaz sadržaja, ali ne vidite učesnike. Kompaktni prikaz prikazuje samo slike učesnika. Samo zadržite pokazivač miša iznad slike da biste videli njihove kontakt informacije.

LYNC WEB APP

Lync Web App omogućava korisnicima PC i Mac računara da se pridruže Lync sastanku iz veb pregledača i pruža potpuno iskustvo Lync sastanka, uključujući:

 • HD video koji unosi život i novi izraz u Lync i omogućava ostalima da „vide o čemu govorite“ na nove načine.

 • Voice over IP (VoIP) pomoću kojeg možete da se povežete sa sastankom sa bilo kog mesta bez naplate troškova poziva.

 • Razmenu trenutnih poruka koja omogućava da komunicirate bez zvuka kada je to potrebno, kao na primer kada ste u kafiću ili u vozu.

 • Deljenje radne površine, programa i PowerPoint prezentacija tako da je vaš sadržaj vidljiv drugim učesnicima u sastanku, omogućavajući vam da nastavite saradnju bez propusta.

Lync Web App

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×