Šifrovanje e-poruka

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Kada treba da biste zaštitili privatnost e-poruke, šifrovanje ga. Šifrovanje e-poruke u Outlook znači da ga konvertuje čitljiv čisti tekst u šifrovana šifrovani tekst. Samo primalac koji ima privatni ključ koji se podudara sa javni ključ korišćen za šifrovanje poruka može da dešifruje poruku za čitanje. Neki primalac bez odgovarajućih privatni ključ, međutim, vidi broj tekst.

Ovaj članak je posebno bavi šifrovanje i digitalno potpisivanje poruka sa S/MIME. Da biste razumeli kompletnu listu e-pošte opcije šifrovanja idite u članku na Šifrovanje e-pošte u usluzi Office 365.

Šta se dešava ako primalac nema odgovarajući privatni ključ? Primalac će videti ovu poruku:

„Ova stavka nije moguće prikazati u oknu za čitanje. Otvorite stavku da biste pročitali njen sadržaj”.

A ako je primalac pokuša da biste otvorili stavku, dijalog se prikazuje u ovu poruku:

„Žao nam je, imamo problema otvoriti ovu stavku. To može biti privremeno, ali ako je vidite ponovo ćete hteti da ponovo pokrenete Outlook. Ime digitalnog ID-a nije moguće pronaći osnovni sistem bezbednosti”.

Šta još treba da znam o šifrovanih poruka?

Slanje i prikazivanje šifrovanih e-poruka zahteva i pošiljaoca i primaoca da delite svoje digitalni IDili javne ključa certifikata. To znači da vas i primaoca morate slati druge digitalno potpisane poruke, što vam omogućava da dodate druge osobe certifikat u kontakte. Nije moguće šifrovanje e-poruke bez digitalnog ID-a.

Ako šifrovanu poruku pošaljete primaocu čije podešavanje e-pošte ne podržava šifrovanje, su vam ponuđena opcija slanja poruke u nešifrovanom formatu.

Svi prilozi poslati u šifrovanim porukama takođe su šifrovani.

Šifrovanje pojedinačnih poruka

 1. U poruci koju pišete izaberite stavke Datoteka > Svojstva.

 2. Izaberite stavku Bezbednosne postavke i potvrdite izbor u polju za potvrdu Šifruj sadržaj i priloge poruke.

 3. Napišite poruku i kliknite na dugme Pošalji.

Šifrovanje svih odlaznih poruka

Kada odaberete da se podrazumevano šifruju sve odlazne poruke, poruke ćete moći da pišete i šaljete na isti način kao i druge poruke, ali potencijalni primaoci moraju imati digitalni ID da bi dekodirali ili prikazali vaše poruke.

 1. U datoteci na karticu odaberite Opcije >Centar za pouzdanost > Postavke centra za pouzdanost.

 2. Na kartici Bezbednost e-pošte, u okviru Šifrovana e-pošta potvrdite izbor u polju za potvrdu Šifruj sadržaj i priloge odlaznih poruka.

 3. Kliknite na dugme Postavke da biste promenili dodatne postavke, npr. odabrali certifikat koji želite da koristite.

Šifrovanje pojedinačnih poruka

 1. U poruci koju pišete, na kartici Opcije , u grupi Još opcija kliknite na dijalog za pokretanje Dugme pokretanja dijaloga u donjem desnom uglu.

 2. Izaberite stavku Bezbednosne postavke i potvrdite izbor u polju za potvrdu Šifruj sadržaj i priloge poruke.

 3. Napišite poruku i kliknite na dugme Pošalji.

Šifrovanje svih odlaznih poruka

Kada odaberete da biste šifrovali sve odlazne poruke podrazumevano, možete pisati i slanje poruka isto kao i druge poruke. Sve potencijalne primaoce, morate imati digitalni ID da dešifruje ili prikažete poruke.

 1. Na kartici datoteka izaberite stavku Opcije > Centar za pouzdanost > Postavke centra za pouzdanost.

 2. Na kartici Bezbednost e-pošta, u okviru Šifrovana e-pošta potvrdite izbor u polju za potvrdu Šifruj sadržaj i priloge za odlazne poruke.

 3. Kliknite na dugme Postavke da biste promenili dodatne postavke, npr. odabrali certifikat koji želite da koristite.

Šifrovanje pojedinačnih poruka

 1. U poruci, na kartici poruka , u grupi " Opcije " na traci, kliknite na Šifruj sadržaj i priloge poruke dugme Slika dugmeta .

  Napomena: Ako ne vidite ovo dugme, kliknite na Pokretač dijaloga opcije u donjem desnom uglu grupe da biste otvorili dijalog Opcije poruke . Kliknite na dugme Bezbednosne postavke i u dijalogu Svojstva bezbednosti izaberite stavku Šifruj sadržaj i priloge poruke. Kliknite na dugme u redu, a zatim zatvorite dijalog Opcije poruke .

 2. Napišite poruku i pošaljite je.

Šifrovanje svih odlaznih poruka

Izbor da biste šifrovali sve odlazne poruke znači, zapravo, e-pošte je podrazumevano šifrovane. Možete pisati i slanje poruka, kao i sa e-porukama, ali sve potencijalne primaoci moraju da imaju digitalni ID da dešifruje poruke.

 1. U meniju Alatke izaberite stavku Centar za pouzdanost, a zatim i stavku Bezbednost e-pošte.

 2. U odeljku Šifrovana e-pošta potvrdite izbor Šifruj sadržaj i priloge odlaznih poruka.

 3. Kliknite na dugme Postavke da biste promenili dodatne postavke, npr. odabrali certifikat koji želite da koristite.

 4. Dvaput kliknite na dugme U redu.

Napomena: 3DES je podrazumevani algoritam za šifrovanje koji se koristi u programu Outlook 2007. Više informacija potražite u članku Pregled certifikati i šifrovane e-poruke u programu Outlook.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×