Čuvanje prezentacije pomoću čitača ekrana u programu PowerPoint

Čuvanje prezentacije pomoću čitača ekrana u programu PowerPoint

Čitanje simbola naglas sa sadržajem oznake čitača ekrana. U ovoj temi se govori o korišćenju čitača ekrana uz Office

Ovaj članak je za osobe koje koriste program za čitanje ekrana za Office proizvode i deo je skupa sadržaja Office pristupačnost. Uopšteniju pomoć potražite u članku Matična stranice podrške za Office.

Koristite PowerPoint 2016 uz tastaturu i Narator, ugrađeni Windows čitač ekrana, da biste sačuvali prezentaciju na lokalnoj disk jedinici (kao što je laptop), na mrežnoj lokaciji, CD-u, DVD-u ili fleš disku. Možete je sačuvati i u drugom formatu datoteke ili starijoj verziji programa PowerPoint. Takođe možete da koristite JAWS čitač ekrana.

Napomene : 

U ovoj temi

Čuvanje datoteke prezentacije

Čuvanje prezentacije u drugom formatu datoteke

Čuvanje prezentacije u starijoj verziji programa PowerPoint

Čuvanje datoteke prezentacije

Pratite ove korake da biste imenovali i sačuvali datoteku prezentacije koristeći podrazumevani tip datoteke, što jePowerPoint prezentacija (*.pptx).

 1. Da biste otvorili dijalog Sačuvaj kao i pregledali disk jedinice i fascikle, pritisnite tastere Alt + F, A i zatim O. Čućete: „Dijalog ‘Sačuvaj kao’“.

  Savet : Da biste prezentaciju sačuvali na veb lokaciji, pročitajte članak Čuvanje prezentacije u usluzi OneDrive i deljenje iz nje.

 2. Da biste otišli na listu disk jedinica i fascikli, pritisnite taster Tab da biste se kretali kroz dijalog dok ne čujete „Prikaz stabla“. (U naratoru čujete ime fascikle i nešto kao „Osam od osam skupljeno“.)

 3. Da biste pronašli disk jedinicu ili fasciklu u koju želite da sačuvate prezentaciju, pomerajte se kroz listu tako što ćete pritisnuti taster sa strelicom nadole ili taster sa strelicom nagore.

 4. Da biste izabrali disk jedinicu ili fasciklu, pritisnite taster Enter.

 5. Da biste premestili fokus na fascikle i datoteke u okviru izabrane disk jedinice ili fascikle, pritisnite taster Tab.

 6. Da biste pregledali sadržaj izabrane lokaciju, pritisnite taster sa strelicom nadole ili taster sa strelicom nagore. Da biste otvorili fasciklu, pritisnite taster Enter.

 7. Kada izaberete lokaciju koju želite, pritisnite taster Tab da biste prešli na polje Ime datoteke.

 8. Da biste sačuvali prezentaciju, otkucajte ime datoteke koje želite i pritisnite taster Enter. Dijalog Sačuvaj kao se zatvara.

Da biste sačuvali nove promene u datoteci koja je već sačuvana na odgovarajućoj lokaciji sa imenom koje želite, pritisnite kombinaciju tastera Ctrl + S.

Čuvanje prezentacije u drugom formatu datoteke

Imate mnogo opcija za formate datoteka prilikom čuvanja prezentacije. Sledite ove korake:

 1. Da biste otvorili dijalog Sačuvaj kao, pritisnite tastere Alt + F, A i zatim O.

 2. Ako je neophodno, idite na lokaciju i imenujte datoteku. Da biste saznali kako, pogledajte odeljak Čuvanje datoteke prezentacije.

 3. Pritiskajte taster Tab dok ne dođete kombinovanog okvira Sačuvaj kao tip.

 4. Da biste se kretali kroz listu formata datoteka, pritiskajte taster sa strelicom nagore ili taster sa strelicom nadole. Da biste izabrali format datoteke, pritisnite taster Enter.

  Savet : Da biste se brzo premestili na određeno ime formata datoteke, otkucajte prvo slovo tog imena. Na primer, ako kucate slovo O, krećete se kroz listu formata datoteke koji počinju slovom O, kao što je Office tema, prikaz strukture/RTF (Outline) i OpenDocument prezentacija.

 5. Da biste sačuvali datoteku u izabranom formatu datoteke, pritisnite taster Enter. Dijalog Sačuvaj kao se zatvara.

Napomena : Za više detalja o čuvanju datoteka u PDF (.pdf) ili XPS (.xps) formatu datoteke, pročitajte odeljak Čuvanje u PDF formatu ili Čuvanje u XPS formatu.

Čuvanje prezentacije u starijoj verziji programa PowerPoint

PowerPoint 2016 koristi .pptx format datoteke zasnovan na XML-u koji je uveden u Office 2007 izdanju. Uz ovaj format, datoteke se mogu otvoriti u starijim verzijama programa PowerPoint, uključujući PowerPoint 2010 i PowerPoint 2007, bez posebnih programskih dodataka ili gubitka funkcionalnosti. Za više informacija pročitajte odeljak Open XML formati i oznake tipa datoteka i Proverite da li PowerPoint prezentacija može da se otvori u programu PowerPoint 2003 ili starijoj verziji.

Pratite ove korake da biste sačuvali prezentaciju u formatu koji je kompatibilan sa starijom verzijom programa PowerPoint:

 1. Da biste otvorili dijalog Sačuvaj kao, pritisnite tastere Alt + F, A i zatim O.

 2. Ako je neophodno, idite na lokaciju i imenujte datoteku.

 3. Pritisnite taster Tab da biste se premestili na kombinovani okvir Sačuvaj kao tip . Podrazumevani tip datoteke je PowerPoint prezentacija (*.pptx).

  Savet : Kada otvorite dijalogSačuvaj kao, fokus se nalazi na polju Ime datoteke. Ako je datoteka već na lokaciji koju želite, pritisnite taster Tab da biste prešli na kombinovani okvir Sačuvaj kao tip .

 4. Da biste se brzo premestili na različite formate datoteka programa PowerPoint, više puta pritisnite taster P.

 5. Kada čujete „PowerPoint 97-2003 prezentacija (.ppt)“ taj format datoteke je izabran.

 6. Da biste sačuvali datoteku u starijoj verziji programa PowerPoint, pritisnite taster Enter.

Takođe pogledajte

Pravljenje prezentacije od predloška u programu PowerPoint pomoću čitača ekrana

Korišćenje tasterskih prečica u prozoru za pomoć

Korišćenje tasterskih prečica za pravljenje prezentacije

Korišćenje tasterskih prečica za vođenje prezentacije

Osnovni zadaci za pravljenje prezentacije u programu PowerPoint uz pomoć čitača ekrana

Podešavanje uređaja za rad sa pristupačnošću u usluzi Office 365

Saznajte kako da se krećete u programu PowerPoint pomoću funkcija pristupačnosti

Tehnička podrška za korisnike sa umanjenim sposobnostima

Microsoft svim klijentima želi da obezbedi najbolji mogući utisak pri radu. Ako imate umanjene sposobnosti ili pitanja u vezi sa pristupačnošću, za tehničku pomoć se obratite Microsoft službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima. Tim za podršku službe Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima obučen je za korišćenje mnogih popularnih asistivnih tehnologija i može da pruži pomoć na engleskom, španskom, francuskom i američkom znakovnom jeziku. Idite na sajt „Microsoft Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima“ da biste saznali kontakt detalje za svoj region.

Ako ste korisnik iz državne institucije, privredne organizacije ili velikog preduzeća, obratite se službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima za velika preduzeća.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×