Šta je novo u programu Lync 2013

Lync 2013 ima novi čist izgled kako bi vam pomogao da komunicirate brzo i lako. Primetićete i nova svojstva kao što su sobe za ćaskanje, deljene beleške i mobilnost, što vam omogućava da prilagodite program Lync svom ličnom toku posla bilo da ste u kancelariji, kod kuće ili na putu.

Nastavite da čitate kako biste naučili više o novom meniju „Brzi Lync“, grupi „Omiljene stavke“, razgovorima prikazanim na karticama, video funkcijama, kontrolama za sastanke i mnogo čemu drugom.

Najvažnije funkcije koje treba da istražite

Dobar izgled uz meni „Brzi Lync“

Lync sada koristi meni Brzi Lync da bi pružio veću funkcionalnost sa manje nagomilavanja. Meni „Brzi Lync“ sadrži dugmad koja se otkrivaju kada zadržite pokazivač miša iznad slike kontakta. Jednim klikom možete da započnete ćaskanje, video poziv ili da prikažete kontakt karticu. Zadržite pokazivač iznad tri tačke na desnoj strani da biste videli više opcija.

Brzi Lync meni

Trajne sobe za ćaskanje Snimak ekrana koji prikazuje izabranu sobu za neprekidno ćaskanje zamenjuje feedove o aktivnostima. Pomoću dugmeta „Trajne sobe za ćaskanje“ možete brzo pristupiti sobama za ćaskanje i feedovima tema.

Nova ikona Ceo ekran Dugme „Ceo ekran“ omogućava da proširite prozor programa Lync preko celog ekrana.

Dugme Dodavanje kontakta Dodavanje kontakta pomaže da brzo napravite spisak kontakata.

Stalne sobe za ćaskanje i feedovi tema

Lync 2013 uključuje sobe za neprekidno ćaskanje gde možete da održavate diskusije sa prijateljima i kolegama koje odaberete. Kliknite na dugme Sobe za ćaskanje da biste pretražili sobe za ćaskanje, nadgledali aktivnost sobe i čitali i objavljivali poruke.

Snimak ekrana koji prikazuje izabranu sobu za neprekidno ćaskanje

Kada kreirate sobu za ćaskanje, njen nivo privatnosti možete da podesite na:

  • Otvorena, koju bilo ko može da pronađe, da čita i objavljuje poruke u njoj. Članstvo nije potrebno.

  • Zatvorena, koju bilo ko može da pronađe, ali samo članovi mogu da čitaju i objavljuju poruke u njoj. (Podrazumevano)

  • Tajna koju mogu da vide samo članovi.

Kada uđete u sobu za ćaskanje, fotografije na vrhu prikazuju njene članove i njihov trenutni status prisutnosti. Možete i da prikažete kontakt karticu bilo kog člana tako da zadržite pokazivač miša na fotografiji i kliknete na strelicu nadole.

Snimak ekrana neprekidnog ćaskanja sa 6 učesnika

Možete i da kreirate praćenja tema kako biste bili obavešteni ako u nekoj od vaših soba za ćaskanje neko objavi poruku koja sadrži određene reči.

Na stranici sa opcijama Stalno ćaskanje možete da postavite upozorenja i zvuke za obaveštenja koji se primenjuju kada neko objavi poruke u vašim sobama za ćaskanje.

Da vam omiljene stavke uvek budu blizu

Nova grupa Omiljene stavke omogućava da napravite listu osoba sa kojima najčešće kontaktirate kako biste mogli da im brže pristupate. Samo kliknite desnim tasterom miša na kontakt i zatim izaberite stavku Dodaj u omiljene lokacije na padajućoj listi.

Snimak ekrana izabrane opcije „Dodaj u omiljene“

Nove opcije prikaza

Izbori u prikazu kontakata pružaju mnoge nove opcije za prikaz:

Izaberite opciju Grupe da biste videli kontakte i sobe za ćaskanje organizovane po grupama koje ste definisali. Izaberite opciju Status da biste videli kontakte organizovane prema dostupnosti (na mreži, odsutan, nedostupan ili nepoznato). Izaberite opciju Relacije da biste ih videli grupisane prema relacijama privatnosti koje ste definisali za njih ili izaberite opciju Novo da biste videli listu osoba koje su zatražile da budu uključene na vašu listu kontakata.

