Šta je prozor Relacije?

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Prozor Relacije omogućava da definišete odnos između stavki uskladištenih u više Access tabela. Otvarate ga tako što kliknete na Alatke baze podataka > Relacije.

Dugme Relacije na kartici Alatke baze podataka

Relacije su kao pravila koja upravljaju kako je povezan podataka u bazi podataka. Prilično normalizovanu obrade porudžbina baze podataka, na primer, najverovatnije imaćete informacije o kupcu iz jedne tabele i informacije o porudžbini u drugoj tabeli. Želite da biste se uverili da klijenti ne odvajaj iz svoje porudžbine, zar ne? I ne želite da porudžbine da kreirate koja nema važeći klijenta povezan sa njom. Prozor "relacije" je mesto na koje idete da biste podesili pravila tako da se odnose u bazi podataka.

Ako ste već pravili upit u Accessu , primetićete da je prozor Relacije veoma sličan gornjem delu alata za izradu upita:

Prozor Relacije u Accessu

U prozoru Relacije koristite naredbe na kartici Dizajn da biste dodali tabele u prikaz, i zatim prevlačite polja između tabela da biste zadali relacije. U ovom primeru, relacija dozvoljava da sa svakim klijentom bude povezano više porudžbina, ali ne i da kreirate porudžbinu za nepostojećeg klijenta. Pravila koja zadate u prozoru Relacije primenjivaće se na celu bazu podataka (na primer, ako kreirate nov upit, spajanja će se automatski podesiti prema zadatim pravilima relacija).

Napomena: Ako tabelu obrišete iz prozora Relacije nećete je obrisati iz baze podataka niti ukloniti relacije koje ste već uspostavili.

Šta možete da uradite

Zadatak

Kako se radi

Dodavanje tabele ili upita u prozor

Izaberite Dizajn > Prikazivanje tabele, izaberite tabelu ili upit i kliknite na Dodaj.

Brisanje tabele ili upita iz prozora

Izaberite tabelu ili upit i pritisnite taster DELETE.

Sakrivanje tabele ili upita

Desnim tasterom miša kliknite na tabelu ili upit i izaberite Sakrij tabelu.

Kreiranje relacije

Prevucite polje iz jedne tabele ili upita u odgovarajuće pilje u drugoj tabeli ili upitu.

Zadavanje svojstava relacije

Desnim tasterom miša kliknite na liniju relacije između dve tabele (možda ćete morati da pokušate nekoliko puta pre nego što uspete), pa izaberite Uređivanje relacija.

Brisanje relacije

Desnim tasterom miša kliknite na liniju relacije između dve tabele (možda ćete morati da pokušate nekoliko puta pre nego što uspete), pa izaberite Brisanje.

Prikazivanje svih relacija

Izaberite Dizajn > Sve relacije.

Prikaz relacija u određenoj tabeli

Izaberite tabelu i zatim Dizajn > Direktne relacije.

Prikaz relacija za jednu tabelu bez prikazivanja relacija za druge tabele

Izaberite Dizajn > Alatke > Obriši raspored. Dodajte tabelu čije relacije hoćete da vidite (Dizajn > Relacije > Prikazivanje tabele), pa izaberite Dizajn > Relacije > Direktne relacije.

Sad kad ste se upoznali s prozorom Relacije, naučite kako da kreirate, uređujete ili brišete relaciju.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×