Čuvanje radne sveske u drugom formatu datoteke

Čuvanje radne sveske u drugom formatu datoteke

U najvećem broju slučajeva verovatno ćete želeti da sačuvate radne sveske u trenutnom formatu datoteke (.xlsx). Međutim, ponekad će možda biti potrebno da sačuvate radnu svesku u drugom formatu datoteke, kao što je format datoteke ranije verzije programa Excel, tekstualna datoteka ili PDF ili XPS datoteka. Imajte na umu samo da kad god sačuvate radnu svesku u drugom formatu datoteke, moguće je da neka njena oblikovanja, podaci i svojstva neće biti sačuvani.

Da biste videli listu formata datoteka (tipova datoteka) koje je (ili nije) moguće otvoriti ili sačuvati u programu Excel 2013, pogledajte odeljak Formati datoteka koje podržava program Excel na kraju ovog članka.

 1. Otvorite radnu svesku koju želite da sačuvate.

 2. Na kartici Datoteka > Sačuvaj kao.

Opcija „Sačuvaj kao“ na kartici „Datoteka“

 1. U odeljku Mesta izaberite mesto na kome želite da sačuvate radnu svesku. Na primer, izaberite OneDrive da biste je sačuvali na svojoj veb lokaciji ili izaberite stavku Računar da biste je sačuvali u lokalnoj fascikli, npr. Dokumenti.

Opcija „Izaberi lokaciju“

 1. U dijalogu Sačuvaj kao pronađite željenu lokaciju.

Dijalog „Sačuvaj kao“

 1. Sa liste Sačuvaj kao tip izaberite željeni format datoteke. Kliknite na strelice da biste pomerili klizač do formata datoteka koji nisu vidljivi na listi.

  Napomena : Formati datoteke koji su dostupni razlikuju se u zavisnosti od tipa aktivnog lista u radnoj svesci (radni list, list sa grafikonom ili drugi tip lista).

 2. U polju Ime datoteke prihvatite predloženo ime ili otkucajte novo ime za radnu svesku.

Konvertovanje Excel 97-2003 radne sveske u trenutni format datoteke

Ako ste otvorili Excel 97-2003 radnu svesku, ali ne želite da je zadržite u tom formatu datoteke, jednostavno je konvertujte u trenutni format datoteke (.xlsx).

 1. Na kartici Datoteka > Informacije.

 2. Kliknite na dugme Konvertuj.

Dugme „Konvertuj“

Formati datoteka koje podržava program Excel

U programu Excel 2013 možete da otvorite i sačuvate sledeće formate datoteka:

Formati Excel datoteka

Formati tekstualnih datoteka

Drugi formati datoteka

Formati datoteka koji koriste ostavu

Formati datoteka koji nisu podržani u programu Excel 2013

Formati Excel datoteka

Format

Oznaka tipa datoteke

Opis

Excel radna sveska

.xlsx

Podrazumevani format datoteke zasnovan na XML-u za program Excel 2007-2013. Nije moguće uskladištiti Microsoft Visual Basic for Applications (VBA) kôd makroa ili Microsoft Office Excel 4.0 listove makroa (.xlm).

Stroga Open XML unakrsna tabela

.xlsx

Stroga verzija ISO formata datoteke Excel radne sveske (.xlsx).

Excel radna sveska (kôd)

.xlsm

Format datoteke zasnovan na XML-u i format datoteke sa omogućenim makroima za program Excel 2007-2013. Skladišti VBA kôd makroa ili Excel 4.0 listove makroa (.xlm).

Excel binarna radna sveska

.xlsb

Binarni format datoteke (BIFF12) za Excel 2007-2013.

Predložak

.xltx

Podrazumevani tip datoteke za Excel predložak za Excel 2007-2013. Nije moguće uskladištiti VBA kôd makroa ili Excel 4.0 listove makroa (.xlm).

Predložak (kôd)

.xltm

Format datoteke sa omogućenim makroima za Excel predložak u programu Excel 2007-2013. Skladišti VBA kôd makroa ili Excel 4.0 listove makroa (.xlm).

Excel 97 – Excel 2003 radna sveska

.xls

Excel 97 – Excel 2003 binarni format datoteke (BIFF8).

Excel 97- Excel 2003 predložak

.xlt

Excel 97 – Excel 2003 binarni format datoteke (BIFF8) za Excel predložak.

Microsoft Excel 5.0/95 radna sveska

.xls

Excel 5.0/95 binarni format datoteke (BIFF5).

XML 2003 unakrsna tabela

.xml

Format datoteke unakrsne tabele XML 2003 (XMLSS).

