Čuvanje i ponovno korišćenje elemenata dizajna baze podataka

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Access pruža mnogo različitih načina za ponovno korišćenje dizajna baze podataka. Možete da sačuvate celu bazu podataka kao predložak, deo baze podataka kao deo aplikacije ili polje ili skup polja kao predložak tipa podataka. U svakom slučaju, Access kreira datoteku koju zatim možete deliti sa drugima. Na sličan način možete da koristite i nezavisne datoteke.

Ovaj članak govori o tome kako da sačuvate različite objekte baze podataka kao predloške, u nekim slučajevima uključujući i podatke. Takođe govori i o raznim datotekama predložaka i načinu njihovog deljenja. Ovaj članak navodi neke detalje o delovima aplikacije koji dolaze uz Access.

U ovom članku

Pregled

Ponekad ne morate početi od početka. Kada potrošite dosta vremena da biste kreirali dizajn na odgovarajući način, poželećete da ga na najbolji mogući način upotrebite, na primer da ga ponovo koristite. Možda ćete želeti da iskoristite prednost rada na dizajnu koji su drugi obavili. Access obezbeđuje tri glavna načina za ponovno korišćenje dizajna baze podataka:

 • Predlošci baze podataka    su datoteke (tip datoteke *.accdt) koje možete koristiti za kreiranje nove baze podataka. Obično, baza podataka napravljena iz predloška je spremna za korišćenje, ali je možete prilagoditi da biste zadovoljili određene potrebe. Na primer, predložak „Veb baza podataka imovine“ pruža osnovne mogućnosti upravljanja resursima, ali vi možda želite da ih proširite dodavanjem informacija o sektoru ili budžetu koje se odnose na organizaciju. Access se dobija uz mnoštvo predložaka baze podataka koje možete videti u prikazu „Backstage“ kada se Access otvori.

 • Delovi aplikacije    su datoteke poput predložaka baze podataka, ali ih možete koristiti za dodavanje elemenata dizajna u postojeću bazu podataka, umesto da služe kao osnova za nove baze podataka. Na primer, deo aplikacije „Komentari“ obezbeđuje tabelu koja je podešena da sadrži komentare, uključujući polje za datum/vreme. Neki delovi aplikacije pokreću čarobnjak koji vam pomaže da kreirate relaciju za definisanje načina na koji se deo aplikacije uklapa u postojeće tabele. Access dolazi uz nekoliko delova aplikacije koje možete videti na kartici Kreiranje.

 • Predlošci tipa podataka    su datoteke koje možete koristiti za kreiranje novih polja i kombinacija polja. Na primer, možete koristiti predloške tipa podataka „Datum početka i datum završetka“ da biste dodali par polja za datum/vreme u tabelu pomoću jednog klika. Predlošci tipa podataka koriste različit tip podataka (*.accft) iz predložaka baze podataka i delova aplikacije. Access dolazi uz mnoštvo predložaka tipa podataka koje možete videti na kartici Polja kada tabelu otvorite u prikazu lista sa podacima.

Čuvanje i deljenje elemenata baze podataka za ponovno korišćenje

Kreiranje predloška baze podataka ili dela aplikacije    Čuvanje baze podataka kao *.accdt datoteku pomoću komandi na karticu datoteka . (uputstva, potražite u odeljku Čuvanje baze podataka kao predloška baze podataka ili dela aplikacije (*.accdt).) Zatim možete da koristite predložak da biste kreirali novu bazu podataka ili, ako je dela aplikacije, dodajte njegove funkcije postojeću bazu podataka.

Predlošci baza podataka i delovi aplikacije koje kreirate skladište podrazumevano u rominga aplikacije podataka fascikli predložaka (na primer, C:\Users\ < korisničko ime > \AppData\Roaming\Microsoft\Templates\Access\). Datoteke predloška možete postaviti u ovoj fascikli budu dostupne kao predlošci baze podataka ili dela aplikacije. Slično tome, možete da kopirate datoteke predloška iz ove fascikle i da biste im dali drugima za sopstvenu upotrebu.

