Šest koraka za kreiranje sjajne biografije

Važno: Ovaj članak je mašinski preveden, pogledajte odricanje odgovornosti. Pogledajte verziju ovog članka na engleskom jeziku ovde za referencu.

Savet pri kreiranju biografije u programu Microsoft Word: kako olakšati čitanje znakova za nabrajanje

Ako vaša biografija sadrži izjave „Ključna dostignuća“ sa znakovima za nabrajanje u odeljku iskustva, možete istaći svoje uspehe na stranici (i pomoći menadžeru za zapošljavanje da ih brzo pregleda) tako što ćete dodati malo razmaka između svakog znaka za nabrajanje.

Evo kako to da uradite u programu Microsoft Word 2013: Kliknite bilo gde na izjavu sa znakom za nabrajanje. Izaberite stavku Raspored na stranici, a zatim kliknite na pokretanje dijaloga u donjem desnom uglu grupe Pasus. Izaberite karticu Uvlačenje i razmaci i u okviru Razmak promenite broj 0 u polju Pre ili Posle u bilo šta između .3 i .6 da biste dodali malo „svežeg razmaka“ između znakova za nabrajanje.

Da li vas biografija sputava?

Da li vas biografija sputava u pretrazi poslova? Ako ste krenuli u agresivnu potragu za novim poslom i ne dobijate rezultate koje ste očekivali, odgovor bi mogao da bude „da“. Ovo je šest načina da svoju biografiju iz dosadne pretvorite u dinamičnu:

 1. Određivanje cilja biografije     Poslušajte savet od Madison Avenue reklamnih gurua koji dobro poznaju poslovanje i odredite cilj svoje biografije. Vaša biografija bi trebalo da jasno odražava poslovni cilj na samom početku kroz naslov biografije (ako ste već u radnoj snazi) ili izjavu o cilju (ako ste nedavno diplomirali ili ste menjali poslove). Menadžeri za zapošljavanje mogu na dati dan dobiti na stotine biografija, naročito tokom perioda masovnih otpuštanja ili ako je objavljeno više konkursa na mreži. Tokom prvobitnog pregledanja vaša biografija verovatno neće biti pročitana u potpunosti, tako da bi trebalo da uklonite svako nagađanje o tome šta želite da radite (i za šta ste kvalifikovani). Naslov biografije ili izjava o cilju bi trebalo da stoje direktno ispod imena i kontakt informacija.

  Naslovi uzoraka rezimea uključuju: „Nagrađivani predstavnik prodaje“, „Administrator mreže sa više certifikata (CNA, MCSE, CCNA)“ i „Fortune 500-iskusni stručnjak za administrativnu podršku“.

  Uzorci ciljeva uključuju: „Diplomac finansija sa jakom akademskom osnovom i odlično ocenjenim pripravničkim radom u Bank of America koji želi da ostvari karijeru u bankarstvu“. „Stručna bolničarka želi da iskoristi medicinsku pozadinu i dokazane međuljudske sposobnosti radi prelaska u farmaceutsku prodaju“.

 2. Pružanje detalja o dostignućima     Na današnjem konkurentnom tržištu poslova, vaša biografija mora biti više od liste poslodavaca, naziva poslova, datuma zaposlenja i opštih zaduženja. Da biste bili konkurentni na uspešan način, vaša biografija mora istaći ne samo ono što ste uradili, već i koliko dobro ste to radili. Jedan način da ovo uspešno uradite jeste da pružite kratak rezime ukupnih zaduženja ispod svakog naziva posla koji ste imali, iza koje ćete navesti listu sa znakovima za nabrajanje „Ključna dostignuća“ ili „Izabrani doprinosi“.

  Zaduženja su svakodnevne obaveze kao što je nadgledanje osoblja, administriranje baze podataka ili upravljanje radom. Dostignuća opisuju određene radnje koje ste preduzeli da biste ispunili ili prevazišli ciljeve poslodavca ili očekivanja klijenata. Dostignuća obično opisuju načine na koji ste poboljšali procese, uslugu ili tehnologiju; generisali prihode; smanjili troškove; poboljšali efikasnost ili organizaciju; ubrzali vreme obavljanja posla; razvili profitabilnost; povećali zadovoljstvo klijenata; rešili probleme; poboljšali moral osoblja ili njihovu obuku; stekli nove klijente ili zadržali postojeći posao; istisnuli konkurenciju ili znatno poboljšali performanse.

 3. Kvantifikovanje dostignuća     Kad god je to moguće, pokušajte da kvantifikujete svoja dostignuća korišćenjem procenata, iznosa u dinarima, poređenjem situacija pre i posle ili drugih opisa. Na ovaj način ćete dodati važnost svojoj biografiji tako što ćete pružiti konkretnu evidenciju svojih dostignuća.