Snimak ekrana sortiranja kontakata po relacijama

Koristite novu stranicu sa opcijama Lista kontakata da biste podesili kako želite da sortirate i prikažete kontakte. Možete da izaberete razvijen prikaz, u dva reda, koji prikazuje slike kontakata, ili skupljen prikaz, u jednom redu. Možete i da sortirate kontakte po abecednom redu ili prema dostupnosti.

Razgovori prikazani na karticama

Pomoću nove funkcije za razgovore na karticama, sve pozive, neposrednu razmenu poruka (IM) i sobe za ćaskanje možete da držite u jednom prozoru. Kartice sa leve strane prozora razgovora omogućavaju da se lako krećete kroz sve aktivne razgovore. Naravno, ako želite da svaki razgovor ima svoj prozor, možete da odaberete tu opciju na stranici sa opcijama „Lista kontakata“.

Razgovori na karticama

Koristite iskačuće dugme Snimak ekrana iskačućeg dugmeta da biste jedan razgovor izbacili u vlastiti prozor, a zatim mu promenite veličinu kako vam odgovara. Koristite uskačuće dugme Snimak ekrana iskačućeg dugmeta da biste taj prozor dodali glavnom prozoru razgovora. Ovu funkciju za iskakanje i uskakanje možete da koristite i na sastanku, gde se predstavlja video ili sadržaj.

Lync može da zapamti stanje vašeg razgovora čak i kada se odjavite i ponovo prijavite.

Ikone na dnu prozora za razgovor omogućavaju da brzo dodate druge u neposrednu razmenu poruka, ili da je nadogradite u audio ili video poziv ili prezentaciju sa deljenjem datoteka i alatkama za veb konferenciju (bela tabla za pisanje, beleške sa sastanka, deljene beležnice i prilozi). Zadržavanjem pokazivača iznad ikone otkriva se režim komunikacije i opcije koje su dostupne; klikom na ikonu, svoju neposrednu razmenu poruka konvertujete u taj režim.

Snimak ekrana sa ikonama na dnu prozora razgovora

Nove video funkcije

Pomoću menija „Brzi Lync“ možete da započnete video poziv sa kontaktom samo jednim klikom.

Pre nego što postavite ili prihvatite video poziv možete da vidite prikaz svog videa u pozivnici.

Snimak ekrana video pregleda kada je izabrana opcija „Uključi moju kameru“

Uz pomoć novog prikaza Prikaz galerije, automatski vidite svakog učesnika u video konferenciji. Kada video nije dostupan, pojaviće se slika učesnika. Kontrole galerije omogućuju da vidite imena učesnika i da identifikujete aktivne učesnike. Galerija prikazuje najvažnije osobe na sastanku u svako doba postavljanjem videa dominantnog učesnika „u fokus“ u prednjem redu i prikazivanjem slika manje aktivnih učesnika u zadnjim redovima.

Snimak ekrana Lync video konferencije

Kada u video konferenciji učestvuje više od pet učesnika, video prozori pet najaktivnijih učesnika se pojavljuju u gornjem redu, a slike drugih učesnika ispod. Možete i da izaberete jednog ili više učesnika koji će biti vidljivi sve vreme.

Ugrađena pristupačnost

Lync sada pruža podršku za visoku vrednost TPI, što omogućava podešavanje veličine teksta i grafike za 125% i 150% tačaka po inču. Podrška za visoki kontrast znači da je Lync vizuelno privlačan čak i kada se koristi sa raznim temama sa visokim kontrastom sistema Windows.

Snimak ekrana prikazuje ekran postavljen na veličinu od 100 procenata

Snimak ekrana prikazuje ekran postavljen na veličinu od 150 procenata

Pored toga, Lync sada nudi više od 100 tasterskih prečica za važne funkcije, pružajući vam direktan pristup bez potrebe za korišćenjem miša. Na primer, možete da pritisnete ALT+C da biste prihvatili poziv, ili ALT+I da biste ga ignorisali, a da pri tom ne morate da pritiskate taster TAB ili postavljate fokus. Preko tastature možete i da završite poziv (ALT+Q), pokrenete OneNote (CTRL+N) i otvorite meni „Alatke“ (ALT+T).

Opsežna podrška za čitanje ekrana u programu Lync 2013 obezbeđuje da sva obaveštenja, dolazni zahtevi i trenutne poruke budu naglas pročitani pa ćete uvek da budete u toku sa dešavanjima.

