Šta je to Microsoft Exchange nalog?

Šta je to Microsoft Exchange nalog?

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Microsoft Exchange nalog jeste poslovni ili školski nalog e-pošte. Organizacija koja vam je dala Exchange nalog e-pošte ima IT sektor koji pokreće program pod imenom Microsoft Exchange Server. Taj server vam pruža usluge e-pošte.

Osobe koje upravljaju sistemom Exchange Server dodelile su mu ime. Obratite se osobama koje su vam dale Exchange adresu e-pošte i pitajte ih o imenu Exchange servera.

Kada postavite mobilni uređaj, funkcija automatskog otkrivanja pronalazi ime Exchange servera i poštansko sanduče i konfiguriše Outlook umesto vas. Ona koristi ime domena iz adrese e-pošte kako bi pronašla server. Samo ako automatsko otkrivanje ne uspe da ga pronađe, tražiće se da unesete Exchange servera. Tada obično nešto ne funkcioniše ispravno i moraćete da se obratite osobama koje su vam dale adresu e-pošte. One će vam reći ime Exchange servera i pomoći da podesite Outlook.

Kada koristite Exchange nalog, e-poruke se isporučuju u poštansko sanduče poslovnog Exchange servera i čuvaju u njemu. Tamo se čuvaju i kontakti i kalendar.

Kada preduzeće ili škola postave Exchange Server, oni biraju koji metod Exchange nalog koristi za pristup e-pošti na serveru. To određuje način na koji funkcioniše e-pošta. Evo mogućnosti – pitajte preduzeće ili školu na koji način je postavljen vaš Exchange nalog:

  • Exchange ActiveSync; MAPI/HTTP predstavljaju metode za pristupanje Exchange e-pošti, obično sa laptopa, telefona ili tableta. Kada pristupate e-pošti ili je čitate, vi je ne preuzimate niti skladištite na mobilnom uređaju, već je zapravo čitate u sistemu Exchange Server. To omogućava da pristupate e-pošti čak i ako niste povezani sa internetom.

  • IMAP, na primer Exchange ActiveSync, predstavlja metod za pristupanje e-pošti gde god da se nalazite, sa bilo kog uređaja. Kada čitate e-poruku pomoću IMAP protokola, vi je ne preuzimate niti skladištite na računaru, već je zapravo čitate u sistemu Exchange Server.

    Pomoću IMAP protokola e-pošta u fasciklama „Prijemno sanduče“, „Izbrisane stavke“ i „Poslate stavke“ sinhronizuje se između uređaja i servera. IMAP dozvoljava ograničeno skladištenje kalendara, ali ne podržava saradnju na kalendaru sa drugim korisnicima.

  • POP e-pošta se preuzima iz sistema Exchange Server na računar. Kada se e-pošta preuzme na računar, ona se briše sa servera. Da biste pristupali e-pošti kada se ona preuzme, morate da koristite isti računar. Ako e-pošti pristupate sa drugog računara ili uređaja, izgleda kao da su neke prethodno preuzete poruke izbrisane.

Pomoću Exchange naloga e-pošte možete da radite na e-porukama čak iako niste povezani sa sistemom Exchange Server u IT sektoru preduzeća. To se zove rad van mreže ili korišćenje keširanog Exchange režima.

Kopije e-pošte i stavki iz kalendara čuvaju se na računaru u vanmrežnoj Outlook datoteci sa podacima (.ost). Ta datoteka se redovno sinhronizuje sa stavkama na Exchange serveru u IT sektoru preduzeća kada ste povezani sa njim. To je tačna kopija poštanskog sandučeta Exchange servera.

Pošto podaci ostaju u sistemu Exchange Server preduzeća, tu vanmrežnu Outlook datoteku sa podacima (.ost) možete ponovo da napravite na novom računaru bez potrebe da pravite rezervnu kopiju datoteke.

Vanmrežnu Outlook datoteku sa podacima (.ost) može da otvori samo Outlook profil na računaru koji ju je napravio.

U dijalogu Postavke naloga, u programu Outlook možete da pogledate koji tipovi naloga e-pošte postoje u vašem Outlook profilu.

  1. U meniju Alatke izaberite stavku Postavke naloga.

  2. Na kartici E-pošta, u koloni Tip navedeni su tipovi naloga za svaku stavku.

    Slika ekrana

Napomena: Da biste pristupili neke funkcije programa Outlook, vaš nalog možda ćete morati da se na određenu verziju Exchange servera. Da biste utvrdili koju verziju sistema Exchange Server nalog povezuje, pogledajte članak Određivanje verzije sistema Microsoft Exchange nalog povezuje.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×