  Razmislite o ovom primeru za situaciju pre i posle: Pre (izjava o dostignućima nije kvantifikovana): Identifikovani i rešeni izazovni tehnički problemi radi poboljšanja funkcionisanja mreže. Posle (kvantifikovana izjava o dostignućima): Poboljšano vreme mreže sa 89% na 99,5% (najviši rekord). Poništena je duga istorija mrežnih padova kroz ekspertsko rešavanje problema i poboljšanje sistema.

 4. Povećavanje učestalosti ključnih reči u biografiji     Poslodavci koriste ključne reči da bi pretraživali biografije uskladištene na mreži ili u kompjuterizovanoj bazi podataka. Što više ključnih reči sadrži vaša biografija, to će biti bliža vrhu liste biografija. Možete imati odgovarajuću pozadinu i veštine koje neko preduzeće traži, ali ako vaša biografija to ne odražava kroz upotrebu ključnih reči, velika je šansa da vaša biografija neće biti „nađena“ među ostalim kandidatima čije biografije sadrže ključne reči.

  Iako ovo nije iscrpna lista, ključne reči mogu biti nazivi i funkcije poslova (npr. „računarski programer“, „računarsko programerstvo“, „menadžer maloprodaje“, „upravljanje maloprodajom u više outlet radnji“); diplome ili certifikati (npr. „diplomirani marketinški stručnjak“, „Diploma u marketingu“, „CPA“, „LPN“); termini iz industrije (npr. „ISO 9000“, „Six Sigma“, „JIT Systems“); računarski programi/aplikacije/sistemi (npr. „Microsoft Office Word“, „Microsoft Office PowerPoint“, „Windows 2000“); i poželjni kvaliteti (npr. „kreativno rešavanje problema“, „razvoj tima i obuka“, „strateško planiranje“, „upravljanje odnosima sa klijentima“). Ako niste sigurni da li u vašem rezimeu ima dovoljno odgovarajućih ključnih reči za delatnost i ciljni posao, utrošite neko vreme na istraživanje oglašenih radnih mesta koja odgovaraju vašim zanimanjima. Ako vidite termine i fraze koje se ponavljaju radi opisa zahteva ili „poželjnih kvalifikacija“ u ovim oglasima, a vi imate takve kvalifikacije ili veštine, umetnite ove ključne reči negde u vašu biografiju.

 5. Strateško organizovanje sadržaja biografije     Najjače i najrelevantnije kvalifikacije, veštine, iskustvo i dostignuća trebalo bi da da budu naznačeni na prvoj stranici biografije. To znači da bi trebalo da iskažete dozu kreativnosti prilikom predstavljanja sebe na papiru. Na primer, ako ste nedavno diplomirali i nemate mnogo radnog iskustva, onda je vaša najjača kvalifikacija – obrazovanje. Nemojte ga stavljati na kraju biografije. Umesto toga, istaknite ga u gornjoj polovini biografije i pružite dovoljno detalja o „istaknutim stavkama u vezi sa diplomom“ navodeći ne samo diplomu, već i nastave uključene u glavno polje studija. (Na ovaj način ćete dodati više ključnih reči u svoju biografiju).

  Evo još jednog primera: ako priželjkujete da se vratite poslu koji ste napustili nekoliko godina ranije, onda morate naglasiti ovo ranije iskustvo. Jedan od načina da to uradite jeste da u samom početku „rezimea profila“ navedete jedan ili dva pasusa odmah ispod naslova biografije i cilja gde možete istaći svoje prethodno radno iskustvo.

 6. Redigovanje, redigovanje, redigovanje!     U vašoj biografiji ne sme biti grešaka, pravopisnih grešaka niti gramatičkih/interpunkcijskih grešaka i onih koji se odnose na pisanje velikog slova. Samo jedna ili dve greške mogu biti dovoljne za eliminisanje kvalifikovanog kandidata. Budite kritični u redigovanju i zatražite pomoć nastavnika, prijatelja ili pouzdanih kolega u pregledanju biografije.

Podaci o autoru     Karen Hoferber je sertifikovani profesionalni pisac biografija i viši pisac biografije na ResumePower.com. Menjanje karijere? Pogledajte Na karijere promena biografije od Kim Ajzak i Karen Hoferber za pomoć.

Napomena: Odricanje odgovornosti za mašinski prevod: Ovaj članak je preveo računarski sistem bez ljudske intervencije. Microsoft nudi ove mašinske prevode da bi pomogao korisnicima koji ne govore engleski da uživaju u sadržaju o Microsoft proizvodima, uslugama i tehnologijama. Budući da je članak mašinski preveden, može da sadrži greške u rečniku, sintaksi ili gramatici.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×