Nove funkcije za sastanke

Pridruživanje Lync sastanku sa samo jednim klikom

Bilo da ste u kancelariji ili na putu, Lync sastanku možete da se pridružite samo jednim klikom ili dodirom. Više ne morate da zapisujete brojeve za pozivanje ili lozinke ili da ih se prisećate. Samo kliknite na stavku Pridruživanje Lync sastanku iz Outlook podsetnika na vašem računaru ili iz kalendara na oknu za sastanke na uređajima Windows Phone, iOS ili Android.

Snimak ekrana koji prikazuje pridruživanje Lync sastanku sa mobilnog uređaja.

Opcije prostora za održavanje sastanka

Kada zakazujete sastanak možete da izaberete svoj prostor posvećen sastanku ili da kreirate novu sobu za sastanke sa novim ID-om i lozinkom. Ovo vam omogućava da prilagodite opcije za sastanke kako bi bolje odgovarale vašim potrebama, tipu sastanka ili učesnicima. Na primer, ako imate spoljne učesnike, posebne izlagače ili poverljive informacije za diskusiju, možda će biti potrebno da kreirate prostor za sastanke sa većom mogućnošću kontrolisanja.

U zavisnosti od tipa sastanka, sada pri zakazivanju sastanka možete da odlučite želite li da utišate publiku i dozvolite ili blokirate deljenje videa. Ove opcije su dostupne na stranici „Opcije sastanka“ i preporučuju se kada imate više od 20 učesnika.

Snimak ekrana opcija sastanka

Proširene kontrole za sastanak

Kontrole zvuka u sobi za sastanke koje se jednostavno koriste omogućavaju da utišate ili uključite zvuk, promenite audio-uređaje i čak da se bez teškoća prebacite na drugi broj.

Uređaji

Meni Prezentovanje pruža pristup svem sadržaju koji može da se prezentuje na jednom mestu, kao što je radna površina, PowerPoint prezentacije, anketa, bela tabla i program OneNote.

Svaki put kada delite sadržaj o tome ste obavešteni u toku sastanka uz pomoć iskačućeg prozora koji je lak za prikazivanje.

Snimak ekrana prezentovanja radne površine

Možete i da izaberete više programa za deljenje ako je potrebno da radite u više programa.

Sada možete da otpremite prezentacije koje sadrže video klipove. Jednostavno otpremite PowerPoint prezentaciju i usmerite pokazivač miša preko slajda da biste otkrili kontrole videa za reprodukovanje, pauziranje ili prilagođavanje zvuka.

Dok drugi učesnik predstavlja svoj PowerPoint špil, vi možete da pregledate svoje slajdove privatno, vratite se na prikaz izlagača ili da preuzmete prezentaciju ako je potrebno da zajedno prezentujete.

Snimak ekrana privatnog pregledanja

Kao izlagač na sastanku, možete da dozvolite ili blokirate slanje videa. Opcija Bez videa učesnika omogućava da ograničite deljenje videa samo na izlagače. Ova opcija je korisna ako imate veliki sastanak i potrebno je da ograničite pristup samo na izlagače.

Radnje

Sakrijte imena osoba ispod njihovih slika ili video zapisa u galeriji pomoću opcije Sakrij imena.

Izaberite stavku Svi prisustvuju da biste odmah promenili sve izlagače u prisutne.

Odaberite raspored… bilo koji

U zavisnosti od tipa sastanka, možete da izaberete određeni prikaz sadržaja, izlagača ili učesnika na sastanku korišćenjem dugmeta Izaberi raspored Izbor rasporeda .

Snimak ekrana dostupnih prikaza sastanka sa izabranim prikazom galerije

Prikaz galerije prikazuje slike ili video svih učesnika. Prikaz izlagača prikazuje sadržaj sastanka sa videom ili slikom izlagača u donjem desnom uglu prozora sastanka. Prikaz prezentacije prikazuje samo sadržaj sastanka. Dobijate potpun prikaz sadržaja, ali ne vidite učesnike. Kompaktni prikaz prikazuje samo slike učesnika. Samo zadržite pokazivač miša iznad slike da biste videli njihove kontakt informacije.

Kada snimate sastanak, snimak se automatski čuva u formatu (MP4) koji se reprodukuje u programu Windows Media Player. Snimak možete da objavite na deljenoj lokaciji da bi drugi mogli da ga vide.

