Šta je zaštićeni prikaz?

Datoteke sa interneta i drugih potencijalno nebezbednih lokacija mogu sadržati viruse, crve ili druge vrste malvera koji mogu oštetiti vaš računar. Radi zaštite računara, datoteke sa ovih potencijalno nebezbednih lokacija otvaraju se u zaštićenom prikazu. Pomoću zaštićenog prikaza možete čitati datoteku i videti njen sadržaj istovremeno umanjujući rizike.

Obuhvaćeno u ovom članku

Zašto se datoteka otvara u zaštićenom prikazu?

Kako da izađem iz zaštićenog prikaza kako bih mogao/la da uređujem, čuvam ili štampam?

Zašto nije moguće izaći iz zaštićenog prikaza?

Otkriven je problem sa datotekom

Želim da promenim postavke zaštićenog prikaza

Objašnjenja postavki centra za pouzdanost zaštićenog prikaza

Šta se dešava sa programskim dodacima u zaštićenom prikazu?

Šta se dešava sa fontovima u oblaku u zaštićenom prikazu?

Zašto se datoteka otvara u zaštićenom prikazu?

Zaštićeni prikaz je režim samo za čitanje gde je većina funkcija za uređivanje onemogućena. Postoji nekoliko razloga zbog kojih se datoteka otvara u zaštićenom prikazu:

 • Datoteka je otvorena sa Internet lokacije     Kada vidite poruku u zaštićenom prikazu u kojoj piše Datoteka potiče sa internet lokacije i možda nije bezbedna. Kliknite za više detalja., datoteka se otvara sa interneta. Datoteke sa interneta mogu u sebi imati ugrađene viruse i drugi štetni sadržaj. Preporučuje se da uredite samo dokument ako imate poverenja u njegov sadržaj.

  Zaštićeni prikaz za internet sajtove

 • Datoteka je primljena kao Outlook prilog, a smernice računara su definisale pošiljaoca kao nebezbednog.    Kada u zaštićenom prikazu vidite poruku u kojoj piše Ova datoteka potiče iz priloga e-pošte i možda nije bezbedna. Kliknite da biste dobili više detalja., datoteka je primljena od potencijalno nebezbednog pošiljaoca.

  Zaštićeni prikaz za priloge e-pošte

 • Datoteka je otvorena sa nebezbedne lokacije     Kada u zaštićenom prikazu vidite poruku u kojoj piše Ova datoteka je otvorena sa potencijalno nebezbedne lokacije. Kliknite za više detalja., datoteka je otvorena iz fascikle koja nije bezbedna. Primer nebezbedne lokacije je fascikla „Privremene internet datoteke“.

  Zaštićeni prikaz sa nebezbedne lokacije

 • Funkcija „Blokiranje datoteka“ blokira datoteku    Sledeće slike su primeri. Saznajte više o funkciji „Blokiranje datoteka“

  Zaštićeni prikaz iz blokiranja datoteka, korisnik ne može da uredi datoteku

  Uređivanje nije dozvoljeno.

  Zaštićeni prikaz iz blokiranja datoteka, korisnik može da uredi datoteku

  Uređivanje je dozvoljeno.

 • Otkazivanje provere valjanosti datoteke    Kada u zaštićenom prikazu vidite poruku u kojoj piše Office je otkrio problem sa ovom datotekom. Njeno uređivanje može oštetiti računar. Kliknite za više detalja., datoteka nije prošla proveru valjanosti.

  Zaštićeni prikaz iz otkazivanja provere valjanosti datoteke

 • Datoteka je otvorena u zaštićenom prikazu pomoću opcije Otvori u zaštićenom prikazu.     Kada u zaštićenom prikazu vidite poruku u kojoj piše Ova datoteka je otvorena u zaštićenom prikazu. Kliknite za više detalja., odabrali ste da otvorite datoteku u zaštićenom prikazu. Ovo se može uraditi pomoću opcije Otvori u zaštićenom prikazu:

  1. Izaberite stavke Datoteka > Otvori.

  2. U dijalogu Otvori kliknite na strelicu pored dugmeta Otvori.

  3. Sa liste izaberite stavku Otvori u zaštićenom prikazu.

Zaštićeni prikaz koji je izabrao korisnik

Važno : Administratori mogu proširiti listu potencijalno nebezbednih lokacija da bi uključili dodatne fascikle koje se takođe smatraju nebezbednim.