XML podaci

.xml

XML format podataka

Excel programski dodatak

.xlam

Format programskog dodatka zasnovan na XML-u i format programskog dodatka sa omogućenim makroima za program Excel 2007-2013. Programski dodatak je dopunski program koji je dizajniran za pokretanje dodatnog koda. Podržava upotrebu VBA projekata i Excel 4.0 listova makroa (.xlm).

Excel 97-2003 programski dodatak

.xla

Excel 97-2003 programski dodatak, dopunski program koji je dizajniran za pokretanje dodatnog koda. Podržava korišćenje VBA projekata.

Excel 4.0 radna sveska

.xlw

Excel 4.0 format datoteke u kojem se čuvaju samo radni listovi, listovi sa grafikonima i listovi sa makroima. Radnu svesku možete otvoriti u ovom formatu datoteke u programu Excel 2013, ali Excel datoteku ne možete da sačuvate u ovom formatu datoteke.

Formati tekstualnih datoteka

Format

Oznaka tipa datoteke

Opis

Uobličen tekst (razgraničen razmakom)

.prn

Lotus format razgraničen razmakom. Čuva samo aktivni list.

Tekst (razgraničen tabulatorskim znakom)

.txt

Čuva radnu svesku kao tekstualnu datoteku u kojoj je tekst razgraničen tabulatorskim znakom sa ciljem da je koristite u drugom operativnom sistemu Microsoft Windows i obezbeđuje tačno interpretiranje tabulatorskih znakova, znakova za novi red i ostalih. Čuva samo aktivni list.

Tekst (Macintosh)

.txt

Čuva radnu svesku kao tekstualnu datoteku u kojoj je tekst razgraničen tabulatorskim znakom sa ciljem da je koristite u operativnom sistemu Macintosh i obezbeđuje tačno interpretiranje tabulatorskih znakova, znakova za novi red i ostalih. Čuva samo aktivni list.

Tekst (MS-DOS)

.txt

Čuva radnu svesku kao tekstualnu datoteku u kojoj je tekst razgraničen tabulatorskim znakom sa ciljem da je koristite u operativnom sistemu MS-DOS i obezbeđuje tačno interpretiranje tabulatorskih znakova, znakova za novi red i ostalih. Čuva samo aktivni list.

Unikod tekst

.txt

Čuva datoteku kao Unikod tekst, standard za kodiranje znakova kog je razvila organizacija „Unicode Consortium”.

CSV (razgraničen zarezom)

.csv

Čuva radnu svesku kao tekstualnu datoteku u kojoj je tekst razgraničen zarezom sa ciljem da je koristite u drugom operativnom sistemu Windows i obezbeđuje tačno interpretiranje tabulatorskih znakova, znakova za novi red i ostalih. Čuva samo aktivni list.

CSV (Macintosh)

.csv

Čuva radnu svesku kao tekstualnu datoteku u kojoj je tekst razgraničen zarezom sa ciljem da je koristite u operativnom sistemu Macintosh i obezbeđuje tačno interpretiranje tabulatorskih znakova, znakova za novi red i ostalih. Čuva samo aktivni list.

CSV (MS-DOS)

.csv

Čuva radnu svesku kao tekstualnu datoteku u kojoj je tekst razgraničen zarezom sa ciljem da je koristite u operativnom sistemu MS-DOS i obezbeđuje tačno interpretiranje tabulatorskih znakova, znakova za novi red i ostalih. Čuva samo aktivni list.

DIF

.dif

Format za razmenu podataka. Čuva samo aktivni list.

SYLK

.slk

Format za simboličke veze. Čuva samo aktivni list.

Napomena : Ako radnu svesku sačuvate u bilo kom tekstualnom formatu, svako oblikovanje će biti izgubljeno.

Drugi formati datoteka

Format

Oznaka tipa datoteke

Opis

DBF 3, DBF 4

.dbf

dBase III i IV. Ove formate datoteka možete otvoriti u programu Excel, ali Excel datoteku ne možete sačuvati u dBase formatu.

OpenDocument unakrsna tabela

.ods

OpenDocument unakrsna tabela. Excel 2010 datoteke možete da sačuvate tako da mogu da budu otvorene u aplikacijama unakrsnih tabela koje koriste format OpenDocument unakrsne tabele, kao što su Google Docs i OpenOffice.org Calc. Unakrsne tabele možete da otvorite i u .ods formatu u programu Excel 2010. Oblikovanje može da se izgubi pri čuvanju i otvaranju .ods datoteka.