Jednostavna saradnja uz deljene beleške

Program OneNote pruža nove načine saradnje tokom sastanka. Možete da koristite deljene beležnice i da ih zajedno uređujete sa drugim učesnicima u sastanku u realnom vremenu tokom sastanka, ili da pravite beleške za ličnu upotrebu nakon sastanka. Program OneNote Share pojednostavljuje komunikaciju i praćenje, a pri tom umanjuje greške izazvane kasnijim prepisivanjem.

OneNote

Svi članovi tima mogu da pristupe deljenim beleškama da bi dali svoj doprinos informacijama, podelili ideje, ili da bi koristili beležnicu kao virtuelnu belu tablu za pisanje. Prozor programa OneNote se automatski priključuje prozoru za sastanak i osobe i sadržaj koji se deli na sastanku se automatski dodaju u beleške.

Meni Upravljanje sadržajem za prezentovanje možete da koristite da biste promenili dozvole, preimenovali ili uklonili sadržaj.

Kada Lync otkrije da vi prezentujete, automatski vam dodeljuje status prisustva Ne uznemiravaj – prezentuje. Time se blokira pojavljivanje trenutnih poruka i drugih vidova komunikacije koji mogu da ometaju.

Lync Web App

Program Lync Web App omogućava korisnicima PC i MAC računara pridruživanje Lync sastanku iz veb pregledača i sada nudi potpuno iskustvo pri radu u Lync sastanku, uključujući:

  • HD video koji unosi život i novi izraz u Lync i omogućava ostalima da „vide o čemu govorite“ na nove načine.

  • Voice over IP (VoIP) pomoću kojeg možete da se povežete sa sastankom sa bilo kog mesta bez naplate troškova poziva.

  • Razmenu trenutnih poruka, koja omogućava da komunicirate bez zvuka kada je to potrebno, na primer kada ste u kafiću ili u vozu.

  • Deljenje radne površine, aplikacija i PowerPoint prezentacija tako da je vaš sadržaj vidljiv drugim učesnicima u sastanku, što omogućava da nastavite saradnju bez propusta.

Lync Web App

„Pristup sa bilo kog mesta“

Lync olakšava komunikaciju sa bilo kog mesta na kojem imate pristup internetu ili prijem na mobilnom telefonu, omogućavajući da budete dostupni gde god da se nalazite. Možete da se prebacujete sa jednog uređaja na drugi po izboru i da budete sigurni u to da ćete imati poznato i dosledno iskustvo kao korisnik računara, telefona, pregledača ili tablet računara.

Lync za mobilne korisnike

Lync za mobilne klijente omogućava da održavate prisutnost gde god da se nalazite uz pomoć svog uređaja Windows Phone, iPhone, iPadili Android. Bolje ćete upravljati svojim vremenom tako što ćete moći da odlučujete o svojoj dostupnosti i kontrolišete uznemiravanje. Možete da šaljete e-poštu, trenutne poruke, da pozivate ili se čak pridružite audio-konferenciji samo jednim dodirom.

Lync za mobilne korisnike

Lync za mobilne klijente pruža najbolju produktivnost na više uređaja. Možete da prikažete prisustvo kolega u realnom vremenu i da izaberete najbolji način da se povežete – neposrednu razmenu poruka, e-poštu ili poziv. Pri pozivu, Lync koristi vaš broj poslovne aplikacije za glasovnu komunikaciju tako da možete da komunicirate samo sa jednim doslednim identitetom i da izbegnete naplatu troškova poziva.

Snimak ekrana koji prikazuje broj telefona dolaznog poziva i dugme za odgovaranje u programu Lync za mobilne klijente

Mogućnost povezivanja je dostupna i na korporativnoj mreži i na kanalu za prenos podataka nosioca mobilnog uređaja bez potrebe za virtuelnom privatnom mrežom (VPN). Možete da se pridružite i audio-konferenciji jednim dodirom, bez potrebe za lozinkama i PIN kodovima.

Snimak ekrana koji prikazuje broj telefona dolaznog poziva i dugme za odgovaranje u programu Lync za mobilne klijente

Lync za mobilne klijente takođe omogućava da pretražite direktorijum korporacije i da se povežete sa spoljnim kontaktima na drugim mrežama.

Vrh stranice

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×