Čine pristupačnim SharePoint lokacije

Važno : Ovaj članak je mašinski preveden, pogledajte odricanje odgovornosti. Pogledajte verziju ovog članka na engleskom jeziku ovde za referencu.

Dakle, vaš tim sada ima novi sistem SharePoint 2013. Želite da kreirate lokaciju i želite da svi mogu da je koriste, uključujući osobe sa umanjenim sposobnostima.

Snimak ekrana nove SharePoint lokacije koji prikazuje pločice upotrebljene za prilagođavanje lokacije

Ako ste u sreću. SharePoint 2016 olakšava da odmah kontrast boje, Dodavanje alternativnog teksta i tako dalje – sve stavke koje vidite na mnogim kontrolna lista za pristupačnost. Pored toga, SharePoint se testira detaljno da biste se uverili da iz polju osobe mogu da koriste lokacije bez miša. Možete da kretanje bilo koje SharePoint stranice i koristite bilo koju dugmetu ili komandi pomoću samo tastature

Ovaj članak namenjen je osobama koje koriste SharePoint za uobičajene zadatke, kao što je saradnja ili biblioteka dokumenata. U njemu se ne podrazumeva da imate ikakve posebne veštine, već samo uobičajeno znanje o računarima.

Želite da kreirate pristupačnu SharePoint lokaciju? Počnimo.

Izaberite jednu od sledećih mogućnosti.

Prvi korak – Kreirajte novu lokaciju

Brendirajte lokaciju naslovom, opisom i logotipom

Postignite da lokacija odlično izgleda koristeći pristupačnu temu

Koristite ugrađenu pristupačnu temu

Prilagodite sopstvenu kombinaciju boja

Proverite pristupačnost izbora

Sledeći koraci

Prvi korak – kreirajte novu lokaciju

Pratite sledeće korake da biste kreirali lokaciju.

 1. Na traci za navigaciju na vrhu stranice izaberite stavku Lokacije.

 2. Na stranici „Lokacije“ kliknite na dugme nova lokacija.

Stranica „Nistes“ u sistemu SharePoint Online prikazuje dugme „Nova lokacija“

 1. U dijalogu Pokreni novu lokaciju imenujte lokaciju, a zatim kliknite na dugme Kreiraj.

  Saveti : 

  • Kada prvi put izaberete stavku Lokacije, za vreme postavljanja vaše lokacije videćete neke ekrane za postavljanje lokacije i uputstva. Možda ćete morati malo da sačekate, a zatim ponovo da izaberete stavku Lokacije pre nego što pređete na sledeći korak.

  • U zavisnosti od toga kako je lokacija postavljena, možda ćete morati da imenujete još jednu osobu koja će takođe moći da upravlja lokacijom i navedete koliko sadržaj treba da bude bezbedan.

Lokacija će biti kreirana na lokaciji koju je administrator unapred definisao i pojaviće se među lokacijama koje pratite. Lokacija neće naslediti postavke dozvola ili navigacije drugih lokacija. Kad kreirate lokaciju, možete da dodate dokumente i slike, delite lokaciju sa drugima, promenite izgled i sve napravite tako da bude pristupačno.

Brendirajte lokaciju naslovom, opisom i logotipom

Kad kreirate SharePoint lokaciju, jedan od prvih koraka je da joj date ime, opis i logotip. To je prvi korak prema pristupačnosti, jer dodajete tekstualnu alternativu (alt tekst) slici, onoj koju koristite za logotip. Alternativni tekst je jedna od najvažnijih stvari koje možete da dodate kako biste veb lokaciju napravili pristupačnom. Pomoćne tehnologije, kao što su čitači ekrana, čitaju naglas alternativni tekst osobama koje ne mogu da vide ekran.

Da bi slika logotipa bila pristupačna, jednostavno napišite opis za nju. SharePoint koristi opis da bi umesto vas kreirao alternativni tekst u HTML kodu.

