Šta je to nasleđivanje dozvola?

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Nasleđivanje dozvola podrazumeva to da se postavke dozvola nekog elementa u kolekciji lokacija prenose na njegove podređene članove. Na taj način, lokacije nasleđuju dozvole od osnovne lokacije iz kolekcije lokacija, biblioteke nasleđuju od lokacije koja sadrži tu biblioteku, itd. Nasleđivanje dozvola vam omogućava da jednom izvršite dodeljivanje dozvole i da tu dozvolu primenite na sve lokacije, liste, biblioteke, fascikle i stavke koje nasleđuju dozvole. Ovakvo ponašanje može da smanji složenost i količinu vremena koju administratori i vlasnici lokacija potroše na upravljanje bezbednošću.

SharePoint lokacije podrazumevano nasleđuju dozvole od nadređene lokacije. To znači da kada dodelite korisnika u grupu članova, dozvole korisnika se automatski odražavaju na sve lokacije, liste, biblioteke, fascikle i stavke koje nasleđuju nivo dozvole.

U ovom članku

Šta znači "nadređeno" u SharePoint dozvolama?

Više o nasleđivanju dozvola

Slučaj u kom se koristi podrazumevano ponašanje

Slučaj u kom se ograničava pristup lokaciji i podređenim lokacijama

Slučaj u kom se deli pristup za biblioteku i njene dokumente

Šta znači „nadređeno“ u SharePoint dozvolama?

Kada se koristi za SharePoint dozvole, termin „nadređeno“ samo označava način naglašavanja nasleđivanja. Nadređeni član prenosi svoje postavke dozvola na sve svoje podređene članove. Osnovna lokacija kolekcije lokacija je podrazumevano prva nadređena lokacija za sve lokacije i druge objekte ispod nje u hijerarhiji lokacija.

Osnovna lokacija kolekcije lokacija nije jedini nadređeni član za lokaciju. Svaki objekat koji se može obezbediti (lokacije, biblioteke, liste i tako dalje) na kolekciji lokacija može da bude nadređeni član. To jest, osnovna lokacija kolekcije lokacija je nadređena svojim podlokacijama, svaka lokacija je nadređena svojim bibliotekama i listama, a svaka lista je nadređena stavkama liste u njoj. U ovoj terminologiji, objekat sa nadređenim članom je poznat kao podređeni objekat. Podlokacija je podređena nadređenoj lokaciji, stavka liste je podređena nadređenoj listi i tako dalje.

Podređeni član podrazumevano nasleđuje dozvole od nadređenog člana. To jest, ako ne promenite strukturu dozvola, onda stavka liste nasleđuje dozvole (kroz nadređenu listu) od lokacije najvišeg nivoa u kolekciji. Međutim, čak i ako prekinete nasleđivanje za listu, ta lista je i dalje nadređeni član za sopstvene stavke liste. Stavke liste za listu nasleđuju dozvole koje ima lista, a ako promenite dozvole za listu, stavke liste nasleđuju te promene.

Kada prvi put prekinete ovaj lanac nasleđivanja od nadređenog do podređenog člana, podređeni član počinje sa kopijom dozvola nadređenog člana. Zatim vi uređujete te dozvole da biste ih načinili onakvim kakve želite. Možete da dodate dozvole, uklonite ih, kreirate specijalne grupe i tako dalje. Promene ne utiču na originalnog nadređenog člana. A ako odlučite da je prekidanje nasleđivanja bila loša odluka, možete nastaviti sa nasleđivanjem dozvola bilo kad.

Vrh stranice

Više o nasleđivanju dozvola

Nasleđivanje dozvola omogućava administratoru da dodeli nivoe dozvola jednom, a da dozvole važe za čitavu kolekciju lokacija. Dozvole se prenose sa nadređenog na podređeni član kroz SharePoint hijerarhiju, sa najvišeg nivoa lokacije do dna. Nasleđivanje dozvola štedi vreme za administratore lokacije, naročito na velikim i složenim kolekcijama lokacija.