Napomena: Kao i uvek, budite pažljivi kada koristite datoteke trećih lica.

Kreiranje predloška tipa podataka    Čuvanje izbora polja tabele kao *.accft datoteku pomoću komande na kartici polja (korake, potražite u odeljku Čuvanje polja kao predložak tipa podataka (*.accft).)

Predlošci tipa podataka koje ste kreirali su podrazumevano skladište u rominga aplikacije podataka fascikli predložaka (na primer, C:\Users\ < korisničko ime > \AppData\Roaming\Microsoft\Templates\Access\). Možete postaviti datoteke predloška tipa podataka u ovoj fascikli budu dostupne kao tipovi podataka za nova polja. Slično tome, možete da kopirate datoteke predloška iz ove fascikle i da biste im dali drugima za sopstvenu upotrebu.

Napomena: Kao i uvek, budite pažljivi kada koristite datoteke trećih lica.

Vrh stranice

Čuvanje baze podataka kao predloška baze podataka ili dela aplikacije (*.accdt)

Bazu podataka čuvate kao predložak baze podataka ili kao deo aplikacije koristeći komandu u prikazu „Backstage“, na traci Čuvanje i objavljivanje .

 1. Na kartici Datoteka kliknite na dugme Čuvanje i objavljivanje.

 2. U okviru Sačuvaj bazu podataka kao izaberite stavku Predložak.

 3. U dijalogu Kreiranje novog predloška iz ove baze podataka navedite sledeća polja:

  • Ime    Obavezno. Unesite tekst koji će identifikovati na predloška ili dela aplikacije. Access prikazuje ime pored na predloška ili dela aplikacije.

  • Opis    Unesite tekst koji opisuje sadržaj ili svrhu na predloška ili dela aplikacije. Ovo se pojavljuje u opisu alatke za deo predloška ili aplikaciju.

  • Kategorije    Izaberite stavku Korisnički predlošci da bi deo aplikacije se pojavljuju u okviru predlošci korisničkih na glavnoj traci (podrazumevano). Možete da dodate kategoriju tako što ćete otkucati, i zatim možete da dodelite ovo i buduće aplikacije delova u toj kategoriji. Nova kategorija pojaviće se na traci.

  • Ikona    Navedite ikonu da biste prikazali za deo predloška ili aplikaciju. Delovi aplikacije, za ovu ikonu pojaviće se u galeriji delova aplikacije na traci.

  • Pregled    Navedite veća slika da biste prikazali za obrazac u prikazu "Backstage". Kada potražite predložak, ova slika je šta ćete videti za ovaj predložak.

  • Primarna tabela    Navedite tabelu koja će biti u primarnu tabelu za segment aplikacije. Ova tabela koristiće se podrazumevano za povezivanje dela aplikacije drugim tabelama u bazi podataka u koju je dodata na segment. Kada neko koristi dela aplikacije, Access pokreće čarobnjak će vam pomoći da kreirate relaciju. Iako se podrazumevano koristi u primarnu tabelu, možete da izaberete drugu tabelu kada čarobnjak pokrenut.

  • Obrazac za kreiranje instance    Navedite obrazac koji se podrazumevano otvara kada prvi put se otvori baza podataka napravljene pomoću ovog predloška. Ovaj obrazac podrazumevano se otvara samo jednom. Obrazac može da sadrži kôd koji se pokreće kada se otvori, ali prisustvo kôd će generisati bezbednosno upozorenje.

  • Dela aplikacije    Potvrdite izbor u ovom polju za potvrdu da biste sačuvali bazu podataka kao dela aplikacije. Opozovite izbor u ovom polju za potvrdu da biste sačuvali bazu podataka kao predloška baze podataka.