Vrh stranice

Kako da izađem iz zaštićenog prikaza kako bih mogao/la da uređujem, čuvam ili štampam?

Ako morate da pročitate datoteku, a ne morate da je uređujete, možete ostati u zaštićenom prikazu. Ukoliko znate da datoteka potiče iz pouzdanog izvora, a želite da je uredite, sačuvate ili odštampate, možete izaći iz zaštićenog prikaza. Kada napustite zaštićeni prikaz, datoteka postaje pouzdani dokument.

Napuštanje zaštićenog prikaza i uređivanje kada se pojavi žuta traka sa porukama

 • Na traci sa porukama kliknite na dugme Omogući uređivanje.

Napuštanje zaštićenog prikaza i uređivanje kada se pojavi crvena traka sa porukama

 1. Izaberite stavke Datoteka > Uredi svakako.

Važno : Preporučuje se da budete pažljivi i da se uverite da je izvor datoteke pouzdan i poznat.

Vrh stranice

Zašto nije moguće izaći iz zaštićenog prikaza?

Ako nije moguće izaći iz zaštićenog prikaza, moguće je da je administrator definisao pravila koja sprečavaju napuštanje zaštićenog prikaza. Možete se obratiti administratoru da biste utvrdili da li su takva pravila kreirana.

Vrh stranice

Otkriven je problem sa datotekom

Microsoft Office je otkrio problem sa datotekom koji može predstavljati bezbednosni rizik. Otvaranje datoteke u zaštićenom prikazu pomaže u zaštiti računara i preporučuje se da datoteku uređujete samo ako imate poverenja u osobu koja vam je poslala tu datoteku i ako datoteka ne izgleda sumnjivo.

Zašto se prikazuje ova poruka?

Ova poruka se može prikazati za zlonamernu datoteku koju je kreirao haker radi zaražavanja vašeg računara virusom ili radi krađe važnih informacija. Ova poruka znači da uređivanje datoteke može biti opasno. Ponekad se poruka prikazuje za oštećene datoteke, na primer:

 • Diskovi na kojima je datoteka uskladištena su oštećeni ili slomljeni.

 • Datoteku je kreirao ili uredio program u kom postoji problem.

 • Došlo je do neočekivane greške prilikom kopiranja datoteke na računar, do čega je možda došlo zbog problema sa Internet vezom.

 • Možda postoji problem sa načinom na koji Office traži probleme u datotekama. Mi radimo na njegovom poboljšavanju, ali on nije savršen.

Da li je moguće urediti datoteku?

Ako datoteka potiče od nekoga koga poznajete i u koga imate poverenja, možete odabrati da je uredite. Ali preporučuje se da izbegavate da uređujete datoteku koja deluje sumnjivo. Na primer:

 • Datoteka potiče od nekoga koga ne poznajete ili u koga nemate poverenja.

 • Niste očekivali da primite datoteku.

 • Sadržaj datoteke deluje neobično, na primer, deluje kao da je račun za nešto što nikada niste kupili ili dovodi do prikazivanja grešaka na računaru.

Ako datoteka deluje sumnjivo, zatvorite je i izbrišite sa računara. Ne preporučuje se da je uređujete. Da biste otklonili sumnje, možete pozvati osobu koja vam je poslala datoteku ili joj poslati e-poruku.

Sledeća slika je primer dugmeta Ipak uredi u prikazu „Office Backstage“.

Bezbednosno upozorenje, Ipak uredi

Koji tipovi Office datoteka mogu dovesti do grešaka pri proveri valjanosti datoteke?