 1. Kliknite na dugme postavke Dugme „Postavke usluge Office 365“ > Postavke lokacije.

 2. U okviru izgled i doživljajizaberite stavku naslov, opis i logotip.

 3. Unesite naslov i opis.

Dijalog za naslov nove lokacije u sistemu SharePoint Online

 1. Unesite lokaciju za datoteku slike logotipa, a zatim kreirajte opis.

  Dijalog za naslov i logotip nove lokacije u sistemu SharePoint Online pokazuje kako da kreirate alternativni tekst za sliku logotipa

 2. Kliknite na dugme U redu.

  Kad se vratite na matičnu stranicu lokacije, videćete rezultate.

Postignite da lokacija odlično izgleda koristeći pristupačnu temu

Sledeći korak prema pristupačnosti povezan je sa bojom i kontrastom. Boja i kontrast su važni za pristupačnost. Slabovidim osobama, kao što su osobe sa makularnom degeneracijom, potrebna je određena količina kontrasta kako bi mogle da vide šta je na ekranu. Takođe je važno pažljivo birati boje, jer osobe koje ne raspoznaju boje ne mogu da razlikuju određene boje. Na primer, osoba koja ne raspoznaje crvenu i zelenu boju vidi te boje kao da su iste.

Da bi olakšao ovaj korak, SharePoint sadrži kolekciju tema spremnih za upotrebu. Ako ranije niste koristili teme, tema je kolekcija izbora boja, rasporeda na stranici, fonta i tako dalje.

Koristite ugrađenu pristupačnu temu

 1. Na novoj lokaciji koju ste kreirali, kliknite na pločicu sa natpisom Koji je vaš stil?

Nova lokacija kreirana u sistemu SharePoint Online prikazuje pločice na koje može da se klikne za dalje prilagođavanje lokacije

 1. Na stranici Promenite izgled pregledajte dostupne predloške.

Stranica u sistemu SharePoint Online koja prikazuje slike predložaka lokacije

 1. Da biste odabrali potpuno je dostupan, testira teme za boju i kontrast, izaberite stavku Office tema.
  Ako odaberete Office tema, ne morate da testirate boje. Ako želite da koristite druge teme, pogledajte sledeći odeljak, Prilagođavanje sopstvenu kombinaciju boja da biste pronašli informacije o tome kako da biste kreirali kombinaciju se može pristupiti boja.

 2. Tema koju ste izabrali pojavljuje se na sledećoj stranici. Da biste videli više, izaberite stavku Isprobajte. Ili, da biste izabrali drugu temu, izaberite stavku Počnite iz početka.

Prilagodite sopstvenu kombinaciju boja

Ako želite da koristite drugačiju temu, moguće je odabrati drugačiju kombinaciju boja koja je pristupačna. Moraćete da je testirate kako biste se uverili da je pristupačna, ali alatke za testiranje se lako koriste.

Da biste prilagodili boje kad odaberete temu, potražite meni Boja na stranici koja prikazuje vašu temu.

 1. Kliknite na strelicu nadole u okviru sa bojama da biste videli ugrađene opcije:

Snimak ekrana menija za izbor boje na novoj SharePoint lokaciji

 1. Izaberite jednu, a zatim izaberite stavku Isprobajte da biste videli sliku sa odabranim bojama.

 2. Ako vam se sviđa, kliknite na dugme Da, zadrži je. Ako želite da je promenite, izaberite stavku Ne, nije dobro da biste se vratili.

Proverite pristupačnost izbora

Trebalo bi da proverite svoj izbor kako biste bili sigurni da je pristupačan. Da biste proverili kontrast, možete koristiti neku od besplatnih alatki sa pouzdane veb lokacije. Evo nekoliko opcija koje možete da koristite.

Sledeći koraci

Da biste pronašli više resursa o pristupačnosti, idite na Pripremite se – izgradite pristupačnu SharePoint lokaciju

Da biste saznali više o dodavanju na novu lokaciju, idite na Dodavanje pristupačnog sadržaja i slika na lokaciju

Napomena : Odricanje odgovornosti za mašinski prevod: Ovaj članak je preveo računarski sistem bez ljudske intervencije. Microsoft nudi ove mašinske prevode da bi pomogao korisnicima koji ne govore engleski da uživaju u sadržaju o Microsoft proizvodima, uslugama i tehnologijama. Budući da je članak mašinski preveden, može da sadrži greške u rečniku, sintaksi ili gramatici.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×