   Napomena:  Morate potvrditi izbor u ovom polju za potvrdu da biste mogli da navedete vrednost za Primarna tabela.

  • Uključi podatke u predložak    Potvrdite izbor u ovom polju za potvrdu da biste sačuvali na podatke u bazu podataka kao deo predloška. Prilikom kreiranja nove baze podataka na osnovu predloška, oni uključuju ove podatke.

 4. Kliknite na dugme U redu da biste sačuvali predložak. Access podrazumevano čuva predložak na putanji C:\Users\<trenutni korisnik>\AppData\Roaming\Microsoft\Templates\Access\.

Čuvanje polja kao predloška tipa podataka (*.accft)

Da biste kreirali predložak tipa podataka, izaberite polje ili kombinacije polja, a zatim koristite komandu sa trake da biste ih sačuvali kao predložak. Uverite se da je polje ili da su polja podešena na način na koji želite pre nego što počnete – postavite sve postavke koje želite da budu sačuvane kao deo predloška tipa podataka. Na primer, ako želite da kreirate predložak tipa podataka „evro“, morate kreirati polje valute, a zatim postaviti njegov format na evro.

 1. Otvorite tabelu koja sadrži polja koja želite da sačuvate kao predložak.

 2. Izaberite polja koja želite da sačuvate za ponovno korišćenje.

 3. Na kartici Polja, u grupi Dodavanje i brisanje kliknite na dugme Još polja i izaberite stavku Sačuvaj izbor kao novi tip podataka.

 4. U dijalogu Kreiranje novog tipa podataka iz polja navedite sledeće:

  • Ime    Obavezno. Identifikuje predložak tipa podataka, i prikazuje se na listi dostupnih polja kada odaberete polja sa Više polja liste.

  • Opis    Unesite tekst koji opisuje sadržaj ili svrhu predložak tipa podataka. Ovo se pojavljuje u opisu alatke koji se prikazuje kada zadržite pokazivač iznad predložak tipa podataka u oknu Više polja .

  • Kategorije    Izaberite kategoriju u kojoj da biste prikazali listu predložak tipa podataka u oknu Više polja . Podrazumevano, kategorija je korisnički definisane tipove.

  • Obrazac za kreiranje instance    Ako želite, navedite obrazac koji će podrazumevano otvoriti prvi put da se koristi predložak tipa podataka.

 5. Kliknite na dugme U redu da biste sačuvali predložak tipa podataka.

Vrh stranice

Ponovno korišćenje dizajna baze podataka trećeg lica

Predložak baze podataka ili deo aplikacije trećeg lica možete učiniti dostupnim na traci tako što ćete staviti kopiju .accdt datoteke u odgovarajuću fasciklu na svom računaru.

 1. Zadržite datoteku predloška (ona bi trebalo da ima oznaku tipa datoteke .accdt ili .accft).

 2. Stavite kopiju datoteke u <System Root>Users\<trenutni korisnik>\AppData\Roaming\Microsoft\Templates\Access\, gde je:

  • <System root> je osnovna fascikla vaše Windows instalacije (obično C:\) i

  • <trenutni korisnik> je korisničko ime koje koristite za prijavljivanje u Windows.

   Napomena:  Ako fascikla ne postoji, kreirajte je.

 3. Uradite nešto od sledećeg:

  • Da biste koristili predložak baze podataka, na kartici Datoteka izaberite stavku Novo, stavku Moji predlošci, izaberite željeni predložak i kliknite na dugme Kreiraj.

  • Da biste koristili deo aplikacije, otvorite bazu podataka u koju želite da dodate taj deo, a zatim na kartici Kreiranje izaberite stavku Delovi aplikacije, a zatim izaberite željeni deo.

  • Da biste koristili predložak tipa podataka, otvorite tabelu u kojoj želite da kreirate polje, a zatim na kartici Polja, u grupi Dodavanje i brisanje izaberite stavku Još polja, a zatim izaberite željeni predložak tipa podataka.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×