Šta možete da radite sa kontrola unakrsne tabele u programu Excel za Windows

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Recimo da želite da uporedite verzije radne sveske, analiziranje radne sveske za probleme ili nedoslednosti ili prikazivanje veza između radnih svezaka i radnih listova. Ako Office Professional Plus 2013 ili novija verzija je instaliran na vašem računaru, kontrola unakrsne tabele programskog dodatka je dostupna u programu Excel.

Za obavljanje svih tih zadataka i još mnogo toga, možete koristiti komande na kartici Inquire. Kartica Inquire na traci u programu Excel sadrži dugmad za komande opisane u nastavku teksta.

Kartica „Kontrola“ u programu Excel

Ako ne vidite karticu Kontrola na Excel glavnoj traci, pogledajte članakUključivanje programskog dodatka „Kontrola unakrsne tabele“.

Upoređivanje dveju radnih svesaka

Komanda Uporedi datoteke vam omogućava da vidite razlike između dve radne sveske, ćeliju po ćeliju. Morate da imate dve otvorene radne sveske u programu Excel da biste pokrenuli ovu komandu.

Rezultati su kodirani bojom prema tipu sadržaja, kao što su unete vrednosti, formule, imenovani opsezi i oblikovanja. Postoji i prozor koji može da prikaže promene VBA koda red po red. Razlike između ćelija su prikazane na lako čitljivoj koordinatnoj mreži.

Rezultati upoređivanja

Komanda Uporedi datoteke koristi Microsoft poređenje unakrsnih tabela za poređenje dve datoteke.

  • U operativnom sistemu Windows 10 možete da pokrenete poređenje unakrsnih tabela tako što ćete kliknuti na dugme Start, otkucati Poređenje unakrsnih tabela, a zatim izabrati stavku Poređenje unakrsnih tabela.

  • U operativnom sistemu Windows 8, izaberite stavku Poređenje unakrsnih tabela na ekranu Aplikacije.

  • U operativnom sistemu Windows 7 kliknite na dugme Windows Start, izaberite stavku Svi programi, izaberite stavku Microsoft Office 2013, pa stavku Office 2013 alatke, a zatim stavku Poređenje unakrsnih tabela 2013.

Da biste saznali više o programskom dodatku „Poređenje unakrsnih tabela“ i poređenju datoteka, pročitajte članak Upoređivanje dveju verzija radne sveske.

Analiziranje radne sveske

Komanda Analiza radne sveske pravi interaktivni izveštaj koji prikazuje detaljne informacije o radnoj svesci i njenoj strukturi, formulama, ćelijama, rasponima i upozorenjima. Sledeća slika prikazuje vrlo jednostavnu radnu svesku koja sadrži dve formule i veze sa podacima do Access baze podataka i tekstualne datoteke.

Izveštaj analize radne sveske

Da biste saznali više, pročitajte članak Analiziranje radne sveske.

Vrh stranice

Prikazivanje veza između radnih svesaka

Radne sveske koje su povezane sa drugim radnim sveskama preko referenci u ćelijama mogu da stvore zabunu. Koristite Dijagram veze između radnih svezaka da biste kreirali interaktivnu grafičku mapu zavisnosti u radnoj svesci kreiranih kroz veze između datoteka. Tipovi veza u dijagramu mogu da uključe druge radne sveske, Access baze podataka, tekstualne datoteke, HTML stranice, SQL Server baze podataka i druge izvore podataka. U dijagramu veze možete da izaberete elemente da biste saznali više informacija o njima i da prevučete redove veze da biste oblikovali dijagram.

Ovaj dijagram prikazuje trenutnu radnu svesku na levoj strani i veze između nje i drugih radnih svesaka i izvora podataka. Takođe prokazuje dodatne nivoe veza između radnih svesaka, pružajući sliku porekla podataka u radnoj svesci.

Dijagram veza između radnih svesaka

Da biste saznali više, pročitajte članak Prikazivanje veza između radnih svesaka.

Prikazivanje veza između radnih listova

Imate li mnogo radnih listova koji zavise jedni od drugih? Koristite Dijagram veze između radnih svezaka da biste napravili interaktivnu grafičku mapu veza između radnih listova u okviru iste radne sveske i u drugim radnim sveskama. Ovo vam pomaže da dobijete jasniju sliku o tome kako vaši podaci mogu da zavise od ćelija na drugim mestima.

Ovaj dijagram prikazuje veze između radnih listova u četiri različite radne sveske, zajedno sa zavisnostima između radnih listova u istoj radnoj svesci, kao i veze između radnih listova u različitim radnim sveskama. Kada postavite pokazivač preko čvora u dijagramu, kao na primer na radnom listu pod nazivom „Zapad“, pojavljuje se balon sa informacijama.

Dijagram veza između radnih listova

Da biste saznali više, pročitajte članak Prikazivanje veza između radnih listova.

Prikazivanje veza između ćelija

Da biste dobili detaljan interaktivni dijagram svih veza iz izabrane ćelije ka ćelijama na drugim radnim listovima ili čak ka drugim radnim sveskama, koristite alatku Veza između ćelija. Ove veze sa drugim ćelijama mogu da postoje u formulama ili referencama ka imenovanim opsezima. Dijagram može da prelazi iz jednog radnog lista u drugi ili iz jedne radne sveske u drugu.

Ovaj dijagram prikazuje dva nivoa veza između ćelija za ćeliju A10 u radnoj svesci Sveska1.xlsx. Ova ćelija zavisi od ćelije C6 na listu List1 u drugoj radnoj svesci , Sveska2.xlsx. Ova ćelija je prethodnik za nekoliko ćelija na drugim radnim listovima u istoj datoteci.

Dijagram veza između ćelija

Da biste saznali više o pregledu veza između ćelija, pročitajte članak Pogledajte veze između ćelija.

Vrh stranice

Brisanje suvišnog oblikovanja ćelija

Da li ikada pri otvaranju radne sveske primetite da se učitava polako ili da je postala prevelika? Moguće je da je na redove ili kolone primenjeno oblikovanje kog niste svesni. Koristite komandu Uklonite suvišno oblikovanje ćelije da biste uklonili suvišno oblikovanje i značajno umanjili veličinu datoteke. To će vam pomoći da izbegnete „naduvavanje unakrsne tabele“, čime se poboljšava brzina u programu Excel.

Važno: Možda bi trebalo da napravite rezervnu kopiju datoteke pre čišćenja suvišnog oblikovanja ćelija jer postoje određeni slučajevi kada ovaj proces može da načini da se datoteka poveća, a nema načina da se promena opozove.

Da biste saznali više, pogledajte članak Brisanje suvišnog oblikovanja ćelija na radnom listu.

Upravljanje lozinkama

Ako koristite funkcije programskog dodatka „Kontrola“ za analizu ili poređenje radnih svezaka koje su zaštićene lozinkom, moraćete da dodate lozinku radne sveske u spisak lozinki da bi programski dodatak „Kontrola“ mogao da otvori sačuvanu kopiju radne sveske. Koristite komandu Lozinke radne sveske na kartici Kontrola da biste dodali lozinke, koje će biti sačuvane na računaru. Ove lozinke su šifrovane i samo im vi možete pristupiti.

Da biste saznali više o korišćenju lozinki za analiziranje radne sveske, pročitajte članak Upravljanje lozinkama koje se koriste za otvaranje datoteka za analizu i poređenje.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×