Šta je to master slajda?

Važno : Ovaj članak je mašinski preveden, pogledajte odricanje odgovornosti. Pogledajte verziju ovog članka na engleskom jeziku ovde za referencu.

Kada želite na slajdove koji sadrže isti fontove i slike (kao što su logotipi), možete da objavite te promene na jednom mestu – Master slajda, a oni ćete primeniti na sve slajdove. Da biste otvorili prikaz mastera slajda, na kartici Prikaz izaberite Master slajda:

Kartica "Prikaz" u programu PowerPoint, gde možete da se prebacite na prikaz mastera slajda

Master slajda je prvih slajda u oknu sa sličicama na levoj strani prozora. Srodnih rasporeda na slajdu se pojavljuju ispod mastera slajda:

Master slajda sa rasporedima u PowerPoint prikazu mastera slajda

Kada uredite master slajda, svi slajdovi koji slede taj master sadržaće te promene. Međutim, većina promena koje budete izvršili biće najverovatnije izvršene u rasporedima na slajdu koji su povezani sa masterom.

Kada izvršite promene rasporeda i master slajda u prikazu mastera slajda, druge osobe rade u vašoj prezentaciji (u normalnom prikazu) nije moguće slučajno izbrišete ili uredite šta ste uradili. Nasuprot tome, ako radite u normalan prikaz i pronašli ste nije moguće urediti elementa na slajd (kao što su, „zašto ne mogu da uklonim ovoj slici”?) razlog može biti stvar koju pokušavate da promenite je definisan na Master slajda. Da biste uredili tu stvar, morate da se prebacite na prikaz mastera slajda.

Savet:    Preporučuje se da biste uredili master slajda i rasporede, pre nego što počnete da kreirate pojedinačne slajdove. Tako sve slajdove koje dodate u prezentaciju su na osnovu prilagođene izmena. Ako vršite uređivanje master slajda ili rasporede nakon što kreirate pojedinačne slajdove, moraćete da biste ponovo primenili promenjenu rasporede na postojeće slajdove u prezentaciji u normalnom prikazu.

Teme

Tema je paleta boja, fontova i specijalnih efekata (kao što su senke, odrazi, 3-D efekti i dr.) koji se međusobno upotpunjuju. Svaku temu u programu PowerPoint napravio je kvalifikovani dizajner. Te unapred dizajnirane teme su vam dostupne na kartici Dizajn u normalnom prikazu.

Svaka tema koju koristite u prezentaciji obuhvata master slajda i srodni skup rasporeda. Ako koristite više od jedne teme u prezentaciji, imaćete više od jednog mastera slajda i više skupova rasporeda.

Tema u programu PowerPoint

Rasporedi na slajdu

Promena i upravljanje rasporedima na slajdovima u prikazu mastera slajda. Svaka tema sadrži nekoliko rasporedi na slajdu. Možete da odaberete raspored koji najviše odgovara sadržaju slajda; Neki su bolji za tekst i neki su bolji za grafike.

Primenićete rasporede na slajdove u normalnom prikazu (prikazano ispod).

Rasporedi na slajdu u programu PowerPoint

Svaki raspored na slajdu je drugačije podešen – sa drugačijim tipovima čuvara mesta na različitim mestima na svakom rasporedu.

Svaki master slajda ima rasporedu Srodne slajda koji se zove Raspored naslovnog slajda, a svaka tema raspoređuje teksta i drugih objekata čuvare mesta za taj raspored različito, sa različitim bojama, fontovima i efektima. Sledeće slike Kontrastni rasporede na slajdu naslov za dve teme: prvo temu osnova , a zatim integralni teme.

Osnova raspored naslovnog slajda u programu PowerPoint
Raspored naslovnog integral slajda u programu PowerPoint

Sve u vezi sa rasporedom možete da promenite tako da odgovara vašim potrebama. Kada promenite raspored i pređete na normalni prikaz, svaki slajd koji posle toga dodate biće zasnovan na ovom rasporedu i odražavaće njegov promenjeni izgled. Međutim, ako u vašoj prezentaciji ima slajdova koji su zasnovani na staroj verziji rasporeda, moraćete ponovo da primenite raspored na te slajdove.

Dovršavanje diskusije rasporeda na slajdovima, potražite u odeljku Šta je raspored na slajdu?

Više informacija o masterima slajda, rasporedima i temama

Napomena : Odricanje odgovornosti za mašinski prevod: Ovaj članak je preveo računarski sistem bez ljudske intervencije. Microsoft nudi ove mašinske prevode da bi pomogao korisnicima koji ne govore engleski da uživaju u sadržaju o Microsoft proizvodima, uslugama i tehnologijama. Budući da je članak mašinski preveden, može da sadrži greške u rečniku, sintaksi ili gramatici.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×