Šta je novo u usluzi OneDrive za Windows 10

Šta je novo u usluzi OneDrive za Windows 10

OneDrive u operativnom sistemu Windows 10 obuhvata nekoliko promena dizajniranih tako da olakšaju čuvanje, sinhronizovanje i pronalaženje datoteka.

Datoteke se podrazumevano čuvaju u usluzi OneDrive

OneDrive u operativnom sistemu Windows 10 možete da podesite tako da se nova datoteka koju napravite ili sačuvate podrazumevano čuva u usluzi OneDrive. To znači da se OneDrive nudi kao „prvi izbor“ za lokaciju za čuvanje datoteka, osim ako ne navedete neku drugu.

Napomena: OneDrive je podrazumevana postavka ako imate „čistu“ instalaciju operativnog sistema Windows 10 – na primer, na novom računaru koji već ima instaliran Windows 10. Ako ste Windows 10 instalirali kao nadogradnju sa starijih verzija operativnog sistema Windows, datoteke se podrazumevano čuvaju na istom mestu kao i pre nadogradnje.

Dugme „Sačuvaj kao“ sa uslugom OneDrive kao podrazumevanom lokacijom

Bez obzira na to koju podrazumevanu postavku odaberete, i dalje možete da izaberete željenu lokaciju za čuvanje svaki put kada čuvate datoteku. A, ako želite, možete da promenite podrazumevanu postavku – pročitajte članak Datoteke se čuvaju u usluzi OneDrive u operativnom sistemu Windows 10.

Savet: Bez obzira na to gde podrazumevano čuvate datoteke, one su uvek dostupne na računaru, čak i kada niste povezani sa internetom.

OneDrive je ugrađen u istraživač datoteka

OneDrive je deo operativnog sistema Windows 10, tako da se automatski pojavljuje u istraživaču datoteka.

OneDrive u Istraživaču datoteka

Koristite istraživač datoteka da biste pronašli i otvorili datoteke sačuvane u usluzi OneDrive, baš kao i one koje su uskladištene na računaru. Prevlačite datoteke da biste ih kopirali ili ih premeštajte u OneDrive ili iz njega odnosno iz fascikle u fasciklu.

Savet: Da biste kopirali datoteke umesto da ih premestite, pritisnite i držite taster Ctrl dok ih prevlačite.

Odaberite šta se sinhronizuje sa računarom

U operativnom sistemu Windows 10 OneDrive pruža selektivno sinhronizovanje, što znači da birate koje se OneDrive fascikle sinhronizuju sa računarom. To pomaže da uštedite prostor za skladištenje na računaru i smanjuje propusni opseg koji se koristi tokom procesa sinhronizacije.

Da biste postavili fascikle koje se sinhronizuju, koristite postavke usluge OneDrive na sistemskoj traci poslova na dnu ekrana.

 1. Na sistemskoj traci poslova kliknite desnim tasterom miša na ikonu OneDrive (možda ćete morati da kliknete na strelicu Prikaži skrivene ikone da biste je pronašli), a zatim izaberite stavku Postavke.

  Aplikacija OneDrive na sistemskoj traci poslova

 2. Na kartici Nalog u okviru stavke Izbor stavki koje se sinhronizuju na ovom uređaju izaberite stavku Odaberi stavke.

  Izbor fascikli za selektivnu sinhronizaciju usluge OneDrive

 3. Da biste sve OneDrive datoteke učinili dostupnim na računaru, potvrdite izbor u polju za potvrdu Sinhronizuj sve datoteke i fascikle u mojoj usluzi OneDrive.

  Da biste imali manje datoteka na računaru, u okviru stavke Sinhronizuj samo ove fascikle potvrdite izbor u polju za potvrdu za fascikle koje želite da sinhronizujete.

  Sinhronizovanje datoteka iz usluge OneDrive

Pretraga usluge OneDrive sa trake zadataka

Pretraga u operativnom sistemu Windows 10 sada pretražuje stavke koje imate u usluzi OneDrive, uključujući metapodatke datoteke, kao što su oznake fotografija i sadržaj datoteka. Koristite prirodni jezik da biste pretraživali, na primer „pronađi fotografije od prošle sedmice“ i pogledajte rezimee koji pomažu da pronađete pravu stavku. Funkciju Cortana možete da koristite kao pomoć pri pretraživanju ako je dostupna u vašoj verziji operativnog sistema Windows.

 1. U Windows polje za pretragu unesite reč ili frazu koju želite da potražite.

 2. Izaberite stavku Moji sadržaji.

  Pretraga Windows radne površine

  Sve datoteke koje imate u usluzi OneDrive, kao i na računaru koje se podudaraju sa pretragom pojavljuju se u rezultatima.

  Rezultati pretrage ličnih sadržaja

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Pronađite pomoć tako što ćete poslati e-poruku timu podrške za OneDrive. U OneDrive aplikaciji za mobilne uređaje prodrmajte uređaj da biste dobili pomoć ili delili povratne informacije o usluzi OneDrive.

Posetite OneDrive centar pomoći.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×