Šta je to master slajda?

Kada želite da svi slajdovi sadrže iste fontove i slike (kao što su logotipi), možete da unesete te promene na jednom mestu – u masteru slajda, a one će biti primenjene na sve slajdove. Da biste otvorili prikaz mastera slajda, na kartici Prikaz izaberite stavku Master slajda:

Kartica „Prikaz“ u programu PowerPoint, gde možete da se prebacite na prikaz mastera slajda

Master slajda je gornji slajd u oknu sa sličicama na levoj strani prozora. Srodni rasporedi na slajdu se pojavljuju odmah ispod mastera slajda:

Master slajda sa rasporedima u PowerPoint prikazu mastera slajda

Kada uredite master slajda, svi slajdovi koji slede taj master sadržaće te promene. Međutim, većina promena koje budete izvršili biće najverovatnije izvršene u rasporedima na slajdu koji su povezani sa masterom.

Kada unosite izmene u rasporedima i masteru slajda u prikazu mastera slajda, druge osobe koje rade na prezentaciji (u normalnom prikazu) neće moći slučajno da izbrišu ili urede ono što ste uradili. Nasuprot tome, ako radite u normalnom prikazu i ne možete da uređujete element na slajdu (na primer, „zašto ne mogu da uklonim ovu sliku?”), razlog je možda to što je stvar koju pokušavate da promenite definisan na masteru slajda. Da biste uredili tu stvar, morate da se prebacite na prikaz mastera slajda.

Napomena: Preporučuje se da uredite master slajda i rasporede pre nego što počnete da kreirate pojedinačne slajdove. Na taj način će svi slajdovi koje dodate u prezentaciju biti zasnovani na vašim prilagođenim uređivanjima. Ako uredite master slajda ili rasporede nakon kreiranja pojedinačnih slajdova, moraćete ponovo da primenite promenjene rasporede na postojeće slajdove u prezentaciji u normalnom prikazu.

Teme

Tema je paleta boja, fontova i specijalnih efekata (kao što su senke, odrazi, 3-D efekti i još mnogo toga) koji se međusobno upotpunjuju. Svaku temu u programu PowerPoint napravio je kvalifikovani dizajner. Te unapred dizajnirane teme su vam dostupne na kartici Dizajn u normalnom prikazu.

Svaka tema koju koristite u prezentaciji obuhvata master slajda i srodni skup rasporeda. Ako koristite više od jedne teme u prezentaciji, imaćete više od jednog mastera slajda i više skupova rasporeda.

PowerPoint teme

Rasporedi na slajdu

Rasporede na slajdu menjate i njima upravljate u prikazu mastera slajda. Svaka tema ima nekoliko rasporeda na slajdu. Odaberite rasporede koji najviše odgovaraju sadržaju slajdova; neki su bolji za tekst, a neki su bolji za grafiku.

Primenićete rasporede na slajdove u normalnom prikazu (prikazano ispod).

PowerPoint rasporedi na slajdu

Svaki raspored na slajdu je drugačije podešen – sa drugačijim tipovima čuvara mesta na različitim mestima na svakom rasporedu.

Svaki master slajda ima srodan raspored na slajdu koji se zove Raspored naslovnog slajda, a svaka tema drugačije raspoređuje tekst i druge čuvare mesta objekta za taj raspored, sa različitim bojama, fontovima i efektima. Sledeće slike prikazuju razlike između rasporeda naslovnog slajda za dve teme: prvo za temu Osnova, a zatim za temu Integral.

Raspored naslovnog slajda „Osnova“ u programu PowerPoint
Raspored naslovnog slajda „Integral“ u programu PowerPoint

Sve u vezi sa rasporedom možete da promenite tako da odgovara vašim potrebama. Kada promenite raspored i pređete na normalni prikaz, svaki slajd koji posle toga dodate biće zasnovan na ovom rasporedu i odražavaće njegov promenjeni izgled. Međutim, ako u vašoj prezentaciji ima slajdova koji su zasnovani na staroj verziji rasporeda, moraćete ponovo da primenite raspored na te slajdove.

Kompletnu diskusiju o rasporedima na slajdu potražite u članku Šta je to raspored na slajdu?

Više informacija o masterima slajda, rasporedima i temama

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×