 • Word 97-2003 datoteke (.doc, .dot)

 • Excel 97-2003 datoteke (.xls, .xla, .xlt, .xlm, .xlb, .xlt)

 • PowerPoint 97-2003 datoteke (.ppt, .pot., pps, .ppa)

Vrh stranice

Želim da promenim postavke zaštićenog prikaza

Preporučuje se da razgovarate sa administratorom pre nego što promenite postavke zaštićenog prikaza.

 1. Izaberite stavke Datoteka > Opcije.

 2. Izaberite stavke Centar za pouzdanost > Postavke centra za pouzdanost > Zaštićeni prikaz.

 3. Izvršite željene izbore.

Oblast „Zaštićeni prikaz“ centra za pouzdanost

Vrh stranice

Objašnjenja postavki centra za pouzdanost zaštićenog prikaza

 • Omogući zaštićeni prikaz za datoteke čija provera valjanosti nije uspela    Provera valjanosti datoteka skenira datoteku u potrazi za bezbednosnim problemima koji mogu biti prouzrokovani promenama u strukturi datoteke. Ako opozovete izbor u ovom polju za potvrdu, ne isključuje se provera valjanosti datoteka. Umesto toga se pojavljuje poruka o grešci za datoteke kod kojih je proces provere valjanosti neuspešan.

 • Omogući zaštićeni prikaz za datoteke koje potiču sa Interneta    Internet se smatra nebezbednom lokacijom zbog velikog broja mogućnosti za zlonamerne radnje.

 • Omogući zaštićeni prikaz za datoteke koje se nalaze na potencijalno nebezbednim lokacijama    Ovo se odnosi na fascikle na računaru ili mreži koje se smatraju nebezbednim, kao što su fascikla za privremene internet datoteke ili druge fascikle dodeljene od strane administratora.

 • Omogući zaštićeni prikaz za Outlook priloge    Prilozi u e-porukama mogu dolaziti iz nepouzdanih ili nepoznatih izvora.

 • Omogući režim sprečavanja izvršavanja podataka (DEP)     Više informacija možete pronaći u članku Zašto programski dodatak otkazuje?.

Vrh stranice

Šta se dešava sa programskim dodacima u zaštićenom prikazu?

Programski dodaci mogu se pokrenuti kada se datoteka otvori u zaštićenom prikazu, ali možda neće funkcionisati na očekivani način. Ako programski dodaci ne rade ispravno, obratite se autoru programskog dodatka. Možda će biti potrebna ažurirana verzija koja je kompatibilna sa zaštićenim prikazom. Više informacija o programskim dodacima potražite u članku Zašto moj programski dodatak otkazuje?

Vrh stranice

Šta se dešava sa fontovima u oblaku u zaštićenom prikazu?

Moguće je da je osoba koja vam je poslala dokument koristila font u oblaku, koji se ne dobija uz Microsoft Windows ili Office, već se preuzima sa interneta prilikom prvog korišćenja. Ako je tako, a to je font koji još uvek nemate instaliran, on se neće preuzeti dok ste u zaštićenom prikazu. Word pokušava da ga zameni drugim fontom za koji se nadamo da će dobro izgledati. Ako ste sigurni da je dokument bezbedan i želite da ga vidite onako kao je autor nameravao, moraćete da omogućite uređivanje kao bi Word mogao da preuzme i instalira ispravan font.

Napomena : Ako Word ne može da pronađe kompatibilne fontove da ga zameni, možda ćete videti crne okvire na mestu teksta. Omogućavanje uređivanja kako bi mogao da se preuzme odgovarajući font trebalo bi da reši problem.

Vrh stranice

Srodne informacije

Otvaranje dokumenta nakon greške oštećenja datoteke

Provera kompatibilnosti datoteke sa starijim verzijama

Dodavanje ili uklanjanje zaštite iz dokumenta, radne sveske ili prezentacije

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×