Ipak, neki slučajevi imaju drugačije zahteve. U nekom slučaju možda budete morali da ograničite pristup lokaciji jer sadrži osetljive informacije koje morate da zaštitite. U drugom slučaju, možda budete želeli da proširite pristup i pozovete druge da dele informacije. Ako želite, možete prekinuti ponašanje nasleđivanja (zaustaviti nasleđivanje dozvola) na bilo kom nivou hijerarhije.

Hajde da pogledamo primere ovih različitih slučajeva.

Pretpostavimo da imate knjige distribuciju kompanija koja se zove osvetljenje i da se pretplatite na Office 365. Kreirate SharePoint Online lokaciju koja se zove www.litware.com. Ovo je osnovne kolekcije lokacija. U korenu kolekcija lokacija, podesite SharePoint grupama, dodela nivoa dozvola i dodavanje korisnika u grupe.

Pretpostavimo onda da ste kreirali podlokacije, kao što su www.Litware.com/BookAwards i www.litware.com/Bestsellers, i da ove podlokacije sadrže još podlokacija.

Slučaj u kom se koristi podrazumevano ponašanje

Sledeći primer prikazuje podrazumevano ponašanje, kada se dozvole prenose direktno na podlokacije. To jest, kada se grupe i nivoi dozvola koje ste dodelili na osnovnoj kolekciji lokacija automatski prenose nadole na podlokaciju radi ponovnog korišćenja.

Dijagram koji prikazuje kolekciju lokacija sa 2 podlokacije koje nasleđuju dozvole od osnovne lokacije.

Slučaj u kom se ograničava pristup lokaciji i podređenim lokacijama

Možda budete želeli da uradite ovo da biste ograničili pristup odvojenoj lokaciji i njenim nadređenim članovima.

Na primer, pretpostavimo da vaše preduzeće, Listana, podržava aktivne promotivne prilike i ugovore za bestselere. Zbog toga što su ugovori koje preduzeće nudi tajni, samo određene osobe u preduzeću mogu da pristupe informacijama o autorima bestselera i ugovorima. Zbog toga administratori odlučuju da odvoje lokaciju „Bestseleri“ i prekinu nasleđivanje.

Na sledećoj ilustraciji www.Litware.com/Bestsellers nasleđivanje od nadređene lokacije, www.litware.com. Vlasnici lokacija za lokaciju najprodavaniji promenite dozvole za lokaciju, uklonite neke grupe i kreiranje drugima. Podlokacije bestselera lokacije, autori i poslova, sada nasleđuju dozvole samo bestselera podlokaciju. Samo grupa i korisnika za bestselera možete da pristupite liste i biblioteke koja sadrži osetljive informacije.

Dijagram koji prikazuje kolekciju lokacija u kojoj je nasleđivanje dozvola prekinuto.

Radi lakšeg održavanja preporučujemo da koristite sličan metod za ograničavanje pristupa. To jest, organizujte lokaciju tako da osetljivi materijal bude na istom mestu. Ako na ovaj način organizujete lokaciju, potrebno je samo jednom da prekinete nasleđivanje, za tu određenu lokaciju ili biblioteku. Tako imate mnogo manje posla. To zahteva manje rada od kreiranja odvojenih struktura dozvola na mnogim lokacijama za pojedinačne podlokacije i biblioteke.

Vrh stranice

Slučaj u kom se deli pristup za biblioteku i njene dokumente

U ovom slučaju pretpostavimo da je Jana urednik u sektoru za lokalne knjige. Jana sarađuje sa autorom knjige o istoriji radničkog sindikata. Ona je sastavila istraživački dokument koji želi da podeli sa autorom. Istraživanje bi bilo veoma korisno za njihovu saradnju. Međutim, autor ne radi za Listanu i ne može da pristupi informacijama na lokaciji Listane.

Jana ima jednostavno rešenje – može da podeli dokument sa autorom klikom na komandu na traci. SharePoint automatski rešava detalje vezane za dozvole i pristup, prekidanjem nasleđivanja na samom dokumentu. Sada lokalni autor može da pregleda lokaciju, pronađe i pristupi dokumentu, ali ne može da prikaže niti pristupi drugim informacijama na lokaciji.

Za više informacija o pozivanju spoljnih korisnika da koriste informacije na lokaciji potražite u članku SharePoint deljenje datoteka ili fascikli u usluzi Office 365.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×