PDF

.pdf

Portable Document Format (PDF) format. Ovaj format datoteke čuva oblikovanje dokumenta i omogućava deljenje datoteke. Kada se datoteka u PDF formatu prikazuje na mreži ili štampa, zadržaće odgovarajući oblik. Nije moguće lako promeniti podatke u datoteci. Takođe, PDF format je pogodan za dokumente koji će biti umnoženi putem komercijalnih metoda štampanja.

XPS dokument

.xps

XML Paper Specification (XPS) format. Ovaj format datoteke čuva oblikovanje dokumenta i omogućava deljenje datoteke. Kada se XPS datoteka prikazuje na mreži ili se štampa, zadržaće odgovarajući oblik i podaci u datoteci se ne mogu lako menjati.

Formati datoteke koji koriste ostavu

Ako ste kopirali podatke u ostavu u jednom od sledećih formata datoteke, možete da ih nalepite u Excel koristeći komande Lepljenje ili Specijalno lepljenje (Početak > Ostava > Lepljenje).

Oblikovanje

Oznaka tipa datoteke

Identifikator tipa ostave

Slika

.wmf ili .emf

Slike u Windows metafile formatu (WMF) ili Windows Enhanced Metafile formatu (EMF).

Napomena : Ako kopirate sliku Windows metadatoteke iz drugog programa, Excel nalepljuje tu sliku kao poboljšanu metadatoteku.

Rasterska slika

.bmp

Slike uskladištene u formatu rasterske slike (BMP).

Microsoft Excel formati datoteka

.xls

Binarni formati datoteka za Excel verzije 5.0/95 (BIFF5), Excel 97-2003 (BIFF8) i Excel 2013 (BIFF12).

SYLK

.slk

Format za simboličku vezu.

DIF

.dif

Format za razmenu podataka.

Tekstualni (razgraničen tabulatorskim znakom)

.txt

Tekstualni format razgraničen tabulatorskim znakom.

CSV (razgraničen zarezom)

.csv

Format u kome su vrednosti razdvojene zarezima.

Uobličeni tekst (razgraničen razmakom)

.rtf

Obogaćeni tekst (RTF). Samo iz programa Excel.

Ugrađeni objekat

.gif, .jpg, .doc, .xls ili .bmp

Microsoft Excel objekti, objekti iz programa koji su ispravno registrovani i koji podržavaju OLE 2.0 (OwnerLink) i format slike ili neki drugi format prezentacije.

Povezani objekti

.gif, .jpg, .doc, .xls ili .bmp

Format OwnerLink, format ObjectLink, format veze, format slike ili neki drugi format.

Office crteži

.emf

Format Office crteža i slike (Windows enhanced metafile format, EMF).

Tekst

.txt

Prikazani tekst, OEM tekst.

Veb stranica u jednoj datoteci

.mht, .mhtml

Veb stranica u jednoj datoteci (MHT or MHTML). Ovaj format datoteke integriše unutrašnju grafiku, aplete, povezane dokumente i druge stavke za podršku za koje postoje reference u dokumentu.

Veb stranica

.htm, .html

Hypertext Markup Language (HTML).

Napomena : Kada kopirate tekst iz drugog programa, Excel ga nalepljuje u HTML formatu, bez obzira na format originalnog teksta.

Formati datoteka koji nisu podržani u programu Excel 2013

Sledeći formati datoteka više nisu podržani, prema tome nije moguće otvorili ili sačuvati datoteke u ovim formatima datoteka.

Da biste radili sa svojim podacima iz radne sveske u programu koji više nije podržan, pokušajte sledeće:

 • Pretražite Internet u potrazi za kompanijom koja proizvodi konvertore formata datoteka za formate datoteka koji nisu podržani u programu Excel.

 • Sačuvajte radnu svesku u drugom formatu datoteke koji može da se otvori u drugom programu. Na primer, sačuvajte u formatu XML unakrsne tabele ili u formatu tekstualne datoteke koje i drugi programi podržavaju.

Oblikovanje

Oznaka tipa datoteke

Identifikatori tipa ostave

Excel grafikon

.xlc

Excel 2.0, 3.0 i 2.x formati datoteke

WK1, FMT, WK2, WK3, FM3, WK4

.wk1, .wk2, .wk3, .wk4, .wks

Lotus 1-2-3 formati datoteke (sve verzije)

Microsoft Works

.wks

Microsoft Works format datoteke (sve verzije)

DBF 2

.dbf

DBASE II formaz datoteke

WQ1

.wq1

Quattro Pro za MS-DOS format datoteke

WB1, WB3

.wb1, .wb3

Quattro Pro 5.0 i 7.0 za Windows.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×