Čarobnjak za uvoz teksta

Iako ne možete da izvezete u Excel direktno iz tekstualne datoteke ili Word dokumenta možete koristiti čarobnjak za uvoz teksta u programu Excel za uvoz podataka iz tekstualne datoteke u radni list. Čarobnjak za uvoz teksta ispituje tekstualnu datoteku koju uvozite i pomaže vam da budete sigurni da se podaci uvoze onako kako vi to želite.

Napomena: Ako su podaci u Word dokumentu, morate prvo da ga sačuvate kao tekstualnu datoteku. Izaberite stavke Datoteka > Sačuvaj kao i odaberite stavku Čisti tekst (.txt) kao tip datoteke.

Da biste pokrenuli čarobnjaka za uvoz teksta, na kartici Podaci, u grupi Preuzimanje spoljašnjih podataka kliknite na dugme Iz teksta. Nakon toga u dijalogu Uvoz tekstualne datoteke dvaput kliknite na tekstualnu datoteku koju želite da uvezete.

Slika trake u programu Excel

1. korak od 3

Okvir za grupisanje „Originalni tip podataka“    Izaberite opciju Razgraničeni ako su stavke u tekstualnoj datoteci razdvojene tabulatorima, dvotačkama, tačkama i zarezima, razmacima ili drugim znakovima. Izaberite opciju Fiksne širine ako sve stavke u svim kolonama imaju istu dužinu.

Polje „Započni uvoz od reda“    Otkucajte ili izaberite broj reda da biste naveli prvi red podataka koji želite da uvezete.

Lista „Poreklo datoteke“    Izaberite skup znakova koji je upotrebljen u tekstualnoj datoteci. U većini slučajeva možete ostaviti ovu postavku na podrazumevanoj vrednosti. Ako znate da je tekstualna datoteka kreirana pomoću skupa znakova koji se razlikuje od onog koji koristite na vašem računaru, trebalo bi da promenite ovu postavku tako da se podudara sa tim skupom znakova. Na primer, ako je vaš računar podešen da koristi skup znakova 1251 (ćirilični, Windows), ali znate da je datoteka kreirana pomoću skupa znakova 1252 (zapadnoevropski, Windows), trebalo bi da sa liste Poreklo datoteke izaberete stavku „1252“.

Okno „Pregled datoteke“    U ovom oknu prikazuje se tekst onako kako će se pojaviti kada se podeli u kolone na radnom listu.

2. korak od 3 (razgraničeni podaci)

Okvir za grupisanje „Znaci razgraničavanja“    Potvrdite izbor u poljima za potvrdu pored znakova koji razdvajaju vrednosti u tekstualnoj datoteci. Ukoliko znak nije naveden, potvrdite izbor u polju za potvrdu Drugi, a zatim u polje sa kursorom otkucajte znak. Ove opcije nisu dostupne ako je tip podataka fiksne širine.

Polje za potvrdu „Tretiraj uzastopne znake razgraničavanja kao jedan“    Potvrdite izbor u ovom polju za potvrdu ako vaši podaci sadrže znak za razgraničavanje koji se sastoji od više znakova između polja podataka ili ako podaci sadrže više prilagođenih znakova za razgraničavanje.

Lista „Kvalifikator teksta“    Izaberite znakove između kojih se nalaze vrednosti u tekstualnoj datoteci. Kada Excel naiđe na znak kvalifikatora teksta, kompletan tekst koji se nalazi između tog znaka i njegovog sledećeg pojavljivanja uvozi se kao jedna vrednost, čak i kada taj tekst sadrži znak za razgraničavanje. Na primer, ako je znak za razgraničavanje zarez (,), a kvalifikator teksta navodnik ("), tekst "Beograd, Srbija" biće uvezen u jednu ćeliju u obliku Beograd, Srbija. Ukoliko nije naveden nijedan znak ili je kao kvalifikator teksta naveden navodnik ('), tekst "Beograd, Srbija" biće uvezen u dve susedne ćelije kao "Beograd i Srbija".

Ukoliko se znak za razgraničavanje pojavljuje između kvalifikatora teksta, Excel izostavlja kvalifikatore u uvezenoj vrednosti. Excel će uključiti znak kvalifikatora u uvezenu vrednost ukoliko se nijedan znak za razgraničavanje ne pojavljuje između kvalifikatora teksta. Zbog toga se "Beograd Srbija" (gde se navodnik koristi kao kvalifikator teksta) uvozi u jednu ćeliju kao "Beograd Srbija".

Okno „Pregled podataka“    Pregledajte tekst u ovom oknu da biste se uverili da će tekst biti podeljen u kolone na radnom listu onako kako vi to želite.

2. korak od 3 (Podaci fiksne širine)

Okno „Pregled podataka“    Podesite širinu polja u ovom odeljku. Kliknite u prozor za pregled da biste podesili prelom kolone koji je predstavljen vertikalnom linijom. Dvaput kliknite na prelom kolone da biste ga uklonili ili ga prevucite da biste ga premestili.

3. korak od 3

Kliknite na dugme Više opcija da biste izvršili neke od sledećih radnji:

  • Navedite tip znakova za razdvajanje decimala i hiljada koji će se koristiti u tekstualnoj datoteci. Kada se podaci uvezu u Excel, znakovi za razdvajanje će se podudarati sa onima koji su navedeni za vašu lokaciju u regionalnim i jezičkim opcijama ili regionalnim postavkama (na Windows kontrolnoj tabli).

  • Navedite da jedna ili više numeričkih vrednosti mogu da sadrže prateći znak minus.

Okvir za grupisanje „Format podataka u koloni“    Izaberite format podataka u koloni koja je izabrana u oknu Pregled podataka. Izaberite opciju Ne uvozi kolonu (preskoči) ako ne želite da uvezete izabranu kolonu.

Kada izaberete opciju za format podataka u izabranoj koloni, taj format će biti prikazan u zaglavlju kolone u oknu Pregled podataka. Ako izaberete opciju Datum, na listi Datum izaberite format datuma.

Odaberite format podataka koji najviše odgovara podacima iz pregleda kako bi da Excel mogao ispravno da konvertuje uvezene podatke. Na primer:

  • Da biste konvertovali kolonu sa svim znakovima brojeva za valute u format valute programa Excel, izaberite opciju Opšti.

  • Da biste konvertovali kolonu sa svim znakovima za brojeve u tekstualni format programa Excel, izaberite opciju Tekst.

  • Da biste kolonu sa svim znakovima za datum, pri čemu svaki datum ima redosled godina, mesec, datum, konvertovali u format datuma programa Excel, izaberite opciju Datum, a zatim za tip datuma na listi Datum izaberite stavku GMD.

Excel će ovu kolonu uvesti u formatu Opšti format ako konverzija bude dala neželjene rezultate. Na primer:

  • Ako se u koloni nalazi više različitih formata, poput slovnih i numeričkih znakova, Excel će tu kolonu konvertovati u format Opšti.

  • Ako u koloni sa datumima datum ima redosled godina, mesec i dan, a vi izaberete opciju Datum sa tipom datuma MDG, Excel će tu kolonu konvertovati u format „Opšti“. Kolona koja sadrži znakove za datum mora da se podudara sa ugrađenim formatima datuma programa Excel ili prilagođenim formatima datuma.

Ukoliko Excel ne konvertuje kolonu u željeni format, podatke možete konvertovati nakon uvoza.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×